Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/4/08

Κυκλώματα κατευθυνόμενου shopping, διαλύουν επιχειρήσεις, καταγγέλλει η Ένωση Προσώπων

Ένα οριστικό τέλος στην άγρα πελατών με την καταβολή υψηλών προμηθειών στα εμπλεκόμενα με την διακίνηση των τουριστών πρόσωπα, προσπαθούν να βάλουν επιχειρηματίες της περιοχής που ενώθηκαν υπό την σκέπη της «Ένωσης Προσώπων Πολύχρυσες Μυκήνες», η οποία ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή της Επιτροπής Συλλόγων για την νομοθετική ρύθμιση του κατευθυνόμενου shopping.
Το πρόβλημα ξεκινά από παλιά και φαίνεται ότι η καθιέρωση της προσφοράς μίζας κατευθύνει και τους τουρίστες, όχι μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα, αλλά και σε συγκεκριμένες τουριστικές πόλεις του νομού.
Οι επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων καταγγέλλουν ότι δρουν κυκλώματα που κατευθύνουν τους τουρίστες σε συγκεκριμένα καταστήματα ή κέντρα εστίασης και αναψυχής. Μάλιστα, σε μηνυτήρια αναφορά που ετοιμάζονται να καταθέσουν τις επόμενες ημέρες επισημαίνουν ότι στις περιπτώσεις αυτές τα ευνοούμενα καταστήματα καταβάλλουν υψηλές προμήθειες στα εμπλεκόμενα με την διακίνηση των τουριστών πρόσωπα (συνήθως ποσοστό επί του τζίρου), προκειμένου να κατευθύνουν τους τουρίστες σε αυτά.
Όπως λένε, το φαινόμενο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και αποτελεί «πληγή» για τον τουρισμό μας και έχει μεγάλες παράνομες προεκτάσεις ήτοι:
Ο τουρίστας είναι αυτός που εν τέλει επιβαρύνεται τις προμήθειες. Μάλιστα, ενώ η επιβάρυνσή του είναι μεγάλη, είναι προφανές ότι δεν εξασφαλίζει την ανάλογη ποιότητα, αφ’ ενός γιατί το κύκλωμα πρέπει να κερδίσει, αφ’ ετέρου γιατί άγεται και φέρεται, αδυνατώντας εν τέλει να συγκρίνει τιμές και ποιότητα.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Προσώπων Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, η συγκεκριμένη πρακτική, αποτελεί πρόδηλα παράνομη άγρα πελατών. Επίσης αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους υπόλοιπους επαγγελματίες που αρνούνται να υποκύψουν να δώσουν μίζα, βλέποντας όμως παράλληλα την επαγγελματική τους δραστηριότητα να συρρικνώνεται και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επαγγελματικής επιβίωσης.
Φυσικά τα κέρδη από τα ποσοστά – μίζες αυτών που κατευθύνουν τους τουρίστες δεν είναι νόμιμα και δεν φαίνονται φορολογικά.
Ωστόσο, οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την Αστυνομία, δεν έχουν φέρει αποτελέσματα και οι καταστηματάρχες που αντιδρούν προσπαθούν με άλλους τρόπους να βρουν το δίκιο τους.
Ήδη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο προσπαθούν να βάλουν το θέμα στην ατζέντα. Οι ντόπιοι βουλευτές είναι ενήμεροι, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, παραδίδει ψήφισμα και σε άλλους βουλευτές που επισκέπτονται την Αργολίδα, όπως έπραξε προχθές κατά την επίσκεψη του Βύρωνα Πολύδωρα.
Σύμφωνα με την νομοθεσία που παραθέτουν οι καταστηματάρχες στα προγράμματα οργανωμένων γύρων, πρέπει να αφήνεται χρόνος στην διάθεση των τουριστών για την αγορά ειδών λαϊκής τέχνης και να αναγράφεται στο πρόγραμμα ως «shopping». Το «shopping» αφήνεται ελεύθερο, ώστε να μπορούν οι τουρίστες να επιλέγουν τα καταστήματα ή κέντρα εστίασης και αναψυχής της προτίμησής τους.
Απαγορεύεται η υπόδειξη καταστημάτων ή κέντρων εστίασης και αναψυχής από τους ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, οδηγούς ή συνοδηγούς, καθώς και η στάση σε μεμονωμένα και πάντοτε τα ίδια καταστήματα.
Η νομοθεσία προβλέπει ακόμα, ότι όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο πρόσωπο ή ομάδα προσώπων να δεχθεί ή να αποκρούσει ταξιδιωτική ή μεταφορική υπηρεσία, υπηρεσίες εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντα εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Επιστολή στην Κυβέρνηση

Η «Ένωση Προσώπων Πολύχρυσες Μυκήνες», πέρσι το καλοκαίρι, με έγγραφό της προς την τότε υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλη Πετραλιά, την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης Μαρία Γιαννίρη, την Τουριστική Αστυνομία Ναυπλίου και την Διεύθυνση Τουρισμού Τρίπολης, τονίζει:
«Εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων μας αλλά και των συλλόγων, στις παραδοσιακές αγορές των κλασσικών τουριστικών περιοχών, σας μεταφέρουμε την απογοήτευση και την απόγνωσή μας.
Ο κλασσικός και περιηγητικός τουρισμός τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα παρατουριστικά κυκλώματα προμηθειών. Ορισμένα Τουριστικά γραφεία φαίνεται δήθεν να αγνοούν ή και να συνδράμουν πολλές φορές στον κατήφορο του Ελληνικού τουρισμού. Το μικρόβιο της παράνομης προμήθειας ξεκίνησε από ορισμένες ψευτο βιοτεχνίες και καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης.
Επί καθημερινής βάσης με την δική σας ανοχή παραβιάζονται οι όροι των ΔΧ ειδικών τουριστικών λεωφορείων και πράττουν κατευθυνόμενο shopping, μεταφέροντας Ευρωπαίους και μη πολίτες σε συγκεκριμένα και πάντοτε τα ίδια καταστήματα. Με αυτό τον τρόπο στερούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και σύγκρισης που ο νομοθέτης ορίζει. Τους παραπλανούν σε ψώνια που περιέχουν σε ποσοστό 30%-40% μίζα επί της τελικής τιμής που ο καταναλωτής πληρώνει. Τη μίζα αυτή τη δίνει ο επιχειρηματίας στον συνεργό του παραβάτη.
Επειδή κλέβονται οι Ευρωπαίοι και μη πολίτες με την παράνομη προμήθεια
Επειδή πράττεται αθέμιτος ανταγωνισμός
Επειδή η οικονομική ζημιά των καταστηματαρχών, μελών του συλλόγου που συντονίζω είναι τεράστια
Επειδή ο έλεγχος και οι κυρώσεις βάσει των νόμων 393/76 άρθρο -10 και 393/76 άρθρο -11 είναι έργο της δικής σας υπηρεσίας
Με το παραπάνω έγγραφο ζητούμε να:
1. Διενεργηθούν έλεγχοι στα καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή Μυκήνες, Ναύπλιο, Λιγουριό, Φίχτια
2. Να εφαρμοστούν οι παρακάτω νόμοι:
Από την νομοθετική ρύθμιση επαναφοράς της παραγράφου 7 της 543606 με την Τ/331 ημερ. 13/1/03
Από την κατάργηση του σχετικού τμήματος της εγκυκλίου 500396 με τις Γνωμοδοτήσεις: Α) Υπουργείο Δ.Τάξης 1508/1/1/2-9 ημ/α εκδ. 20-9-05
Β) Γραφείο Νομικού συμβούλου ΕΟΤ 87754 ημ/α εκδ 29-11-05
3. Να βεβαιώνονται οι παραβάσεις και κυρώσεις στους παραβαίνοντες της παραγράφου 7, στους έχοντες άδεια τουριστικών γραφείων και στους μη έχοντες άδεια εφαρμογής του 2160 για άγρα πελατών
Να μας χορηγήσετε θεωρημένα αντίγραφα των βεβαιώσεων των παραβάσεων και κυρώσεων, όπως και παραβάσεις της Άγρας.
3. Τέλος έχουμε συμφέρον βάσει του νόμου, αν δεν εφαρμοστεί η νομοθεσία να προσφύγουμε στον εισαγγελέα για να την εφαρμόσει.
Έχουμε την βεβαιότητα για την θετική ανταπόκρισή σας.»
Το παραπάνω κείμενο υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ