Να συμπεριληφθούν στην μελέτη «Ανάπτυξη Συστημάτων και Εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδατικών Διαμερισμάτων Πελοποννήσου» οι μελέτες και τα απαιτούμενα έργα για την αξιοποίηση των νερών της πηγής του Αναβάλου και για τον δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ζητά το δημοτικό συμβούλιο του όμορου των συνόρων της Αργολίδας δήμου, θεωρώντας ότι τα νερά του Αναβάλου ανήκουν και σε αυτούς.
Το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες για το ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης. Στην συνεδρίαση μάλιστα, παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων του Αγίου Ανδρέα, Ξηροπηγάδου, Δολιανών, Καστάνιτσας και Μελιγούς, που πλήτονται από την λειψυδρία.
Μέχρι στιγμής αντιδράσεις από το νομό Αργολίδας δεν υπάρχουν.
Ο νομάρχης Αργολίδας Βασίλης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στον «α» δήλωσε ότι «ο Ανάβαλος θα έχει νερό και γι΄ αυτούς. Οι ποσότητες του νερού του Αναβάλου – αν δουλέψει το αντλιοστάσιο με όλους τους μηχανισμούς - φτάνουν και για την άρδευση της Κυνουρίας».
Ο κος Σωτηρόπουλος προσθέτει ωστόσο, ότι μέσα από το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής τα έργα που θα γίνουν αφορούν μόνο νερό για άρδευση και όχι για ύδρευση.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας ήταν ομόφωνη και ζητείται η ένταξη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της πεδινής και παραλιακής ζώνης του Δήμου στο σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων του υδατικού διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου. Ενισχυτικά συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο Γιώργο Δαλιάνη, δημοτικούς συμβούλους και άλλους φορείς με αποκλειστικό σκοπό την ασχολία με τα νερά του Αναβάλου, την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ευθύνη να φέρει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αιχμή της Αρκαδίας» το ζήτημα του Αναβάλου εισηγήθηκε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η λειψυδρία μαστίζει την περιοχή και η αξιοποίηση των νερών της πηγής του Αναβάλου καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη για ολόκληρη την πεδινή περιοχή του Δήμου». Υποστήριξε ακόμα ότι οι παροχές των νερών μειώνεται συνεχώς, όπως άλλωστε και υποβαθμίζεται η ποιότητα των νερών των γεωτρήσεων, ενώ η υπεράντληση νερού για αγροτική χρήση χειροτερεύει το πρόβλημα και δείχνει ξεκάθαρα ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν οι σημερινές ποσότητες και οι σημερινή ποιότητα νερού για άρδευση, αφού υφαλμύρωση έχει ήδη επηρεάσει τις καλλιέργειες.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα δύσκολα έπονται γεγονός που δηλώνει πως - σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης διαχείρισης υδατικών πόρων που είχε εκπονήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2001- «ως λύση του προβλήματος για τα επόμενα χρόνια είναι η αξιοποίηση των ποσοτήτων της πηγής Αναβάλουν που ο δήμος δικαιούται».
Ο κος Δαλιάνης αναφέρθηκε και στην απόφασή του 1980 του υπουργού Γεωργίας σύμφωνα με την οποία έχει παραχωρηθεί δικαίωμα χρήσης νερού στην πρώην κοινότητα Ξηροπηγάδου η οποία απόφαση εξακολουθεί να ισχύει, αφού δεν έχει ανακληθεί ή τροποποιηθεί με κάποια μεταγενέστερη απόφαση της διοίκησης.
Από τότε όμως, δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για εκχώρηση του δικαιώματος χρήσης του νερού στον αγροτικό συνεταιρισμό Ξηροπηγάδου κι έτσι επανήλθε στο θέμα πριν από λίγους μήνες με έγγραφο το οποίο στάθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, την περιφέρεια Πελοποννήσου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.
Όπως είπε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ξηροπηγάδου Αγγελής Χασάπης στην αρχή είχαν παραχωρηθεί στο συνεταιρισμό Ξηροπηγάδου 40 κυβικά την ώρα και το 1998 έγιναν 240 κυβικά την ώρα, τα οποία πήρε ο συνεταιρισμός αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να φτιάξει το έργο και υποστήριξε ότι είναι ανάγκη το ζήτημα να προχωρήσει δυναμικά.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις των δήμων της Αργολίδας για την περαιτέρω αξιοποίηση των νερών της συγκεκριμένης πηγής» ενώ στην προσπάθειά τους αυτή συμπαραστέκεται ενεργά και ουσιαστικά οι βουλευτές της Αργολίδας, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ανέδειξαν και στήριξαν το αίτημα αλλά και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδος που ανέλαβε το κόστος των μελετών, η περιφέρεια και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνέβαλαν στο να ενταχθούν έργα και μελέτες στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής.
Τέλος ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία και την περιφέρεια Πελοποννήσου να σεβαστούν το συγκεκριμένο δικαίωμα τους και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας να συζητήσει το θέμα στο επόμενο νομαρχιακό Συμβούλιο για να συνδράμει τον δήμο. Τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούν τους βουλευτές της Αρκαδίας να στηρίξουν το αίτημα αυτό και να αναλάβουν συγκεκριμένες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την μεταφορά των νερών της πηγής του Αναβάλου στον δήμο τους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου