Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

14/5/08

Σκέψεις για καθιέρωση της «Ιππικής Άνοιξης» στην Ν.Κίο

Πετυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την πρώτη ιππική διοργάνωση στην Ν. Κίο αν και δύο ατυχήματα, ένα με ελαφρύ τραυματισμό ίππου και ένα με ελαφρύ τραυματισμένο ιππέα, σκίασαν την εκδήλωση.
Η πρώτη «Ιππική Άνοιξη» στην Ν. Κίο ξεκίνησε μετά τις 10.30 το πρωί από την παραλία της Ν. Κίου κοντά στον Πελαργό, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 30 ιππείς με τα άλογά τους, αλλά και μία παραδοσιακή Άμαξα καθώς και δύο αμαξίδια που μας έφεραν πολλά χρόνια πίσω τότε, που οι αμαξάδες αποτελούσαν ουσιαστικά το κύριο μεταφορικό μέσον, αλλά και ένδειξη πλούτου και ισχύος.
Η διαδρομή που ακολούθησαν οι ιππείς κάτω από την γέφυρα του Ινάχου έως το κέντρο γεωργικών ερευνών και από κει στον βάλτο του Άργους, άλλαξε ξαφνικά όταν το προπορευόμενο αμαξίδιο που «ήξερε σαν την τσέπη του» την διαδρομή, άρχισε να χαράζει δική του πορεία οδηγώντας τους ιππείς να διασχίσουν τον δρόμο Άργους – Ν. Κίου στο ύψος της επικίνδυνης στροφής πριν την οριστική ευθεία προς τη Ν. Κίο. Χάρη όμως στην άμεση παρέμβαση της τροχαίας Άργους και του σώματος των «Σαμαρειτών» Ναυπλίου που παρίστατο στις εκδηλώσεις αποφεύχθηκε κάποιο τροχαίο ατύχημα και οι ιππείς κατευθύνθηκαν προς τον Ερασίνο και στην συνέχεια προς την Ν. Κίο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο τερματισμός αποτέλεσε κι ένα μικρό χαϊ-λαϊτ για τους επισκέπτες αλλά και για τους ίδιους τους ιππείς, αφού δόθηκε η ευκαιρία στα άλογα να καλπάσουν από την γέφυρα του Ίναχου έως το σημείο τερματισμού, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελούσε μέρος κάποιου αγωνίσματος.
Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου Προστασίας και Διάσωσης Ελληνικών Φυλών, ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε την διοργάνωση Αγώνων ιππασίας γιατί καταπονούνται πολύ τα άλογα και ελλοχεύουν κίνδυνοι και για την σωματική ακεραιότητα των ιππέων.
Ενώ όλοι παρακολουθούσαν εντυπωσιασμένοι τόσο την προετοιμασία των αλόγων, όσο και την εντυπωσιακή εκτέλεση επιδείξεων με τα ανδαλουσιανά άλογα, υπήρξαν κάποιες επιπολαιότητες από πλευράς ιππέων και μεταφοράς των ίππων που σκίασαν την εκδήλωση.
Λίγο πριν τις 10 εμφανίστηκε ένα φορτηγό μεταφέροντας πάνω σε ανοιχτή καρότσα άλογα που θα συμμετείχαν στην εκδήλωση. Τέτοιου είδους μεταφορές φυσικά δεν επιτρέπονται ούτε καν για τα λεγόμενα «ζώντα ζώα», πόσο μάλλον για άλογα αφού ο κίνδυνος τραυματισμού τους ήταν μεγάλος.
Μετά τον τερματισμό, ορισμένοι άλογοι ιππείς σκέφτηκαν να βολτάρουν τα άλογά τους μέσα στη θάλασσα, αγνοώντας το βουρκώδες έδαφος με αποτέλεσμα ένα άλογο να γλιστρήσει και να κολλήσει μέσα στο βούρκο με κίνδυνο να τραυματιστεί και να πνιγεί. Ευτυχώς μετά τις αγωνιώδεις προσπάθειες των «φιλίππων» απεγκλωβίστηκε από την αγκαλιά του θανάτου, με «δώρο» ένα αιμάτωμα στα πλευρά που του επέφερε ο αναβάτης του πέφτοντας στο νερό.
Αυτό βέβαια που «έκοψε τη χολή» των θεατών, όχι όμως και των διοργανωτών ήταν η πτώση αναβάτη και του αλόγου του κατά την τελετή παραλαβής αναμνηστικών διπλωμάτων συμμετοχής στην «Ιππική Άνοιξη».
Μια αδέξια κίνηση του αναβάτη Γρηγόρη Μπούσιου από τα Κρέστενα τον οδήγησε στο έδαφος παρασέρνοντας επάνω του το άλογό του. Ο ίδιος από το σοκ της πτώσης παρέμεινε ακίνητος, ενώ του παρασχέθηκαν αμέσως οι πρώτες βοήθειες από τους Σαμαρείτες του Ναυπλίου έως ότου ήρθε το Ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου. Εκεί μετά από τον ιατρικό έλεγχο εξήλθε απόλυτα υγιής στις 6 το απόγευμα και οδήγησε ο ίδιος μάλιστα το Ι.Χ. έως το Κρέστενα. Ίσως στο σημείο της πτώσης θα έπρεπε να διακοπούν οι χορευτικές επιδείξεις με τα ανδαλουσιανά άλογα αφού κανείς δεν γνώριζε την κατάσταση υγείας του ιππέα, πράγμα που σχολιάστηκε από πολλούς θεατές.
Όπως είχε γράψει ο «α» στον χώρο που επελέγη για την διεξαγωγή των παραστάσεων ήταν αδύνατο να δοθεί άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία, αφού δεν επιτρέπονται ζώα στις παραλίες και τις ακτές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές έχουν δημιουργηθεί ειδικά για χρήση από λουόμενους. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ένας ηλικιωμένος Κιώτης πλησίασε τον δήμαρχο Γιώργο Μανινή και του εξέφρασε την διαφωνία του, στον χώρο όπου ο ίδιος και άλλοι συνομήλικοί του Κιώτες πραγματοποιούν το καλοκαίρι αμμόλουτρα και λασπόλουτρα να αφοδεύουν τα άλογα.
Ο Δήμαρχος της Ν. Κίου τον διαβεβαίωσε ότι όταν αρχίσουν τα μπάνια ο χώρος θα είναι πεντακάθαρος και κατάλληλα διαμορφωμένος να υποδεχθεί τους λουόμενους καθησυχάζοντας τον ηλικιωμένο πολίτη.
Ήδη, όπως μας είπε ο κ. Μανινής, ο δήμος βλέποντας την νέα δυναμική ανάπτυξης τουρισμού και αναψυχής μέσω του Ιππικού Συλλόγου της Ν.Κίου για την περιοχή βρίσκεται σε αναζήτηση μίσθωσης κατάλληλου οικοπέδου ώστε να βρεθεί κατάλληλος μόνιμος χώρος για τις δραστηριότητες του συλλόγου, μεταξύ των οποίων είναι και η εκμάθηση ιππασίας για παιδιά και νέους, ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον χώρο της παραλίας.Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιππικού Συλλόγου Β. Μπαλάσκα τα μαθήματα ιππασίας θα συνεχιστούν στο ίδιο σημείο κάθε Κυριακή μέχρι την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ