Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/8/08

Δηλητήριο στις βρύσες

Δηλητήριο φτάνει στις βρύσες των σπιτιών μας στο Ναύπλιο και στο Άργος, μετά την δραματική πτώση της στάθμης στην πηγή της Λέρνης. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπλίου και Άργους να αναζητήσουν άλλες λύσεις για να μην μείνουν οι δύο μεγάλες πόλεις της Αργολίδας από νερό.
Το μεν Άργος επέλεξε την λύση των γεωτρήσεων, το δε Ναύπλιο, επέλεξε την λύση του Αναβάλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Άργους Λουκά Κούρο, η στάθμη της πηγής της Λέρνης έπεσε τουλάχιστον 40 εκατοστά κάτω από το όριο, με αποτέλεσμα το νερό να είναι θολό και επιβαρυμένο.
Ουσιαστικά φαίνεται ότι εισχώρησε στην πηγή το θαλασσινό νερό, αν και σύμφωνα με τον κο Κούρο δεν ξεπερνάται το όριο, αλλά το νερό είναι επιβαρημένο.
Άλλωστε σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ναυπλίου Χρήστο Μαστορίκο, “έχει κατέβει η στάθμη των πηγών της Λέρνης απ' όπου υδροδοτείται τόσο το Ναύπλιο όσο και το Άργος, με αποτέλεσμα να εισχωρεί η θάλασσα στις πηγές”.
Προκειμένου λοιπόν να καλυφθούν οι ανάγκες και να μην στερέψουν οι βρύσες στα σπίτια η ΔΕΥΑΑΡ, αποφάσισε να ρίξει στο δίκτυο ακατάλληλο νερό από τις γεωτρήσεις του δήμου Άργους οι οποίες ως γνωστό έχουν επικίνδυνα για την δημόσια υγεία νιτρικά.
Ακολούθως με μια λιτή γραπτή ανακοίνωση η ΔΕΥΑΑΡ ενημέρωσε από τις 11 Αυγούστου τους κατοίκους ότι το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα. Αναφέρει συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΑΡ: “Η ΔΕΥΑΑΡ, σας ανακοινώνει ότι λόγω μειωμένης ποσότητας νερού από τις πηγές της Λέρνης, προέβει στις 8-8-2008 στην άντληση νερού από τις γεωτρήσεις. Κατά συνέπεια το νερό της πόλης του Άργους και των Δημοτικών Διαμερισμάτων του δήμου Άργους είναι ακατάλληλο προς πόση και μαγείρεμα μέχρι έκδοσης νεότερης ανακοίνωσης από την ΔΕΥΑΑΡ”.
Η ανακοίνωση αυτή της ΔΕΥΑΑΡ, είναι ακόμα σε ισχύ, αφού σύμφωνα με τον κο Κούρο, η στάθμη του νερού στην Λέρνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και συνεχίζεται η άντληση από τις επικίνδυνες γεωτρήσεις.
Ο κος Κούρος εκτός από την ανομβρία θεωρεί ως αίτιο για την χαμηλή στάθμη της Λέρνης και την άντληση νερού που γίνεται από γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στην πηγή.
Όπως λέει στον “α” ο διευθυντής της ΔΕΥΑΝ Χρήστος Μαστορίκος “από τα 6000 κυβικά που αντλούσαν το Ναύπλιο και το Άργος από την πηγή της Λέρνης τώρα μόνο 1500 κυβικά μπορούν να αντλούν.
Ο δήμος Ναυπλίου προκειμένου να μην στερέψουν παντελώς οι βρύσες της πόλης και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο, επέλεξε την λύση του Αναβάλου, χωρίς όμως την με προδιαγραφές ανάμειξη. Έτσι στο ύψος της Αγίας Άννας στο Τημένιο έγινε ένα μπάι πας στον αγωγό Μύλοι – Ναύπλιο και διοχετεύεται νερό Αναβάλου. Ο κος Μαστορίκος ισχυρίζεται ότι η απόκλειση από την ποιότητα του νερού που θα είχε το Ναύπλιο με την υπό προδιαγραφές ανάμειξη του νερού της Λέρνης με αυτό του Αναβάλου, είναι μόλις 14 %. Σύμφωνα πάντα με τον κο Μαστορίκο το νερό αναμειγνύεται αυτή τη στιγμή κατά 50%.
Ο δήμος Ναυπλίου αντί γραπτής ανακοίνωσης επέλεξε την μέθοδο της ντουντούκας για να ενημερώσει τους πολίτες τηρώντας την “γραφικότητα του ντελάλη” ίσως ως τουριστική ατραξιόν. Παρ΄ όλα αυτά ακόμα και τα Αθηναικά μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν το θέμα του νερού με δική τους πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Χρήστος Μαστορίκος, η δημοτική επιχείρηση συνιστά στους πολίτες του Ναυπλίου να μη χρησιμοποιούν το νερό προς πόση, διότι είναι ανεβασμένα τα χλωριόντα, Από το όριο 250, τα χλωριόντα σύμφωνα με τον κο Μαστορίκο, είναι 350.
Αναμενόμενο βέβαια είναι να έχει αλλάξει και η γεύση του νερού, ενώ πολλοί διαμαρτύρονται ότι εκτός του ότι αναγκάζονται πλέον να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό για να πίνουν, θα καταστραφούν οικοσκευές που έχουν όπως τα πλυντήρια.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ