Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

6/8/08

Φτιάχνουν Δημοτικές ΑΕ στο Ναύπλιο

Σε μία οι δύο μεγάλες δημοτικές επιχειρήσεις υπό τη μορφή ΑΕ προσανατολίζεται να δημιουργήσει ο Δήμος Ναυπλίου.
Οι επιχειρήσεις αυτές αναμένεται να αντικαταστήσουν τις μέχρι σήμερα παθογενείς και ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η δημοτική ραδιοφωνία και η δημοτική επιχείρηση τουριστικής ανάπτυξης. Η δημοτική επιχείρηση πολιτισμού αναμένεται να μετεξελιχθεί σε μία μεγάλη δημοτική επιχείρηση η οποία θα απορροφήσει κατά πάσα πιθανότητα και αυτήν της τουριστικής ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους εδώ τα πράγματα δεν έχουν ακόμα ξεκάθαρα στο που θα μεταταχθούν ή αν θα απολυθούν. Σύμφωνα με τους μελετητές, οι οποίοι έχουν αναλάβει το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου Ναυπλίου, θα πρέπει οι δημοτικές επιχειρήσεις να εκκαθαριστούν και να κλείσουν εκτός της ΔΕΠΑΝ η οποία θα αναπροσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Το ζήτημα όμως που μένει ανοικτό είναι το ότι δεν θα γίνει μόνο μία δημοτική επιχείρηση αν δεχθούμε ότι και με συγκεκριμένο ποσό από τον Δήμο το οποίο είτε θα επαρκεί για να καλύψει τις ανακρίσεις. Ενδεχομένως να δημιουργηθούν δύο η τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες να μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον Δήμο.
Σύμφωνα με τον διαχειριστή της Διάμετρος ΕΠΕ Χρήστο Τασόπουλο όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο δημοτικό και κοινοτικό κώδικα. Από δω και πέρα οι δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ή αναπτυξιακές ή κοινωφελούς σκοπού ή διαχείριση της ακίνητης περιουσίας ή οικονομικού ενδιαφέροντος.
Το δημοτικό ραδιόφωνο έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα επιβίωσης, η ΔΕΤΑΝ έχει αντικρουόμενους σκοπούς και η ΔΕΠΑΝ έχει πολύ γενικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας: «το σενάριο που εμείς επεξεργαστήκαμε κρίνοντας το οικονομικό πλαίσιο, τα οικονομικά δεδομένα και την πολιτική του Δήμου μας οδηγεί στην εκκαθάριση του δημοτικού ραδιοφώνου, οδηγείται σε εκκαθάριση η ΔΕΤΑΝ με ορισμό εκκαθαριστή και η ΔΕΠΑΝ μετατρέπεται σε κοινωφελή η επιχείρηση όπως προβλέπει το νέο πλαίσιο και Θα έχει το πλεονέκτημα να χρηματοδοτηθεί με 150.000 ευρώ το χρόνο από τον Δήμο».
Το θέμα είναι κατά πόσο ο Δήμος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την χρηματοδότηση διαφόρων δημοτικών επιχειρήσεων. Όλοι αναγνωρίζουν φυσικά ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί αρμοδιότητες στην πρωτοβάθμια διοίκηση χωρίς ωστόσο να έχουν αποδεσμευτεί τα απαιτούμενα κονδύλια, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα προκύπτει και για τις δημοτικές επιχειρήσεις Δημοσίου δικαίου. Αυτές θα πρέπει η να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον Δήμο ή να ενταχθούν σε μία επιχείρηση όπως θα είναι η διαμορφωμένη ΔΕΠΑΝ. Στην περίπτωση όμως που ενταχθούν σε μια κοινωφελή επιχείρηση τότε τα χρήματα τα οποία δίνονται για την κάλυψη των αναγκών δεν θα φτάνουν να καλύψουν ούτε το 1/5 αυτών. Πρόβλημα πιθανό να προκύψουν και για άλλα προγράμματα όπως αυτό του βοήθεια στο σπίτι.
Το δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει γύρω στα τέλη Αυγούστου, αν και κατά πόσο θα κλείσουν και ποιες δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης εάν θα δημιουργηθούν μία οι δύο νέες δημοτικές επιχειρήσεις ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου.
Δύσκολες μέρες έρχονται από εδώ πέρα εκτός του δημοτικού ραδιοφώνου και της επιχείρησης τουριστικής ανάπτυξης τόσο για το δημοτικό θέατρο όσο και το δημοτικό Ωδείο.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ