Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

23/10/08

Θα πάνε κάποιοι φυλακή;

Δυόμισι χρόνια κρυμμένο στα συρτάρια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας βρισκόταν το έγγραφο - κλειδί με την χρήση του οποίου, θα μπορούσε να είχε σταματήσει η φορτοεκφόρτωση αδρανών υλικών στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Αντιδρώντας άμεσα ο Δήμος Ναυπλίου, την Τρίτη, έκανε αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, κοινοποιώντας την στο γενικό γραμματέα Υ.ΕΝΑ.Ν.Π., στη γενική διεύθυνση περιβάλλοντος ΥΠΕΧΩΔΕ και στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου, και ζητά άμεσα την απαγόρευση της μέχρι σήμερα παράνομης και ιδιαίτερα επιβλαβούς διαδικασίας φόρτωσης αδρανών υλικών.

Τί «παιχνίδια» παίχτηκαν όμως όλο αυτό το διάστημα και αν τελικά υπάρχουν για να  αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπαιτίους της μακροχρόνιας καθυστέρησης κοινοποίησης του εγγράφου από το ΥΕΝ, είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα έπρεπε να εμβαθύνει η εισαγγελική έρευνα. Με δεδομένο μάλιστα ότι και η οικονομία της πόλης και η υγεία των κατοίκων φέρεται  να επιβαρύνθηκαν αρνητικά όλο αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιος ή κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σύμφωνα με την αναφορά του δημάρχου Ναυπλίου στον εισαγγελέα το ιστορικό έχει ως εξής:

Στις 21 Αυγούστου 2002 εκδόθηκε κοινή υπουργική απόφαση των ΥΠΕΧΩΔΕ- YEN, που αφορούσε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το Έργο: «Έργα υποδομής λιμένος Ναυπλίου - Επέκταση εμπορικού προβλήτα Ν.Α Αργολίδας».

Στην συγκεκριμένη απόφαση Α.Π. 82689/21 Αυγούστου 2002 και στον όρο 6.5 της παραγράφου δ αναφέρεται ρητά ότι: «Η δραστηριότητα της φόρτωσης των αδρανών υλικών στον εμπορικό προβλήτα θα τερματιστεί μέσα σε διάστημα δύο ετών από την έκδοση της παρούσης». Ήτοι στις 21-08-04.

Στις 13-09-04 και εφόσον είχε παρέλθει το ορισθέν διάστημα των δύο ετών το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου με την με αριθμό 49/13-09-04 απόφαση του ζήτησε την απαγόρευση διακίνησης αδρανών υλικών από το λιμάνι του Ναυπλίου κατ' εφαρμογή της προαναφερόμενης Κ.Υ.Α και των με αριθμούς:- 1) ΥΠΠΟ/2Π ΕΝΜ/Φ04-ε/1422 έγγραφο Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων 2) 2249/3-8-2004 έγγραφο Δ/νσης ΧΩ.ΠΟ.ΠΕ. Ν.Α. Αργολίδας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με την με αριθμό 334/15-09-04 απόφαση του επικρότησε και συμφώνησε ομόφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ζητώντας την παύση της διαδικασίας φόρτωσης αδρανών υλικών στο λιμάνι μας, τα οποία σημειωτέον φορτώνονται χύδην.

Στις 14-10-08 κοινοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου (σχετικό το 8121/13-10-08 έγγραφο) έγγραφο - απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς το YEN με αριθμό πρωτ. 100931/01-02-06, σύμφωνα με το οποίο το ΥΠΕΧΩΔΕ αρνείται να τροποποιήσει τον συγκεκριμένο περιβαλλοντικό όρο 6.5 (περί τερματισμού δηλ, της δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης)    μετά από αίτηση του Y.E.N, περί απάλειψης του (σχετικό έγγραφο 8221.Τ20/27-09-04) για λόγους περιβαλλοντικούς, γειτνίασης με τον πολεοδομικό ιστό της πόλης, έντονη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων μέσα στην πόλη αλλά και έντονων διαμαρτυριών - καταγγελιών πολιτών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το έγγραφο - απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς YEN εκδόθηκε την 01-02-06 χωρίς να κοινοποιηθεί, εκτός από το YEN, σε κάποια άλλη υπηρεσία. Το δε YEN το κοινοποίησε στο Λιμεναρχείο Ναυπλίου μετά από δυόμιση έτη περίπου...!!!

Επίσης, επειδή καθόλο το προδιαρρεύσαν χρονικό διάστημα ουδεμία ενέργεια έγινε από το YEN το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέλαβε τη πρωτοβουλία και επεχείρησε, μέσω της αλλαγής του Κανονισμού Λειτουργίας Λιμένος, να θέσει με την με αριθμό 47/04-08-04 απόφαση του κάποιους περιορισμούς στην διαδικασία φόρτωσης των αδρανών υλικών στο λιμάνι.

Δυστυχώς, όμως, και η προσπάθεια αυτή δεν ευδοκίμησε και δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα, διότι, όπως πληροφορηθήκαμε, το YEN το έβαλε στο αρχείο.

Ακολούθως, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου, μη γνωρίζοντας την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ περί απάλειψης του συγκεκριμένου περιβαλλοντικού όρου, με την με αριθμό 130/2008 απόφαση του, η οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, έκανε δεύτερη προσπάθεια τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας Λιμένος.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι από το έτος 2004 πασχίζουμε να σταματήσουμε την επιβλαβή για την υγεία όλων, δημοτών και επισκεπτών, δραστηριότητα φόρτωσης αδρανών υλικών από το λιμάνι του Ναυπλίου, το οποίο - ως γνωστόν - βρίσκεται στην καρδιά της πόλης του Ναυπλίου και γειτνιάζει με το Α' δημοτικό σχολείο, Α και Β ενιαίο λύκειο Ναυπλίου, με το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου μας (γήπεδα τέννις, μπάσκετ, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου κλπ.), γειτνιάζει με την παλιά πόλη, την οποία περιδιαβαίνουν χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν και λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης και αναψυκτήρια όλοι δε οι παραπάνω υφίστανται τις δυσμενείς για την υγεία επιπτώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων των αδρανών υλικών.

Επίσης, δυστυχώς, ο δήμος μας δυσφημείται, αφού πολλές φορές ταξιδιώτες που καταφθάνουν με κρουαζερόπλοια που δένουν στο λιμάνι φωτογραφίζουν τα σύννεφα σκόνης, που σχηματίζονται δίπλα τους στα φορτηγά πλοία.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ