Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

15/10/08

Οι άλλες ερμηνείες της τράπεζας

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

 Τις τελευταίες ημέρες ζήσαμε , ζούμε και αναμένουμε τα έμμεσα και άμεσα αποτελέσματα από τα τραπεζικά ναυάγια μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Λένε ότι πίσω από τις λέξεις βρίσκεται μια μεγάλη βιωμένη ποσότητα συνείδησης της οποία το δια-νοητικό ρούχο είναι η ίδια η λέξη . Η λέξη είναι μια εγκυστωμένη ποσότητα συνείδησης( Γ. Χειμωνάς) . Τραβώντας λοιπόν το διανοητικό ρούχο την λέξη για ένα γεγονός – δράση μπορεί να ανακαλύψουμε και πολλά από αυτά που μας φαίνονται ξαφνικά  και πρωτόγνωρα ενώ η ίδια η λέξη τα εννοούσε και μας προειδοποιούσε!!

Αναζητώντας την ερμηνεία της λέξης τράπεζα, διαπιστώνουμε και τα εξής προφητικά

Τράπεζα : επιφάνεια επίπεδη ή τραπεζοειδής πάνω στην οποία τοποθετείται ένα αντικείμενο.  Και ας αναλύσουμε μερικές άλλες ερμηνείες της λέξης τράπεζα:

εγκάρσιο ξύλο του πλοίου πάνω στο οποίο στερεώνεται και τοποθετείται ο ιστός.

Όταν επιδέξια τρωκτικά ροκανίζουν συστηματικά την τράπεζα- επιφάνεια είναι πολύ λογικό να γεμίζουν με τρύπες – ελλείμματα την βάση του ιστού , εκεί που ο καθένας στήριζε το πανί για το προσωπικό του ταξίδι  και δυστυχώς  ακόμα και με τον πιο ούριο άνεμο όταν ο ιστός δεν έχει στηρίγματα το ναυάγιο είναι αναπόφευκτο.

είδος εξέδρας πάνω στην οποία τοποθετούσαν και εξέθεταν του δούλους για να τους πουλήσουν

Οι δανειολήπτες είναι οι σύγχρονοι  δούλοι, αντί για αλυσίδες τώρα είναι το κυμαινόμενο επιτόκιο., Η διαφορά με τους παλιούς δούλους είναι ότι οι σύγχρονοι δούλοι έχουν ευθύνη για τα δεσμά τους , οι κρίκοι ήταν προς πώληση , εορτοδάνειο , διακοποδάνειο , δυο χρόνια άτοκα για αγορά αυτοκινήτου κ.α . διαλέγοντας πολλούς λαμπερούς κρίκους τελικά δένονταν όλο και πιο πολύ  σκλάβοι στα δεσμά τους.

επιτάφια πλάκα

Ο ξειν’ αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ….επιτοκίοις πειθόμενοι.  Σαν γενναίοι απόγονοι του Λεωνίδα δώσαμε την μεγάλη μάχη των καταναλωτικών δανείων. Μάχη στην μάχη , προϊόν στο προϊόν ,δάνειο το δάνειο δώσαμε την μεγάλη μάχη αλλά εκείνο το επιτόκιο και τα ψιλά γράμματα που δεν διαβάσαμε ατελείωτη περσική στρατιά που μας φόνευσε ηρωικά καταναλώνοντας.

κομμάτι ή εξάρτημα μηχανήματος για βασανιστήρια

Χαρούμενοι πήραμε άλλο το λαμπερό χρυσό κολάρο δάνειο , ενώ μας είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν αποπληρώνεται εγκαίρως τις δόσεις θα αφαιρείται ένας κρίκος από την αλυσίδα χωρίς να έχουμε δικαίωμα να την βγάλουμε. Αρχικά έλαμπε πάνω στο στέρνο μας τώρα οι κρίκοι που αφαιρέθηκαν βρόγχος στον λαιμό και δεν περισσεύουν ούτε οι ανάσες ούτε το οξυγόνο.

η κάτω μυλόπετρα

Κομπάζαμε χαρούμε για το νέο επαγγελματικό δάνειο που πήραμε και το νέο μας κατάστημα « η κάτω μυλόπετρα» , αγνοήσαμε όμως ότι για να βγει το αλεύρι του δανείου χρειάζεται και η πάνω μυλόπετρα. Τώρα που τέλειωσε το στάρι το φορτίο της πάνω μυλόπετρας μας φαίνεται βαρύ και ασήκωτο και μας πληγώνει η άπληστη περιστροφική της κίνηση που μας συνθλίβει .

αι τράπεζαι: το κάτω τμήμα της ωμοπλάτης

  Βαρύ φορτίο και με πολλές αγωνίες η καθημερινή βιοπάλη. Σαν χείρα βοηθείας ήταν εκείνο το δάνειο να ανακουφιστούμε από το βαρύ φορτίο. Μετά την άτοκη περίοδο ή την περίοδο χάριτος το κορμί μας αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν χείρα βοηθείας αλλά χείρα φορτίου. Και οι κουρασμένες ωμοπλάτες μας δεν αντέχουν πια όλο αυτό το φορτίο που τελικά μόνοι μας και απερίσκεπτα βάλλαμε πάνω μας.

τμήμα του συκωτιού

Δεν άντεξε το άγχος των χρεών , αλκοολικός πέθανε από κίρρωση του ήπατος , του πρότειναν μεταμόσχευση σε μεγάλο κέντρου του εξωτερικού , αλλά δεν άντεχε να πάρει άλλο ένα δάνειο,  ιατροδάνειο του το είπε ο υπάλληλος με κυμαινόμενο επιτόκιο

Και μια τελευταία ερμηνεία της λέξης,  τράπεζα οδόντων : η ελεύθερη μασητική επιφάνεια των γομφίων

Ασχολίαστο 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ