Βρήκαμε το νομάρχη Βασίλη Σωτηρόπουλο, χαλαρό στο γραφείο του - παρότι είχε προηγηθεί μια πολύωρη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό και ακολουθούσε σε λίγα λεπτά συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Πάνω στο γραφείο του βρίσκεται η ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κου Κοντού για τη χρηματοδότηση του Αναβάλου, αλλά και το έγγραφο για το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» που παρουσίασε ο Δημήτρης Σαραβάκος τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο λέει ότι δεν αφορά τις νομαρχίες και ότι πρόκειται για μια μεγάλη πολική απάτη και γκάφα.
Αριστερά στο γραφείο του βρίσκονται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που τον κατηγορούν για καθυστέρηση υποβολής αιτήματος.
Τη συνέντευξη στον «α», την έδωσε χωρίς δεύτερη κουβέντα, αφού φαίνεται ότι είχε να πει πολλά για το θέμα.
Κι άρχισε η «εξομολόγηση» του νομάρχη.
Όμως φαίνεται ότι τα προβλήματα τώρα αρχίζουν, αφού ο φόβος για προσφυγές και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου τον βασανίζουν.
Παράλληλα ασκεί έντονη κριτική σε όσους υποκίνησαν τις κινητοποιήσεις, για να εμφανιστούν ως «πρωτοπόροι» στην διεκδίκηση της χρηματοδότησης και να πάρουν την δόξα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα 40,5 εκατομμύρια ευρώ ολοκληρώνεται το έργο; Δεν θα ξαναμιλήσουμε για Ανάβαλο;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω ότι ολοκληρώνεται το έργο με τα 40,5 εκατομμύρια ευρώ. Και όπως έχουμε χωρίσει την προμελέτη σε 5 τομείς, έχουν υπολογιστεί και οι 5 τομείς. Από το αντλιοστάσιο που είναι ο πρώτος και βασικός τομέας για να μπορεί να υπάρξει η κεφαλή του έργου και μετά οι άλλοι τομείς, επαρχία Ερμιονίδας, περιοχή Λυγουριού - Επιδαύρου, περιοχή Μυκηνών, Μιδέας και να γίνει και η βελτίωση του πεπαλαιωμένου δικτύου. Διότι σε πολλά σημεία υπάρχει μεγάλη διαρροή, όπως υπάρχει και στην κυρία διώρυγα. Πιστεύω επομένως, ότι με τα 40,5 εκατομμύρια το έργο θα ολοκληρωθεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρκετά από τα χρήματα, θα φύγουν όμως για τις μελέτες. Αρκεί η χρηματοδότηση;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα χρήματα που θα φύγουν για τις μελέτες είναι λίγα. Φτάνει για το ποσό που έχει υπολογιστεί.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Με την ύδρευση τί θα γίνει;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά την ύδρευση, γνωρίζετε ότι στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», δεν μιλάμε για ύδρευση, μιλάμε για προγράμματα αρδευτικά. Αλλά όταν γίνει όμως το κύριο μέρος του αντλιοστασίου του Κιβερίου, του Αναβάλου, κατά 60% - 70% έχει ουσιαστικά επιλυθεί και το θέμα της ύδρευσης, μιας και λέμε ότι πλέον για αντιμετωπίσουμε την ύδρευση, θα πρέπει να φύγουμε από την πηγή της Λέρνας και να πάμε προς την πηγή του Αναβάλου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΤΕΔΚ έχει μια μελέτη του ΙΓΜΕ η οποία τελείωσε και προχωρεί προς την κατεύθυνση αυτή. Όταν όμως λυθεί το κύριο μέρος που είναι το αντλιοστάσιο του Κιβερίου, κατά 60% - 70% επιλύεται και το πρόβλημα της ύδρευσης.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ησυχάσατε τώρα; Λέτε στον εαυτό σας: «τελειώσαμε το νερό»; Ή ξεκινάτε από το μηδέν και αναζητάτε και εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και ότι άλλο χρειάζεται, ώστε να προληφθούν για το μέλλον τα χειρότερα σενάρια;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τα αισθήματά μου, είναι ανάμικτα. Και χαρά και λύπη. Μεγαλύτερα όμως είναι της χαράς, γιατί επιτέλους έχουμε δεσμεύσει ένα πολύ σημαντικό ποσό, που δεν το είχαμε ουδέποτε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του νερού στην Αργολίδα. Κι εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Κοντό, που πράγματι συνειδητοποίησε το πρόβλημα, αλλά και το ενδιαφέρον του Καραμανλή που κάθε φορά που συναντιόμαστε μου λέει τί θα γίνει με τα νερά; Θα τελειώσουμε ποτέ;
Του απαντούσα, δώστε μας τα χρήματα και τελειώνουμε.
Φοβούμαι όμως, το πως λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Φοβούμαι και τα άλλα, προσφυγές στα δικαστήρια. Μπορεί να παρουσιαστούν πολίτες, εργολάβοι, να σου κάνουν μια προσφυγή στα δικαστήρια και μετά να καθυστερήσει το έργο 2 και 3 και 4 χρόνια. Μην ξεχνάτε, ο δρόμος Ναυπλίου - Νέας Κίου, η παράκαμψη των Διδύμων, ο Μυκηναϊκός δρόμος κλπ πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όλα τα μεγάλα έργα έχουν καθυστερήσεις από προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό φοβάμαι και ανατριχιάζω, όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να έχουμε την ίδια τύχη που είχαμε και στα υπόλοιπα έργα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναφερόμενος στα χειρότερα σενάρια, εννοώ και την κατάσταση στην Αργολίδα τα επόμενα χρόνια λόγω της ερημοποίησης. Εκτός από τον Ανάβαλο, υπάρχουν άλλες σκέψεις και οι σχεδιασμοί;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σαφώς. Κατ αρχήν ο Φορέας Διαχείρισης θα είναι δικός μας. Θα πρέπει στο αμέσως προσεχές διάστημα να σκεφθούμε πώς θα γίνει ο Φορέας Διαχείρισης του νερού. Θα το πάρουμε εμείς στα χέρια μας. Οι δήμοι, η νομαρχία, οι αγρότες, οι συνεταιρισμοί, τα ΤΟΕΒ. Δεν θα μείνει έτσι. Αυτό είναι το βασικότερο. Και μέσα στον Φορέα Διαχείρισης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την χρήση του νερού, πώς θα γίνεται. Όχι όπως γίνεται μέχρι τώρα. Θα υπάρχει λελογισμένη χρήση. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα. Και το ξέρουμε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το σύνολο σχεδόν του Τύπου, αλλά και η αντιπολίτευση, σας κατηγόρησαν για καθυστέρηση στην υποβολή του αιτήματος και για ολιγωρία.
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ βρίσκεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη που έχει γίνει, η μεγαλύτερη πολιτική γκάφα. Και ξέρετε πως ξεκίνησε: Από το έγγραφο που παρουσίασε ο κος Σαραβάκος, στο νομαρχιακό Συμβούλιο. Και ότι εμείς δήθεν δεν το καταλάβουμε, δεν το πήραμε χαμπάρι. Στην αρχή φοβήθηκα. Λέω, έχει πλάκα να υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο και να μην το έχουμε δει. Και όμως το έγγραφο αυτό, δεν αφορούσε εμάς. Θέλω να απαντήσω, γιατί υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα, όπως «ανικανότητα της Νομαρχίας», «ξεχασιάρης νομάρχης». Το έγγραφο αφορά τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού. Και στο νομό μας είναι οι δήμοι Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ερμιόνης, Κρανιδίου, Μιδέας, Μυκηναίων. Δεν αφορά τις νομαρχίες. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη. Εσείς οι δημοσιογράφοι έπρεπε να το ρωτήσετε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όμως, άλλοι νομοί, γιατί μπήκαν νωρίτερα στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής»;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σημασία έχει αυτό, αν μπήκαν νωρίτερα ή όχι. Δεν έχει καμία σημασία για μένα. Ούτε είναι όποιος προλάβει – δώσε μου. Δεν έχει καμία σημασία, αν πήγαν νωρίτερα ή όχι. Ο νομός Αργολίδας, ήταν ο πρώτος που εντός του Απριλίου, υπέβαλε το υπόμνημα του μαζί με τους δημάρχους στο πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Και να σας πω και κάτι άλλο; Ο νομός Αργολίδας βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση. Οι άλλοι ξεκίνησαν τώρα από το μηδέν. Η Λακωνία, δεν έχει τίποτα και φοβάται εάν θα γίνει το έργο και πώς θα γίνει. Εμείς είχαμε εδώ και 30 χρόνια και ποτίζαμε. Και υπάρχει στο Αργολικό πεδίο, το πράσινο, με όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν. Μπορεί να φτάσαμε στις 30 – 35 μέρες να ποτίζουμε, αλλά δεν πάθαμε το μεγάλο κακό που έπαθαν οι άλλοι νομοί. Και παρ όλα αυτά, μας κατηγορούν τώρα ότι καθυστερήσαμε τί; Έναν μήνα; Αυτό είναι το πρόβλημά μας; Το πρόβλημα είναι να γίνει το έργο. Να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το έργο. Και έγιναν και άλλα έργα άρδευσης στην πενταετία αυτή, άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα της Σκοτεινής, το Αχλαδοκάμπου, του Νέου Ροεινού, των Πυργιωτίκων, η επέκταση προς το Κουτσοπόδι - Σχινοχώρι και πολλά άλλα. Γιατί το παραβλέπετε αυτό;
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά η γνώμη σας για το γεγονός ότι ζούμε ακόμα στην εποχή του «κατόπιν ενεργειών μου», φαινόμενο το οποίο συναντήσαμε και στην προσπάθεια χρηματοδότησης του Αναβάλου;
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το δέχομαι αυτό, ότι ζούμε στην εποχή των «κατόπιν ενεργειών μου». Δεν έγινε αυτό. Έγινε μια σοβαρή προσπάθεια από όλους τους πολιτικούς παράγοντες. Ο κος Μανώλης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ήταν κι αυτός παρών στο νομαρχιακό Συμβούλιο και το είδατε. Έγιναν και οι κινητοποιήσεις. Αλλά δεν δέχομαι ότι έγινε αυτό από τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Ας μαζευτούν τουλάχιστον όλοι μαζί. Οι μεν μαζεύουν υπογραφές, οι άλλοι κάνουν πανηγύρια στον Άγιο Αδριανό, οι άλλοι κάνουν συγκέντρωση στο Δρέπανο, οι άλλοι είχαν βγάλει τα τρακτέρ στο Κουτσοπόδι. Ας συντονιστούν τέλος πάντων να δούμε τι γίνεται με αυτές τις κινήσεις των πολιτών. Όχι ότι είμαι αντίθετος. Αλλά να υπάρχει μια οργάνωση και να ξέρουμε ότι γίνεται γι αυτό το στόχο. Διότι καθεμιά από αυτές τις κινήσεις - να μην πω τί έχω πληροφορηθεί, για ποιούς έγιναν αυτές οι κινητοποιήσεις.
Για προσωπικά κίνητρα μερικών «πρωτοπόρων». Οι κινητοποιήσεις έγιναν από μερικούς συμπολίτες μας, για να πάρουν την δόξα ότι αν δεν μαζεύονταν υπογραφές δεν θα γινόταν το έργο. Ή αν δεν έβγαιναν τα τρακτέρ στο Κουτσοπόδι, δεν θα γινόταν το έργο. Ή αν δεν γίνονταν οι συγκεντρώσεις στον Άγιο Ανδριανό ή στο Δρέπανο, δεν θα γινόταν το έργο.
Να ξεκαθαρίσουμε κι αυτό.
Το νερό των πηγών του Αναβάλου, δεν κάνει για εμπλουτισμό. Γιατί λένε μερικοί ότι θα κάνουμε εμπλουτισμό με το νερό του Αναβάλου. Δεν κάνει για εμπλουτισμό. Όπως έχουν πει οι επιστήμονες, οι ειδικοί, το νερό του Αναβάλου είναι κατάλληλο μόνο για άρδευση. Με τα στοιχεία που έχει, αγωγιμότητα και χλωριούχα, δεν είναι πόσιμο.
Δεν αλλοιώνεται επειδή δεν είναι το φράγμα καλό. Αυτό είναι παραμύθι. Οι πιο πολλοί επιστήμονες, παραδέχονται ότι οι δείκτες, τα χλώρια, η αγωγιμότητα που παρουσιάζει το έργο, είναι από τα πετρώματα που περνά το νερό. Δεν είναι λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καλή σύλληψη του νερού του Αναβάλου, στο φράγμα του Κιβερίου. Είναι το πηγαίο νερό, με αυτά τα στοιχεία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου