Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

5/3/08

Στον γύψο η Αργολίδα από τον Σουφλιά

Εκτός του Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ παραμένει η Αργολίδα. Το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, δόθηκε ήδη στην δημοσιότητα και φαίνεται ότι για την επόμενη 15ετία, ο νομός μας θα στερηθεί της ανάπτυξης που θα γνωρίσει στο εξής το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας.
Όπως επαναλημένως έχει γράψει ο «α», ο νομός μας δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε καν στους δευτερεύοντες πόλους ανάπτυξης και άγνωστο γιατί κανείς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν αντιδρά. Και φυσικά τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, αφού τις επόμενες ημέρες θα γίνει η κατάθεση του Εθνικού Χωροταξικού στη Βουλή και σε λίγο διάστημα αφού περάσει από την διαρκή επιτροπή, θα πάει το τελικό κείμενο στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί.
Η Πάτρα θα γίνει πρωτεύων Εθνικός πόλος της Πελοποννήσου και ουσιαστικά θα είναι κερδισμένη από όλες τις πλευρές.
Ανάλογη τύχη θα έχει το δίπολο Τρίπολη – Καλαμάτα που χαρακτηρίζονται ως δευτερεύοντες εθνικοί πόλοι.
Επίσης αναπτύσσεται ο άξονας Κεντρικής Πελοποννήσου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Σπάρτη – Γύθειο.
Το λιμάνι της Καλαμάτας, όπως επισημαίνεται μπορεί να αναδειχθεί σε σύνθετο λιμένα εξυπηρέτησης της εμπορικής κίνησης.
Ο νομός Αργολίδας σε ελάχιστα σημεία των 78 σελίδων του Χωροταξικού Σχεδιασμού, αναφέρεται.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται ο κάμπος της Αργολίδας στην διατήρηση της γεωργίας και της εντατικής κτηνοτροφίας, με παράλληλη προστασία της γεωργικής γης, ιδιαίτερα στις γόνιμες περιοχές.
Επίσης ο νομός αναφέρεται στην διατήρηση της εξορυκτικής δραστηριότητας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι τα μάρμαρα αποτελούν μια σημαντική κατηγορία ορυκτών πόρων με πολιτισμική και εμπορική σημασία, που απαντώνται σε διάφορες θέσεις με ποικιλία μορφών και ιδιοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Αργολίδα.
Για τις βιομηχανίες αναφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι θα γίνει εξορθολογισμός της χωροθέτησής τους. Ειδικότερα για τις νέες μονάδες επιδιώκεται η συγκέντρωση σε οργανωμένους υποδοχείς σε κατάλληλες θέσεις, παράλληλα με τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης. Οι μεγαλύτερες ανάγκες για οργανωμένους υποδοχείς διαπιστώνονται στις ζώνες επιρροής των μεγάλων αστικών κέντρων και κατά μήκος του άξονα ανάπτυξης Κόρινθος – Άργος.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την Πολιτιστική κληρονομιά.
Σε εφαρμογή της Εθνικής Περιβαλλοντικής πολιτικής προσδιορίζονται οι περιοχές προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Οι περιοχές αυτές προβάλλουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.
Διεθνούς εμβέλειας Πολιτιστική κληρονομιά στην Αργολίδα, θεωρείται η Επίδαυρος, η Τίρυνθα, οι Μυκήνες, το Άργος και το Ναύπλιο (προϊστορικά, κλασσικά και Ενετικά κατάλοιπα).

Τι θα κάνουν Μανώλης και Έλσα;

«Η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ανοικτή στον εποικοδομητικό διάλογο και δεν αρνείται φυσικά την καλοπροαίρετη και καλόπιστη κριτική. Εκείνο που αρνείται είναι τους αφορισμούς και την διαστρέβλωση της πραγματικότητας», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γι΄βργος Σουφλιάς για να κάμψει τις αντιδράσεις.
Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπήρχε έλλειμμα εμπειρίας τόσο στους μελετητές όσο και στη διοίκηση. Στις αρχές του 2006 ανατέθηκε η μελέτη για τον Εθνικό Χωροταξικό, η οποία παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2007. Ακολούθησε η επεξεργασία της μελέτης αυτής, η συζήτηση με άλλους φορείς και τελικά τον Ιούλιο του 2007 παρουσιάστηκε και παραδώθηκε σε διαβούλευση η αρχική πρόταση για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο. Το Νοέμβριο του 2007 άρχισαν οι εργασίες γνωμοδότησης στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο παρέδωσε την γνωμοδότησή του τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακολούθησε επεξεργασία των προτάσεων και παρατηρήσεων που είχαν κατατεθεί για να καταλήξουμε στο σημερινό κείμενο.
Να σημειωθεί ότι πέραν κάποιων παρεμβάσεων του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη και μιας ανοιχτής πρόσκλησης που απηύθυνε σε όλους τους φορείς του νομού, ουδείς άλλος δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια. Ούτε καν οι βουλευτές Γιάννης Μανώλης και Έλσα Παπαδημητρίου. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξουν στη βουλή.
Ο κος Σουφλιάς πάντως θεωρεί ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της Ελληνικής Επικράτειας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Σκοπός του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου για τα επόμενα 15 χρόνια, ξεκαθάρισε ο υπυργός ΠΕΧΩΔΕ.
Ειδικότερα, με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο επιδιώκεται:
Η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε διεθνές, ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο,
Η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής
Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή διαχείριση του χώρου με τον περιορισμό παραγόντων υποβάθμισής του χώρου, όπως η υπέρμετρη αστική εξάπλωση και η διάσπαρτη δόμηση.Η παροχή πλαισίου κατευθύνσεων και στρατηγικών για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ