Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου
Το ίδιο συμβαίνει και με το σεντόνι φυλακή από καλώδια που καλύπτει την πόλη μας και βέβαια πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ένας φυλακισμένος ουρανός τα καλώδια πάνω από το κεφάλι μας χωρίς να ξέρουμε από πού ξεκινά η ελευθερία πάνω ή κάτω από τα σύρματα.. Οι δε αντιαισθητικές κολόνες όρθια κατάλοιπα μιας υπανάπτυκτης χώρας. Πώς να φανερωθεί το ελληνικό φως μέσα από αυτό το καταθλιπτικό νεφέλωμα καλωδίων. Διδάσκουμε τα παιδιά μας την ελευθερία , το πάθος της δημιουργίας , την αναζήτηση, το πείραμα ,το ταξίδι ενώ ένα από τα κυρίαρχα οπτικά ερεθίσματα , ένα πολύ σημαντικό καρέ της οπτικής αντίληψης τους είναι ο φυλακισμένος ουρανός. Αν κάποιος ταξιδέψει σε μια πόλη της δυτικής ευρώπης θα διαπιστώσει ότι η απουσία του καταθλιπτικού στρατού από κολόνες και το απειλητικό σεντόνι από καλώδια που λείπει πάνω από το κεφάλι του δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας από ότι ο περιφραγμένος ελληνικός γαλανός.
Χάρηκα ιδιαίτερα όταν είδα ότι αυτή η προσπάθεια έφτασε και στην γειτονιά μου. Στενοχωρήθηκα και θύμωσα όταν διαπίστωσα ότι το έργο δεν φτάνει μέχρι το τέλος του αδιέξοδου δρόμου και θα έμεναν τρεις κολόνες ….πιο ξέρεις ιστορικά σημάδια ενός καλωδιομένου παρελθόντος …..μπορεί να κάναμε το αδιέξοδο μουσειακό είδος.
Κλασικός έλληνας έπρεπε να βγάλω και κάπου τον θυμό, αδιέξοδη η κατάσταση στο αδιέξοδο. Σκέφτηκα ένα θυμωμένο άρθρο στην εφημερίδα και προς τα εκεί στράφηκε αρχικά ο νους μου. Αρκεί να έβρισκα ποιοι ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Τελικά πήρα στα γραφεία της ΔΕΗ του Άργους, από τις πληροφορίες με παρέπεμψαν στον κύριο που ήταν υπεύθυνος του έργου.
Οπλισμένος με όλα τα λεκτικά σχήματα για μια αντιπαράθεση τουλάχιστον εκτονωτική για τον θυμό μου, βρέθηκα απέναντι σε ένα δημόσιο λειτουργό ( το όνομα του είναί στην διάθεση της εφημερίδας) με όραμα. Με άκουσε και συμφώνησε, τουλάχιστον στο θεωρητικό μέρος. Στην πορεία της κουβέντας μας διαπίστωσα ότι για το συγκεκριμένο θέμα είχε ένα συγκεκριμένο όραμα με στρατηγική, μεθοδολογία και άποψη για την αποκαλωδίωση της πόλης μας , Μάλιστα μου εξήγησε ότι δεν ήταν θέμα σχεδίου η παραμονή των τριών κολόνων στο αδιέξοδο της Καρατζά αλλά ο τρόπος με τον οποίο ήταν χτισμένη η πόλη μας. Πρότεινε μάλιστα να έρθει εκεί στην γειτονιά μας και όλοι μαζί οι γείτονες και αυτός με τους συνεργάτες του ίσως εύρισκε κάποια λύση για να ολοκληρωθεί το έργο .
Ο θυμός εξανεμίστηκε και αφήσαμε ανοικτό ένα μελλοντικό ραντεβού μαζί με όλους τους γείτονες. Μίλησα με τους γείτονες μου και ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη ότι όλοι συμφωνούσαν για το αντιαισθητικό αποτέλεσμα και όλοι επιθυμούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια για μια γειτονιά χωρίς κολόνες και καλώδια και θα κλείσουμε ένα ραντεβού σύντομα με τον υπεύθυνο του έργου.
Επιτέλους όχι άλλες κολόνες…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου