Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

7/5/08

Χάθηκε κτίσμα πιθανόν Ελληνιστικών χρόνων στον Άγιο Νικόλαο στο Βιβάρι

Ένα κτίσμα μέρος του οποίου προήρχετο από προϋπάρχον φυλάκιο ελληνιστικών χρόνων στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Ασίνης μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα σε ένα όμορφο οικόπεδο με θέα προς τον κόλπο του Βιβαριού και προς τον κόλπο των Ιρίων.
Πριν από χρόνια ο «α» είχε αναδείξει το κτίριο, επισημαίνοντας ότι η Νοτιοδυτική γωνία αποτελείτο από ογκόλιθους πιθανόν ελληνιστικών χρόνων, ενώ ήταν εμφανές ότι η υπόλοιπη τοιχοδομία ήταν μεταγενέστερη. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανόν στο σημείο εκείνο να υψώνονταν υπολείμματα φυλακίου ή πύργου ελληνιστικών χρόνων, πάνω στα οποία κατασκευάστηκε μικρή κατοικία που χρησίμευε μέχρι πρότινος για μαντρί.
Η εφορεία αρχαιοτήτων αν και γνώριζε το θέμα της ύπαρξης τουλάχιστον αρχαίων υπολειμμάτων από το δημοσίευμα του «αναγνώστη» πριν 4-5 χρόνια δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας των αρχαίων υπολειμμάτων, αν και η ευρύτερη περιοχή της Ασίνης κρύβει θησαυρούς εντοιχισμένους πάνω σε καλύβια.
Το 1995 στην εκπομπή του Άκη Ντάνου στο DR TV είχε προβληθεί επιγραφή εγχάρακτη που ανέφερε «όρος Ασκληπιού», σήμανε δηλαδή τα όρια του Αρχαίου Ασκληπιείου στα Καρναζέϊκα. Η επιγραφή ήταν εντοιχισμένη στο κάτω μέρος πετρόκτιστου καλυβιού. Πιθανόν αν δεν είχε προηγηθεί η τηλεοπτική εκπομπή η επιγραφή να είχε διαπαντός χαθεί ή να «κοσμούσε κάποια αρχαιολογική ιδιωτική συλλογή».
Στην συγκεκριμένη πάντως περίπτωση η ευθεία γραμμή που σχηματίζουν οι ογκόλιθοι στην γωνία του κτιρίου ενδυναμώνει την άποψη πως μάλλον υπήρχε στο σημείο εκείνο αρχαίο κτίσμα, παρά το ότι μεταφέρθηκαν από αλλού και εχρησίμευσαν ως οικοδομικά υλικά.
Παρόμοια λιθοδομή παρατηρείται και στα φυλάκια πίσω από τα Φίχτια. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κτίσμα πρέπει να είχε ύψος γύρω στα 2,5 μέτρα και βάση 4x5 μέτρα, αν επρόκειτο φυσικά περί φυλακίου ελληνιστικής εποχής. Πιθανόν στο χώρο αυτό να προϋπήρχε φρυκτωρία, αφού θα μπορούσε να μεταδώσει μηνύματα από την Ερμιονίδα και τις Σπέτσες έως την Αρχαία Ασίνη.
Στο σημείο που βρίσκεται το υποτιθέμενο φυλάκιο ήταν άμεση η δυνατότητα ελέγχου τόσο από θαλάσσης όσο και από ξηράς όλων των διερχομένων προς την Ασίνη από την Ανατολή, ενώ λόγω του στενού σημείου που βρίσκεται το ύψωμα έδινε τη δυνατότητα με μικρή στρατιωτική δύναμη να αντιμετωπίζεται πολυαριθμότερος εισβολέας.
Πρεμιέρα την Τρίτη θα πραγματοποιήσει υπό την νέα σύνθεσή του το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η ιστορία του Ζαχόπουλου επέφερε αλλαγές και στην σύνθεση του ΚΑΣ και έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Πολιτισμού να δημιουργήσει την δική του σύνθεση εξαφανίζοντας και τους λεγόμενους «αντιρρησίες». Μεταξύ αυτών και εκείνους που φρόντιζαν στο να μην είναι «ομόφωνες» οι αποφάσεις του ΚΑΣ, όπως ο γνωστός ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης και ανεξάρτητος πολιτικά αρχαιολόγος Πέτρος Θεμελής, ο Γιάννης Σακελαράκης κ.ά.
Σύμφωνα πάντως με το πνεύμα των δηλώσεων του υπουργού για την «ανανέωση» του ΚΑΣ μόνον ισχυρές πλειοψηφίες ή ομόφωνες αποφάσεις θα γίνονται δεκτές. Στη νέα σύνθεση του ΚΑΣ συμμετέχει ως τακτικό μέλος ο κ. Αλ. Μάντης που για ένα διάστημα υπήρξε προϊστάμενος της Δ΄ΕΠΚΑ καθώς και η αρχαιολόγος της Δ΄ΕΠΚΑ Άννα Μπανάκα η οποία συμμετέχει ως αναπληρωματικό μέλος.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ