Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

14/5/08

Γαλάζιος εμφύλιος για συνενώσεις

Σε «γαλάζιο εμφύλιο» εξελίσσεται η κόντρα του νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλου με τον υπουργό Εσωτερικών που προωθεί την εφαρμογή του «Καποδίστρια 2» αλλά και με ομοϊδεάτες του αιρετούς στο νομό.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του νομάρχη, ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως και αρκετοί από τους 80 αιρετούς που παραβρέθηκαν, όχι όμως όλοι.
Εντωμεταξύ, την Κυριακή, στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ, μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι «η πρόκληση μιας νέας μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης», όπου αναμένονται ακόμα πιο ξεκάθαρες απόψεις από τους αιρετούς.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά από τη ημερίδα του κου Σωτηρόπουλου, κάτι που συζητήθηκε ευρέως. Να σημειωθεί, ότι ο κος Αναγνωσταράς, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες θα ήθελε μέσω των συνενώσεων να μεγαλώσει το Ναύπλιο. Άλλωστε δεν φαίνεται διατεθειμένος να κοντράρει με το κόμμα του γι’ αυτό τον λόγο.
Σκυθρωπός επίσης εμφανίστηκε στην ημερίδα και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση, ο πρόεδρος της νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Γεωργαντάς, αν και η παρουσία του δεν ήταν υποχρεωτική, αφού δεν είναι αιρετός σε ΟΤΑ.
Τέλος, αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις του πρώην νομάρχη Δημήτρη Σαραβάκου, ο οποίος αφ’ ενός καταφέρθηκε εναντίον του κου Σωτηρόπουλου, αφ’ ετέρου προτείνει κινήσεις προς την κατεύθυνση να είναι το Ναύπλιο η πρωτεύουσα της νέας διευρυμένης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο κος Σαραβάκος, δήλωσε στον «α», με την ιδιότητά του ως πρώην νομάρχης, πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ και πρόεδρος των τέως αιρετών νομαρχών:
« Οι πρώτοι οι οποίοι στενοχωρούνται πολύ για την διεύρυνση των νομαρχιών, είναι εκείνοι που τις έστησαν, δηλαδή οι πρώτοι αιρετοί νομάρχες, μεταξύ των οποίων είμαι κι εγώ. Σήμερα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει συνταγματικά κατοχυρωθεί, έχει πόρους, έχει υπαλλήλους, έχει κύρος.
Με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, με την οποία διευρύνονται τα όρια των νομαρχιών, θεωρώ ότι οι νομοί δεν έχουν ούτε να χάσουν, ούτε να κερδίσουν. Αρκεί ο νομάρχης να είναι ικανός. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
Σε ότι αφορά την Αργολίδα, θεωρώ ότι η μάχη πρέπει να δοθεί πρωτίστως για την έδρα της νέας διευρημένης Νομαρχίας Πελοποννήσου. Το Ναύπλιο, είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, συγκοινωνιακά με τους νέους δρόμους που γίνονται, επικοινωνεί άνετα με όλους τους νομούς της Πελοποννήσου και την Αθήνα, ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι η έδρα του νέου διευρυμένου νομού.
Κάθε όψιμη κινητοποίηση που δεν έχει στόχο αυτή την παράμετρο, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο ενδιαφέρον κάποιων να κρατήσουν τις καρέκλες, που τους χάρισαν τα κόμματά τους».
Στα συμπεράσματα της ημερίδας, που έγιναν αποδεκτά από την πλειοψηφία, επισημαίνεται ότι «ως δεύτερος βαθμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρέπει να παραμείνει ο νομός, και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί με σημαντικές αρμοδιότητες σε πολλούς τομείς με θεσμοθετημένους επαρκείς πόρους». Επισημαίνεται ακόμα ότι η μετατροπή της νομαρχίας σε υπαλληλικό νομαρχιακό διαμέρισμα κάπποιας ενιαίας νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, δεν θα έχει καμία μελλοντική προοπτική».
Τέλος σε ότι αφορά τις συνενώσεις των δήμων τονίστηκε ότι «η αναγκαστική και βίαιη αλλαγή, θα προκαλέσει ασύλληπτες αντιδράσεις με δυσάρεστα επακόλουθα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ