Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

5/11/08

Τέλος τα αδρανή;

Προς το παρών φαίνεται πως το πρόβλημα με την σκόνη θα πάρει τέλος στο Λιμάνι του Ναυπλίου. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ναυπλίου Π. Αναγνωσταρά, το έτος 2004  ξεκίνησε μία προσπάθεια για να απαλλαχτεί την πόλη του Ναυπλίου από τις επιπτώσεις που προκαλούνται από την διαδικασία φόρτωσης των αδρανών υλικών στο λιμάνι του Ναυπλίου. Με συγκεκριμένες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, Δημοτικού Συμβουλίου-Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου, από το έτος 2004 «κάναμε γνωστές τις απόψεις μας αλλά και όλης της κοινωνίας του Ναυπλίου και διατρανώσαμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε πλέον την συνεχιζόμενη υποβάθμιση μιας πόλης που αποτελεί την ναυαρχίδα της τουριστικής ανάπτυξης της Αργολίδας. Μιας πόλης που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες ,μιας πόλης που σχεδιάζει την κατασκευή μαρίνας ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών ,προσδοκώντας στον ποιοτικό τουρισμό.

Είχαμε αντιπάλους την γραφειοκρατία ,την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων ,αλλά είχαμε και αντιπάλους κάποιους οι οποίοι κρυπτόμενοι προσπαθούσαν να δώσουν συνέχεια στην διαδικασία φόρτωσης αδρανών. Το έτος 2004, πέρα από τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων μας προσφύγαμε και στις δικαστικές αρχές.

Δυστυχώς τότε δεν είχαμε αποτέλεσμα. Συνεχίσαμε όμως, και τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ,μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις που κάναμε πάλι με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ,αλλά και παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία ,πετύχαμε να εξασφαλίσουμε τον τερματισμό δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών στο λιμάνι Ναυπλίου. Αυτό έγινε με το υπ "αριθμόν 8121/03/08 έγγραφο με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2008 ,του Λιμεναρχείου Ναυπλίου. Η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε από τον Λιμενάρχη Ναυπλίου ύστερα από σχετικές έγγραφες οδηγίες που του εδόθησαν από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».

Ο δήμαρχος Ναυπλίου εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες του προς όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχή προσπάθεια. Ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Με έγγραφο της γενικής γραμματείας Λιμένων του υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας διευκρινίζει ότι βάσει του Άρθρου 6 του Π.Δ., προβλέπεται να χορηγείται προσωρινή άδεια λειτουργίας σε «νεοσύστατους» τερματικούς σταθμούς, που διαθέτουν τις άδειες που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, αποκλειστικά με σκοπό την επίτευξη πιστοποίησης κατά ISO 9001:2000.

Παράλληλα, σχετικά με τον καθορισμό συγκεκριμένου χώρου στη χερσαία ζώνη λιμένα δικαιοδοσίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου για την οργάνωση και λειτουργία τερματικού σταθμού χύδην φορτίων, υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται, ότι η λειτουργία τερματικού σταθμού χύδην δεν αλλοιώνει το χαρακτήρα του λιμένα, ότι με κανένα τρόπο δεν εμποδίζεται η εύρυθμη λειτουργία του λιμένα και ότι διαθέτονται μέσα για την αποφυγή ρυπάνσεως και οχλήσεως, όπως προβλέπουν ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα και το Γενικό Προγραμματικό Σχέδιο του λιμένα.

Επίσης, ότι διασφαλίζεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση και εγκριση έναρξης της εν λόγω δραστηριότητας από την αρμόδια ΔΙΠΕΧΩ της Περιφέρειας ή από την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο εκάστοτε Φορέας Εκμετάλλευσης τερματικού σταθμού, όπως θα προκύπτει από τις πράξεις παραχώρησης χρήσης κι εκμετάλλευσης χώρου της διοίκησης του λιμένα, υποχρεούται στην εξασφάλιση όλων των απαιτήσεων καταλληλότητας του σταθμού και της σχετικής πιστοποίησης που ορίζει το Άρθρο 5 του Π.Δ.. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη συμμόρφωση προς τις διατάξεις του Π.Δ. αποτελεί αποκλειστικά ευθύνη των Φορέων Εκμετάλλευσης τερματικών σταθμών.

Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης ισχύος της πράξης παραχώρησης χρήσης χώρου για τη λειτουργία τερματικού σταθμού διακίνησης χύδην, ο τερματικός σταθμός ξεκινά να λειτουργεί όταν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις του Π.Δ..

Στο έγγραφο της γενικής γραμματείας Λιμένων του υπουργείου εμπορικής Ναυτιλίας υπογραμμίζεται μάλιστα «ότι σε περίπτωση που λήξη η ισχύς απαιτούμενων αδειών και πιστοποιητικών, ο προϊστάμενος της Λιμενικής Αρχής θα προβαίνει σε άμεση διακοπή των εργασιών του σταθμού».

Λαμβάνοντας αυτά υπ όψιν του το Λιμεναρχείο Ναυπλίου με έγγραφό του προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου, αλλά και προς  τους εμπλεκόμενους τους ενημερώνει ότι βάσει του εγγράφου του υπουργείου «διακόπτεται η δραστηριότητα φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών στο Λιμάνι Ναυπλίου καθόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις διατήρησης της»  που αναφέρονται κυρίως στο τερματικό σταθμό,

και «διακόπτονται άμεσα οι δραστηριότητες φορτοεκφόρτωσης αδρανών υλικών στο Λιμένα Ναυπλίου μέχρι εκπληρώσεως των προϋποθέσεων».

Αυτό που μένει όμως ακόμα να διασφαλιστεί είναι αν και κατά πόσο τα πλοία χρησιμοποιούν τα δικά τους μέσα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την φορτοεκφόρτωση των αδρανών, αφού οι διατάξεις και οι απαγορεύσεις αφορούν την φορτοεκφόρτωση των αδρανών όταν γίνεται με μηχανικά και άλλα μέσα που βρίσκονται επί της ξηράς και όχι επί των πλοίων. 

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ