Κοινή υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.), με την οποία γίνεται ακριβής προσδιορισμός, σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων, των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από την νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης ζώνες, υπόγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.
Το Αργολικό πεδίο, χτυπάει κόκκινο – όπως είναι γνωστό στην Αργολίδα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, περιλαμβάνει δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Ναυπλίου, Άργους, Ασίνης, Κουτσοποδίου, Λέρνας, Μιδέας, Μυκηναίων, Νέας Κίου και Νέας Τίρυνθας, όπως φαίνεται στον διπλανό πίνακα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όλος ο Αργολικός κάμπος δηλαδή, με τη …βούλα προσδιορίζεται ως ευπρόσβλητος από την νιτρορύπανση.
Ωστόσο από την πολιτεία, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον να έχουν ληφθεί μέτρα, πέραν της απαγόρευσης χρήσης των νερών αυτών για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Βέβαια, στον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, περιλαμβάνεται εντός του 2008, είναι έτοιμη η μελέτη διαχείρισης υδάτινων πόρων των δημοτικών διαμερισμάτων της χώρας, η οποία θα είναι διαθέσιμη στην διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας. Όμως αυτό, αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Όπως είχε δηλώσει προ μηνός, ο Γιώργος Σουφλιάς, παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα Διαχείρισης και Προστασίας Υδάτινων Πόρων, υλοποιούνται προγράμματα αντιμετώπισης της νιτρορρύπανσης γεωργικής προέλευσης και στην Αργολίδα, μεταξύ άλλων περιοχών, αλλά ουδείς γνωρίζει αν πραγματικά εφαρμόζεται εδώ ανάλογο πρόγραμμα, και τι ακριβώς είναι αυτό, πέραν του χαρακτηρισμού των δημοτικών διαμερισμάτων με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναφέρθηκε παραπάνω.
Γενικόλογα, στο Εθνικό Πρόγραμμα, αναφέρεται ότι τίθενται οι βάσεις για την λήψη σημαντικών αποφάσεων για νέα αναπτυξιακά έργα και για τα μέτρα προστασίας των επιφανειακών και υπογείων.
Η ιδιαίτερη αναφορά που γίνεται στην ρύπανση των υπόγειων νερών από τις υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών στο Αργολικό πεδίο, που χαρακτηρίζεται πλέον ως ευπρόσβλητη ζώνη, περιορίζεται στην προτροπή να ληφθούν ριζικά μέτρα προστασίας και ανάκαμψης των υδροφορέων. Αναφέρεται όμως η πρόσφατη σχετική οδηγία της Ε.Ε. που προβλέπει:
Α) Εφαρμογή μέτρων μείωσης των σημειακών πηγών ρύπανσης όπως βόθροι, αλλά και διάχυτων γεωργικής κυρίως προέλευσης, πηγών ρύπανσης (φυτοφάρμακα, νιτρικά) με την υιοθέτηση ορθών γεωργικών πρακτικών.
Β) Περιορισμός των απωλειών ύδατος.
Γ) Υποκατάσταση υπογείων υδάτων με επιφανειακά, μέσω της κατασκευής έργων ταμίευσης επιφανειακών νερών και μεθόδων ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων.
Δ) Τεχνητός εμπλουτισμός των υδροφορέων.
Ε) Ουσιαστική μείωση των αντλήσεων υπόγειου νερού με αντίστοιχη εξοικονόμηση νερού για άρδευση.
Πέραν του σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, άμεση λήψη μέτρων δεν φαίνεται να λαμβάνεται. Ο υπουργός, αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες υλοποιούμενες δράσεις, εκτός της μελέτης που θα βρίσκεται εντός του 2008 στην Περιφέρεια, τονίζει:
«Τα αποτελέσματα από το έργο αυτό, θα συμπληρωθούν με τα Προγράμματα Μέτρων (μετά από ανάλυση κόστους – αποδοτικότητας) για την προστασία και αποκατάσταση των υδάτινων σωμάτων, για να ανταποκρίνονται στους περιβαλλοντικούς στόχους της οδηγίας για τα Νερά, να καταρτιστούν τα πρώτα Σχέδια Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμιών της χώρας και να υποβληθούν στην Ε.Ε. έως το τέλος του 2009, όπως έχουμε υποχρέωση.
Την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας με την εκπόνηση ολοκληρωμένης Στρατηγικής Διαχείρισης της λειψυδρίας που περιλαμβάνει:
Α) Προπαρασκευή και προσχεδιασμό (δυνατότητα πρόβλεψης επερχόμενης λειψυδρίας, μηχανισμούς αναγνώρισης των σταδίων της λειψυδρίας).
Β) Σχέδιο αντιμετώπισης της λειψυδρίας (ολοκληρωμένες προτάσεις μέτρων για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση).
Γ) Δράσεις μετά την λειψυδρία (κυρίως αξιολόγηση, βελτίωση και επανασχεδιασμό των επιλογών που εφαρμόστηκαν).
Δ) Επιμόρφωση των αρμοδίων υπηρεσιών σε τεχνικά θέματα εφαρμογής της οδηγίας για τα νερά και διαμόρφωση σχεδίου ενεργειών για την εφαρμογή της οδηγίας σε κάθε Υδατικό Διαμέρισμα της χώρας.
26/3/08
Νιτρικά με τη … βούλα στο Αργολικό πεδίο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου