Θα ενταθούν οι έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο τον νομό, υποσχέθηκε ο αντινομάρχης Βασίλης Νίκας στις 28 Αυγούστου, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί άλλοι έλεγχοι, παρά την αυστηρή «νότα» του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου.
Η μοναδική ανακοίνωση της νομαρχίας που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία για το συγκεκριμένο θέμα ήταν τότε στα τέλη Αυγούστου και αφορούσε τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που έγινε σε παραλιακά κέντρα διασκέδασης προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των οινοπνευματωδών ποτών που προσφέρονταν στους πελάτες, καθώς και η εφαρμογή των υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων. Στον συγκεκριμένο έλεγχο συμμετείχαν τρία μικτά κλιμάκια από υπαλλήλους της διεύθυνσης Εμπορίου, της διεύθυνσης Υγείας, ο χημικός της Χημικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, καθώς και όργανα του Αστυνομικού τμήματος Ναυπλίου. Έγινε δειγματοληψία οινοπνευματωδών ποτών και τα δείγματα αφού σφραγίστηκαν εστάλησαν στη χημική Υπηρεσία Κορίνθου.
Βάσει των όσων προέκυψαν δεν διαπιστώθηκαν υγειονομικές παραβάσεις που να επισύρουν ποινικές κυρώσεις, αλλά δόθηκαν οδηγίες στους υπεύθυνους των καταστημάτων για την βελτίωση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, καθώς και τη λήψη μέτρων ορθής υγιεινής, συντήρησης και διάθεσης των προσφερομένων ειδών.
Πάντως σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου με την οποία ρυθμίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επιβολής των χρηματικών προστίμων από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (Νομαρχίες και λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες) σύμφωνα με το ν. 3668/2008 (ΦΕΚ 112/Α/18-6-2008), εκλείπει κάθε «δικαιολογία» αδυναμίας εφαρμογής αποτελεσματικού αγορανομικού ελέγχου.
Σύμφωνα με το νόμο, τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να επιβάλλουν στους παραβάτες, άμεσα, κατά τον έλεγχο διοικητικά πρόστιμα, που φτάνουν και τα 2.000 ευρώ και να παραπέμψουν την υπόθεση στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ στη συνέχεια υποχρεούνται να διαβιβάζουν, εντός 5 ημερών, τη σχετική έκθεση ώστε οι αρμόδιες αρχές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα από την απόφαση πρόστιμα.
Τα πρόστιμα αυτά μπορούν να φτάσουν και τα 30.000, ανάλογα τη παράβαση, ή να προσδιοριστούν σε ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου.
Αξίζει να σημειωθεί, σε απάντηση ενστάσεων Νομαρχιών, ότι αδυνατούν να προβούν σε επιβολή προστίμων σε πρατήρια υγρών καυσίμων, λόγω μη έκδοσης της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, με επιστολή της, η αρμόδια Διεύθυνση Τιμών Βιομ/κων Προϊόντων και Φαρμάκων, από τις 20 Αυγούστου διευκρίνισε, ότι η επιβολή του προστίμου από τα ελεγκτικά όργανα κατά τη διαπίστωση της παράβαση προκύπτει ευθέως, χωρίς καμία περαιτέρω προϋπόθεση, από το ίδιο το κείμενο του ν. 3668/08 (άρθρο 3). Επίσης η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του ν. 3668/08 αναφέρεται σε απολύτως τεχνικά θέματα, η μη ρύθμιση των οποίων δεν μπορούσε να αναστείλει την εφαρμογή των κυρωτικών ρυθμίσεων του νόμου αυτού.
Με την έκδοση της απόφασης αυτής αποσαφηνίζονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες της διαδικασίας επιβολής προστίμων βάσει του Αγορανομικού Κώδικα και του Ν. 3668/2008, συνεπώς εκλείπει κάθε «δικαιολογία» αδυναμίας εφαρμογής αποτελεσματικού αγορανομικού ελέγχου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου