Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/10/08

Θα σταματήσει τελικά η σκόνη στο Ναύπλιο;

Μία ολόκληρη εβδομάδα πέρασε από την στιγμή που ο δήμος Ναυπλίου έκανε αναφορά στον εισαγγελέα, όμως η φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών στο λιμάνι της πόλης συνεχίζεται κανονικά.

Πολλοί αμφιβάλλουν αν θα υπάρξει αποτέλεσμα σχετικά με την λήξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, πόσο μάλλον αν θα αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους απόκρυψης του εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ που θέλει να σταματά η φορτοεκφόρτωση.

Επιπλέον βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις που έχουν γίνει για την δημιουργία νέου λιμένα βαδίζουν με ρυθμούς χελώνας και χωρίς την βοήθεια της πολιτείας, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα θα αναγκαστούν να αυξήσουν κατά πολύ τα λειτουργικά τους έξοδα για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους με άλλον τρόπο.

Σήμερα ο «α» φέρνει στο φως της δημοσιότητας, το έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2006 (Α.Π. οικ. 100931) που απευθύνεται προς το Υπουργείο Εμπορ. Ναυτιλίας / δ/νση Υποδομών και σύμφωνα με το οποίο θα έπρεπε να έχουν διακοπεί οι εργασίες φορτοεκφόρτωσης αδρανών από τις 21 Αυγούστου 2004.

Το έγγραφο αυτό δεν είχε κοινοποιηθεί –σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από τον δήμαρχο Ναυπλίου- για 2,5 χρόνια στο Λιμενικό Ταμείο και στον δήμο Ναυπλίου.

Κοινοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, στις 14.10.2008, πριν δηλαδή από 3 εβδομάδες.

Ποιοί έκρυβαν το συγκεκριμένο έγγραφο, για ποιους λόγους και ποιοί ευθύνονται γι΄ αυτό, είναι ένα θέμα που θα πρέπει για πολιτικούς λόγους να το ανακαλύψει η δημοτική αρχή Ναυπλίου και να το καταγγείλει, αλλά και για λόγους δικαιοσύνης η εισαγγελική έρευνα να το ερευνήσει ώστε να αποδοθούν και ποινικές ευθύνες αν προκύπτουν.

 

Το «μυστικό» έγγραφο

 

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα όσα αναφέρονται στο έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης. Η άρνηση δε, στο αίτημα του ΥΕΝ είναι καταλυτική:

«Αναφορικά με το παραπάνω σχετικό έγγραφο και όπως έχετε ενημερωθεί σε παλαιότερες και πρόσφατες τηλεφωνικές συνεννοήσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει γίνει αποδέκτης

α) καταγγελιών από ιδιώτες που αναφέρονται στις έντονες οχλήσεις τόσο από την φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών στον λιμένα Ναυπλίου όσο και από την κίνηση των φορτηγών μεταφοράς τους μέσα στην πόλη καθώς και

β) απόφασης του Δ.Σ. του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπλίου όπου αποφασίζει την άμεση διακοπή των εργασιών φορτοεκφόρτωσης αδρανών.

Σχετικές καταγγελίες υπήρχαν ήδη και κατά τη διαδικασία έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου του λιμένα Ναυπλίου.

Προκειμένου να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για την αντιμετώπιση του θέματος και προς αποφυγή προβλημάτων που πιθανόν να επήρχοντο από την άμεση διακοπή των εργασιών φορτοεκφόρτωσης των αδρανών, εν όψει και σημαντικών έργων που εκτελούντο στη χώρα (π.χ. Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004), δεν επιβλήθηκε η άμεση διακοπή των εργασιών φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών, αλλά με την έκδοση της ΚΥΑ 82689/21.8.02 έγκρισης περιβαλλοντικών όρων απεφασίσθη η διακοπή να γίνει μετά από 2 έτη (δηλαδή 21.8.2004).

Ήδη το χρονικό αυτό διάστημα έχει παρέλθει και τα προβλήματα όχλησης, σύμφωνα με σχετικές καταγγελίες, συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται δε, ότι σύμφωνα με το 234/6.3.2002 έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου Ν. Αργολίδας, η εν λόγω δραστηριότητα ήταν προσωρινή.

Θεωρούμε ότι οι οχλήσεις που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στον λιμένα, τόσο κοντά στον οικιστικό ιστό, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως προτείνεται, μέσω ενός ειδικού κανονισμού λιμένα που θα εκδοθεί στο μέλλον και ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως εκ τούτου η τροποποίηση χωρίς περιβαλλοντικά επαρκή αιτιολόγηση της ΚΥΑ  έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με α.π. 82689/21.8.02 για το έργο: «έργα υποδομής λιμένος Ναυπλίου - επέκταση εμπορικού προβλήτα» Ν.Α. Αργολίδας και η απάλειψη του όρου 6.5. περί τερματισμού της δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης αδρανών στον λιμένα, εμφανίζεται εξαιρετικά δυσχερής.

Τέλος διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών δεν αφορά αντίστοιχες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την κατασκευή των έργων επέκτασης του ίδιου του λιμένα Ναυπλίου».

Το έγγραφο υπογράφεται από τον Γενικό Διευθυντή Περιβάλλοντος Ι. Βουρνά.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ