Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

29/5/08

Πατρινό λουκουμάκι με τις συνενώσεις

Μπορεί να χάσουμε τα αβγά και τα πασχάλια, όμως θα απολαύσουμε πατρινό λουκουμάκι, αφού το σχέδιο Καποδίστριας 2 μας ορίζει να συμμετέχουμε στην περιφέρεια Βορείου Πελοποννήσου με πρωτεύουσα την Πάτρα! Οι τοπικές έριδες και η αδυναμία διεκδικούσης καλύτερων συνθηκών για τον νέο Καποδίστρια οδήγησαν το νόμο σε μια ακόμα αποξένωση, αφού αν εφαρμοστεί το σχέδιο η Αργολίδα θα έχει ουσιαστικά πρωτεύουσα - έδρα της περιφέρειας την Πάτρα. Με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα Δεύτερος βαθμός τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι Περιφέρειες, καταλαβαίνει κανείς, πως η Περιφέρεια παίζοντας θα παίξει τον ρόλο και της σημερινής Νομαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι για την επίλυση ενός προβλήματος θα αναγκαστεί ο πολίτης της Αργολίδας να ταξιδεύει δύο τουλάχιστον ώρες μέχρι την Πάτρα, εάν φυσικά διαθέτει δικό του μεταφορικό μέσο, διαφορετικά η απόσταση Ναύπλιο - Πάτρα είναι τρεις και πλέον ώρες.
Στο πλαίσιο αυτό της διοικητικής μεταρρύθμισης φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η ΚΕΔΚΕ, ενώ έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και έχουν δοθεί εγγυήσεις για τη συμμετοχή των διοικητικών οργάνων στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ. Εάν το σχέδιο αυτό διατηρηθεί, οι δήμοι θα αναλάβουν να υλοποιήσουν τα δημοτικά και διαδημοτικά έργα και οι νέες περιφέρειες θα αναλάβουν νομαρχιακά και διανομαρχιακά, εφόσον δεν παρεμβάλλονται υπερνομαρχίες. Σύμφωνα με τον Καποδίστρια 2 η Πελοπόννησος αποτελείται από δύο περιφέρειες: Την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Βόρειας Πελοποννήσου η οποία θα συμπεριλαμβάνει τους νόμους Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Αργολίδας και την περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Νότιας Πελοποννήσου στην οποία θα συμμετέχουν οι νομοί Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Στην δεύτερη Αυτοδιοικητική ενότητα πιθανόν να οριστεί ως έδρα της περιφέρειας η Καλαμάτα και όχι η Τρίπολη που είναι σήμερα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει όμως ακόμα το θέμα της άμεσης αιρετότητας η μη του προέδρου της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση επιμένει στο να είναι αιρετός, αλλά να εκλέγεται από τον πλειοψηφούντα συνδυασμό, όπως γίνεται σήμερα με την εκλογή δημάρχου. Η ΕΝΑΕ από την πλευρά της επιθυμεί την άμεση εκλογή του προέδρου απευθείας από το εκλογικό σώμα. Οποία πάντως και τις δύο προσεγγίσεις προκριθεί το ζήτημα του προέδρου του περιφερειακού της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θα παραμείνει ένα αγκάθι για όλα τα κόμματα αφού ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να είναι αποδεκτός από μια πλειάδα νέων νομών και όχι από έναν συγκεκριμένο νομό όπως ήταν σήμερα. Κάτω από αυτήν την προϋπόθεση σχεδόν όλη η σημερινή νομάρχης κινδυνεύουν φυσικά να μην εκλεγούν στην θέση του προέδρου της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Το πρόβλημα αυτό έχει προκαλέσει από τους ήδη διατελούντες Νομάρχες πολλές αντιδράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων προέρχονται από τον ίδιο τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Έντονη ήταν και η αντίδραση του νομάρχη Αργολίδας Βασίλη Σωτηρόπουλου, ο οποίος επανειλημμένα έχει αντιταχθεί στην εφαρμογή του Καποδίστρια 2 τουλάχιστον στον τομέα που αφορά τη συνένωση νομών σε νέες περιφέρειες. Η συρρίκνωση των σημερινών νομαρχιών σε Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις φυσικά και θα έχει πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα, γι αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες κατά την θερινή περίοδο όπου οι περισσότεροι πολίτες θα βρίσκονται σε διακοπές.

Αλλαγές και στους δήμους

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει ο «α» αναμένονται σημαντικές αλλαγές και με τη συνενώσεις των δήμων τις οποίες συμπαρασύρει μαζί του ο Καποδίστριας 2. Από τους 1.036 Δήμους και κοινότητες που έχουμε σήμερα θα μείνουν μόνο 400! Για την Αργολίδα προβλέπονται τρεις η τέσσερις δήμοι. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για τρεις δήμους οι οποίοι θα βασίζοντο στις παλιές επαρχίες Άργους, Ναυτιλίας και Ερμιονίδας. Όμως επειδή το μοντέλο αυτό πιθανόν να δημιουργούσε λειτουργικά προβλήματα ιδιαίτερα στο Δήμο Ναυπλίου, πιθανότατα μεταβατικά θα σχηματισθεί ένας ακόμα Δήμος οποίος για ιστορικούς λόγους θα ενώνει το Λυγουριό με την Επίδαυρο.
Την Δευτέρα το βράδυ συνεδρίασε για μια ακόμα φορά στα γραφεία της στο Ναύπλιον η ΤΕΔΚ Αργολίδας με το θέμα της συνένωσης των δήμων στο νέο Καποδίστρια. Η παρουσία όμως των αιρετών ήταν μικρότερη του αναμενόμενου πράγμα το οποίο δείχνει ότι πολλοί δήμαρχοι αδιαφορούν για το μέλλον των δήμων των ή δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις Κυβερνητικές επιλογές. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν ότι οι μεγάλοι δήμοι μάλλον συμφωνούν με τη δημιουργία νέων μεγαλύτερων δήμων, ενώ οι μικροί δήμοι βλέπουν να χάνουν το έδαφος κάτω τα πόδια τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να υπεραμυνθούν της αναγκαιότητας ύπαρξης των μικρών δήμων.
Από τους δύο μεγάλους δήμους παρών στην συνάντηση της ΤΕΔΚ ήταν μόνο ο δήμαρχος Άργους Βασίλης Μπούρης, ενώ ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς προτίμησε τη συνεδρίαση του δικού του δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίαζε την ίδια ώρα από το να παρίσταται στην εκδήλωση της ΤΕΔΚ.

Εμφύλιος στην ΝΔ

Με αφορμή τα όσα έγραψε ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής, ο πρώην νομάρχης Αργολίδας Δ. Σαραβάκος έριξε το γάντι στον νυν Νομάρχη χρεώνοντάς του την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό και τον αποκλεισμό της Αργολίδας:“Ο απερχόμενος Νομάρχης Αργολίδας, αφού έφερε σε τέλμα το Νομό, απαξιώνοντας το θεσμό της Ν.Α., μετατρέποντάς τον από θεσμό ανάπτυξης, σε απλό διεκπεραιωτικό διοικητικό μηχανισμό, προσπαθεί τώρα να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα της εξουσίας που το χάρισε με το χρίσμα η Ν.Δ.
Με άστοχες και πολεμικές ενέργειες κόντρα στην ειλημμένη απόφαση της ΕΝΑΕ , της Κυβέρνησης και των κομμάτων, για την μεταρρύθμιση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δημιούργησε εντάσεις και έχθρες τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με τους όμορους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα, το Υπουργείο Εσωτερικών, να προτείνει την ένταξη της Αργολίδας στην ίδια Περιφέρεια με την Αχαΐα και την Ηλεία,καταργώντας πλήρως το Νομό Αργολίδας αφού θα είμαστε μια μικρή ομάδα πολιτών σε μία Περιφέρεια με την οποία δεν έχουμε καμιά απολύτως Κοινωνική, Πολιτιστική και Οικονομική σχέση.
Καλώ και πάλι την σημερινή Νομαρχιακή Αρχή να αφήσει κατά μέρος τις εκτός πραγματικότητας ιδιοτελείς σκέψεις της και να συγκαλέσει άμεσα το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να αποφασίσουμε που πρέπει να ενταχθεί η Αργολίδα, ζητώντας παράλληλα ως Έδρα της Νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης το Ναύπλιο”.Όπως υποστηρίζει ο κ. Σαραβάκος από τις 20 Μαΐου έχει στείλει επιστολή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο από μέχρι τώρα δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ