Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

9/10/08

Delete στην Ιστορία του Άργους

Το ένα μετά το άλλο τα σπίτια των αγωνιστών και των πολιτικών της νεότερης ιστορίας της χώρας μας χάνονται στην πόλη του Άργους. Αυτά που δεν μπορούσε να φανίσει ο χρόνος, το ανθρώπινο χέρι φροντίζει για την εξαφάνισή τους, ενώ ο πλευράς των δημοτικών αρχών τα τελευταία χρόνια η αδιαφορία έως και καταστροφική ασυνέπεια αποτελούν πάγια πολιτική στο θέμα των ιστορικών κτηρίων. Μάλιστα πριν από χρόνια,  το δημοτικό Συμβούλιο Άργους, με τη σύμφωνη γνώμη και της μειοψηφίας, προσπάθησε να κατεδαφίσει το κονάκι στο οποίο ο Μακρυγιάννης ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του.

 

Το Κονάκι

Όπως είχε αναφέρει τότε  ο «α», οι κάτοικοι της περιοχής ζητούσαν από τον Δήμο την κατεδάφιση του κτιρίου του Μακρυγιάννη «επειδή αποτελούσε εστία μόλυνσης». Στο σημείο αυτό έφτασε το κτίριο, όταν μετά τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου, ξαφνικά κατέπεσε η στέγη του και μετατράπηκε το οικόπεδο σε σκουπιδότοπο. Πριν δύο δεκαετίες η βουλευτής Αργολίδος κα Έλσα Παπαδημητρίου κατάφερε και «έβγαλε» ένα κονδύλι για τον καθαρισμό του κτιρίου. Όμως από τότε αγνοείται που το κονδύλι αυτό διατέθηκε από την τότε δημοτική αρχή του κου Δημήτρη Παπανικολάου.

 

Ο Τζώκρης

Το κτίριο του Δημήτρη Τσώκρη, ενός από τους σημαντικότερους όσο και αμφισβητούμενους αγωνιστές του Άργους αρχίζει κι αυτό να καταρρέει. Το σπίτι του Τσώκρη, που όπως αναφέρεται από τους περιηγητές τον προπερασμένο αιώνα θύμιζε ιταλική βίλα του Κόμο και άρχισε να κτίζεται πριν την επανάσταση με μαλτέζικες πλάκες, βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση, πνιγμένο από τις οικοδομές. Με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και χτίστηκε ο κήπος του και αποχαρακτηρίστηκαν ουσιαστικά οι βοηθητικοί του χώροι.

 

Οι Στρατώνες

Οι Στρατώνες του Καποδίστρια θεωρούνται βενετσιάνικο κτίριο, που χρονολογείται προ του 1715 και φέρεται να ιδρύθηκαν από το καθολικό Τάγμα των Αδελφών του Ελέους. Επί Τουρκοκρατίας μετατράπηκαν σε Ταχυδρομείο και παζάρι. Ο  Καποδίστρια στεγάστηκαν εκεί οι πρώτοι στρατώνες του Ελληνικού Ιππικού, ενώ σήμερα χρησιμεύουν «ως υπαίθρια αφοδευτήρια και καταφύγιο χρηστών ναρκωτικών».

Σήμερα το βορινό τμήμα τους έχει κατεδαφιστεί ήδη από το 1936 και στο τσακ γλύτωσε το υπόλοιπο κτήριο την κατεδάφιση χάρη στην παρέμβαση της Μελίνας Μερκούρη, η οποία σε μια αποστροφή του λόγου της είπε προς τον τότε δήμαρχο, «κύριε, ασχοληθείτε με τις κοτούλες και τα κουνελάκια σας και αφήστε σε μας τον πολιτισμό». Αγνοούσε βέβαια ότι και σύντροφοί της καλόβλεπαν την κατεδάφιση του μνημείου προκειμένου να «αναπνεύσουν» οι οικοδομές τους. Σήμερα η δυτική πτέρυγα, προορίζεται να αξιοποιηθεί ως Βυζαντινό Μουσείο της Αργολίδας. Στην ανατολική πτέρυγα στεγάζεται υποτυπωδώς το Δημοτικό Θέατρο και το σώμα ελλήνων προσκόπων.

 

Οικία Τρικούπη

Στο σημερινό κέντρο της πόλης βρίσκεται το διώροφο σπίτι του Σπυρίδωνος και του Χαρίλαου Τρικούπη, έπειτα από πολλές περιπέτειες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο αλλά κινδυνεύει μέχρι τότε να κατάρρευση. Πρόκειται για ένα από τα δύο κτήρια που κατασκεύασε ο Σπ. Τρικούπης με την πώληση των οικοπέδων στο Ηραίο του Άργους που του είχαν δοθεί ως αποζημίωση για την συμμετοχή του στην επανάσταση. Το δεύτερο κτήριο είχε ανεγερθεί εκεί που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αμφιτρύων» στο Ναύπλιο και φυσικά δεν διασώζεται. Το διώροφο σπίτι  του Τρικούπη στο Άργος, έχει περιέλθει εδώ και χρόνια στην ιδιοκτησία της Αγροτικής τράπεζας, η οποία αρχικά το προόριζε, για χώρο διαμονής των υψηλόβαθμων στελεχών της. Στην συνέχεια επιχειρήθηκε η αξιοποίηση τμήματος του οικοπέδου προκειμένου να στεγαστεί το υποκατάστημα της τραπέζης, όμως η όλη προσπάθεια προσέκρουσε σε βυζαντινά κτήρια που αποκαλύφθηκαν στο σημείο εκείνο.

 

Το Μουσείο

Σε  μέρος του αρχαιολογικού μουσείου έχει μετατραπεί το σπίτι του Δημήτρη Καλλέργη, ο οποίος μαζί με τον Μακρυγιάννη και ίσως με την βοήθεια της ίδιας της Αμαλίας έκανε την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Χάρις σ΄ αυτή την χρήση το κτήριο, όπου διαδραματίστηκαν και τραγικές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας, δολοφονία της γυναίκας του Καλλέργη από Γάλλους στρατιώτες με την έκρηξη του πρώτου ελληνικού εμφυλίου, γλύτωσε από την κατεδάφιση.

 

Η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Στα πλέον αξιόλογα και καλά διατηρημένα κτίρια του Άργους συγκαταλέγεται και το σπίτι του στρατηγού Τόμας Γκόρντον (1829) που έγραψε μια Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης- την οποία μετέφρασε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» πρόκειται τώρα να κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης. Στο σπίτι αυτό στεγάζεται σήμερα η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία φρόντισε και για την αναπαλαίωσή του. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι και τα δύο σωζόμενα κτήρια αγωνιστών του 21 που δεν κινδυνεύουν με κατάρρευση, τόσο του Γκόρντονς, όσο και του Καλλέργη, οφείλονται στους Γάλους αρχαιολόγους.

 

Το Κρυφό σχολειό

Ένα ακόμα σημαντικό κτήριο, το οποίο μπορεί να μην αποτέλεσε κατοικία των αγωνιστών του 21, η Παναγία η Κατακεκρυμμένη ή Πορτοκαλούσα, στον βράχο της Λάρισας, κτίσμα του 11ου αιώνα, σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε το σχολείο του παλαιών Πατρών Γερμανού. Με επιχορήγηση του Ιδρύματος Λεβέντη η ετοιμόρροπη εκκλησία θα ανατεθεί τον αρχιτέκτονα Πέτρο Κουφόπουλο η μελέτη αναστήλωσης, αρχίζοντας από το καμπαναριό. Το καμπαναριό σχεδιάστηκε από τον Ν. Θεωνά και χτίστηκε από κρήτες τεχνίτες, γιατί οι ντόπιοι πάθαιναν ιλίγγους λόγω του μεγάλου ύψους. Το πρώτο ρολόι τοποθετήθηκε από τον  εκ Λεονταρίου καταγόμενο ωρολογοποιό Ματόπουλο, ψυχοπαίδι του Ιωάννη Καποδίστρια. Σ΄ αυτήν την εκκλησία είχαν μεταφερθεί τα μηχανήματα για τη δημιουργία του πρώτου Νομισματοκοπείου της ελεύθερης Ελλάδας, αλλά τελικά επελέγει η Αίγινα.

 

Το Τζαμί

Ένα ακόμα σημαντικό μνημείο που κινδυνεύει είναι και το παλιό τζαμί του 16ου αιώνα, πρώιμης Οθωμανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο μετατράπηκε την εποχή του Καποδίστρια σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Σήμερα λειτουργεί ως ναός αφιερωμένος στον Αγίο Κωνσταντίνο, κι αυτό μόνο κατά τον εορτασμό του Αγίου. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα παραμένει κλειστός, αφού είναι γεμάτος ρωγμές από τους σεισμούς του ΄81 και το τέμπλο του έχει παραφαγωθεί από το σαράκι. Έκτοτε οι δημοτικές αρχές κάνουν μελέτες για την ανοικοδόμησή του. Μάλιστα πρόσφατα το δημοτικό συμβούλιο Άργους ενέκρινε εδαφολογική μελέτη!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ