Το πιο «σφιχτό» σενάριο, σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Αργολίδα με αφορμή την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» που βρίσκεται στα σκαριά! Τα σύνορα των πρώην επαρχιών, θα είναι και τα σύνορα των δήμων που θα δημιουργηθούν, δηλαδή θα υπάρχουν οι δήμοι-γίγαντες Ναυπλίου, Άργους και Κρανιδίου.
Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχουν, όμως με το δεδομένο ότι αρκετοί δήμαρχοι, δεν έχουν προοπτική να ξαναδούν οφίτσιο, αναμένεται σε αρκετές περιοχές να ξεσηκώσουν τους πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου (το Βήμα, Ελεύθερος Τύπος), που προετοιμάζουν το έδαφος, οι δήμαρχοι που θα προκύψουν από το νέο Καποδίστρια θα είναι «μίνι πρωθυπουργοί». Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που διαφαίνεται ξανά έντονο ενδιαφέρον από τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά να ξαναθέσει υποψηφιότητα, παρ’ ότι την ημέρα της τελευταίας εκλογής του, είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι πάλι υποψήφιος.
Τι θα γίνει όμως με τους δημάρχους των μικρότερων δήμων που θα συνενωθούν, και προς τα πού θα στραφούν οι φιλοδοξίες τους; Πόσοι από αυτούς θα δεχθούν μια θέση αντιδημάρχου ή προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για να μην δημιουργήσουν δικά τους ψηφοδέλτια θέτοντας σε κίνδυνο την εκλογή των υποψηφίων των πρώην μεγάλων πόλεων του νομού, δηλαδή του Ναυπλίου, του Άργους και του Κρανιδίου;
Σύμφωνα πάντως με όσα δημοσιεύονται στο «Βήμα της Κυριακής» το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα πολιτικά όργανα των νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή επικεφαλής και συμβούλιο, θα έχουν χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν περισσότερο στα πολιτικά όργανα της δημοτικής αυτοδιοίκησης ή εν όψει ότι ο ρόλος τους θα είναι εξ ορισμού διαφορετικός από αυτόν της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, θα οδηγηθούμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής εκπροσώπησης, που προσιδιάζει περισσότερο στα κεντρικά πολιτικά όργανα, δηλαδή στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι να δημιουργηθούν ισχυρές πρωτοβάθμιες αυτοδιοικήσεις, οι οποίες δεν θα ξεφεύγουν από τα όρια των υφιστάμενων νομών, ενώ θα ταυτίζονται με τα γεωγραφικά όρια των πρώην επαρχιών. Θεωρείται, ότι η επιλογή των επαρχιών ως χωρική μονάδα, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.
Το σχέδιο για τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις προβλέπει την δημιουργία δύο νομαρχιών στην Πελοπόννησο. Η υπερνομαρχία Πελοποννήσου που θα περιλαμβάνει τους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας με έδρα την Τρίπολη και την υπερνομαρχία Δυτικής Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός από τους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και την Αιτωλοακαρνανία, αν και για την τελευταία εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί.
Το εύλογο ερώτημα, τι θα γίνει η υφιστάμενη νομαρχία και ο μηχανισμός της, έχει και αυτό την απάντησή του: Επικρατεί η άποψη, να μπορεί ο νέος αιρετός υπερνομάρχης (ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί) να διορίζει στις θέσεις των παλαιών νομαρχών, αντινομάρχες οι οποίοι θα είναι εκλεγμένοι, όπως αναφέρεται σε ανάλογο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Υπάρχουν όμως και άλλα δύο σενάρια, δηλαδή ή να τοποθετηθούν ως επικεφαλής των νομαρχιών υπηρεσιακοί παράγοντες, δηλαδή γενικοί διευθυντές, ή οι αντινομάρχες που θα διορίζονται να έχουν συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κατά τομέα.
Στις νέες υπερνομαρχίες που θα δημιουργηθούν το κράτος που θα έχει επιτελικό ρόλο, θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες της Παιδείας, της Πολεοδομίας, της Υγείας, του Αθλητισμού και του γενικού οικονομικού προγραμματισμού, ενώ όλες οι υπόλοιπες ως τοπικές υποθέσεις, θα μεταβιβαστούν στις νέες νομαρχίες.
Οι νέοι υπερνομάρχες, θα μετατραπούν ουσιαστικά σε τοπικούς κυβερνήτες και θα προεδρεύουν στο νέο όργανο που θα είναι ένα μικρό «υπουργικό συμβούλιο», ενώ θα λογοδοτούν στο «περιφερειακό κοινοβούλιο», στο αιρετό δηλαδή συμβούλιο.
Δύο σενάρια υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Στο ένα προβλέπεται η ανάδειξη του επικεφαλής και του συμβουλίου από ενιαίο ψηφοδέλτιο, με βάση το πρότυπο της εκλογής σήμερα του νομάρχη και του νομαρχιακού συμβουλίου, με το δυνατόν αναλογικότερο σύστημα. Στο άλλο σενάριο, προβλέπεται να κατεβαίνουν στις εκλογές συνδυασμοί, ο καθένας από τους οποίους θα περιλαμβάνει τον επικεφαλής και τους επιμέρους υποψήφιους συμβούλους, ενώ σε κάθε νομό αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός εδρών, συμβούλων δηλαδή του δευτεροβάθμιου ΟΤΑ. Ο κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει έναν υποψήφιο επικεφαλής και αριθμό υποψηφίων συμβούλων από κάθε νομό τουλάχιστον ίσο με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο νομό.
Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι συνενώσεις είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά. Στόχος είναι να δημιουργηθούν πολιτικά όργανα με ισχυρό προγραμματισμό και επιτελικό ρόλο, να διαμορφωθεί ένα αποτελεσματικό πολιτικό-κυβερνητικό όργανο, να υπάρχει πολιτική ενότητα των νέων ΟΤΑ και διαμόρφωση περιφερειακής συνείδησης, να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, και τέλος να υπάρξει ενότητα του δημόσιου χώρου της περιφέρειας.
Αναφορικά με την σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση Διοικητική Μεταρρύθμιση η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, έχει αναθέσει στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) την σύνταξη μελέτης στην βάση της οποίας θα διαμορφωθούν οι προτάσεις της Ένωσης. Το τελικό κείμενο της μελέτης, θα παραδοθεί στην ΕΝΑΕ τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Επίσης, έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή του θεματικού συνεδρίου της ΕΝΑΕ για την διοικητική μεταρρύθμιση, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου στην Αθήνα.
2/4/08
Τρεις πόλεις γίγαντες στην Αργολίδα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου