Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/11/08

Έρχονται δεματοποιητές και αντιδράσεις

Αποκλειστικά σήμερα ο «α» παρουσιάζει φωτογραφίες από τους δεματοποιητές που θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου στην Πελοπόννησο. Οι 12 δεματοποιητές θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχες περιοχές όλης της Περιφέρειας. Ήδη από τον κο Αγγελόπουλο, παραδόθηκαν οι φάκελοι των προμηθειών στους δημάρχους και κοινοτάρχες των 12 περιοχών που θα γίνει η εγκατάσταση των μηχανημάτων.
Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να λειτουργεί το σύστημα, γιατί αλλιώς θα αρχίσουν να έρχονται σαν βροχή τα πρόστιμα από την Ε.Ε.
Όπως δηλώνει περιφερειάρχης Νίκος Αγγελόπουλος «δεν θα υπάρχει ούτε μια χωματερή που δεν θα έχει αποκατασταθεί στο τέλος του χρόνου και έτσι στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ωστόσο αντιδράσεις για τον σταθμό του Αχλαδοκάμπου, φτάνουν στον περιφερειάρχη και από Αρκάδες. Τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, που συναντήθηκαν με τον κο Αγγελόπουλο – παρουσία δημοσιογράφων - τόνισαν ότι η απόφασή του να συγκεντρώνονται και να δεματοποιούνται όλα τα απορρίμματα της Αρκαδίας στην βιομηχανική περιοχή σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Τρίπολης δίπλα από τον βιολογικό καθαρισμό, και μετά να πηγαίνουν σε ένα χώρο προσωρινής αποθήκευσης στον Αχλαδόκαμπο αποτελεί μια αυθαίρετη, πρόχειρη και παράνομη απόφαση σε βάρος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Οι λόγοι είναι ότι πραγματοποιείται χωρίς διαδικασίες συζήτησης του διαλόγου με την τοπική κοινωνία, δεν έχει συνταχθεί καμία μελέτη για τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την επιλογή του χώρου, δεν μπορεί να γίνει η δεματοποίηση χωρίς να υπάρξει διαχωρισμός υλικών, ενώ τα τοξικά απόβλητα τα οποία θα προκύπτουν από την συμπίεση των απορριμμάτων και θα πέφτουν στον βιολογικό καθαρισμό θα δημιουργήσουν κινδύνους.
Ο κος Αγγελόπουλος ξεκαθάρισε, ότι διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες έγινε, μέσω των εκπροσώπων του στους ΟΤΑ και στους φορείς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων σε κάθε νομό και όσες φορές χρειάστηκε. Ανέφερε ότι με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αρκαδίας συζήτησε προ καιρού και του ανέθεσαν όλοι οι δήμαρχοι που συμμετέχουν στο διοικητικό του όργανο την ευθύνη υλοποίησης του σχεδιασμού αυτού που τώρα υλοποιείται, με την εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ του δεματοποιητή και στον Αχλαδόκαμπο του χώρου απόθεσης των δεμάτων, ενώ είναι διαθέσιμος να συζητήσει με οποιονδήποτε κάθε πρόταση που ενδεχομένως υπάρχει.
Αναφορικά με τις μελέτες, υπογράμμισε ότι τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί αν προηγουμένως δεν έχουν συνταχθεί περιβαλλοντικές κα άλλες μελέτες που είναι απαραίτητες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδειοδότηση της δραστηριότητας αυτής, ενώ η διαδικασία διαχωρισμού στην πηγή έχει ήδη αρχίσει με το χαρτί, τις ηλεκτρικές συσκευές και τα ορυκτέλαια και σύντομα θα επεκταθεί και σε αλουμίνιο και γυαλί, ενώ τον προσεχή Μάρτιο στοχεύει να έχει ετοιμαστεί η υποδομή για την επεξεργασία των λιόζουμων από τα ελαιοτριβεία.
Τέλος, αναφορικά με τα τοξικά απόβλητα και τα άλλα υγρά από τη συμπίεση των σκουπιδιών, είπε ότι ο αναβαθμισμένος βιολογικός καθαρισμός, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί θα έχει τη δυνατότητα, υπό όρους να επεξεργάζεται και αυτά τα υγρά υλικά.
Ο κος Αγγελόπουλος στη διάρκεια της συζήτησης με τους συνδικαλιστές τόνισε ότι σήμερα - αφού τόσα χρόνια δεν διευθετήθηκε η υπόθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών - η λύση αυτή είναι προσωρινή και επιλέχθηκε ως η πιο πρόσφορη για να πετύχει η Περιφέρεια την αναστολή της επιβολής του από 1ης Ιανουαρίου προστίμου σε κάθε Δήμο (και της περιφέρειας φυσικά) που δεν έχει κλείσει τις χωματερές του, που είναι 34.500 ευρώ ημερησίως και έτυχε θετικών κρίσεων και αντιμετώπισης από τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί τίποτα από τον προσωρινό σχεδιασμό, αν δεν έχει προηγουμένως αδειοδοτηθεί. Επισήμανε ότι η διαδικασία ολοκληρωμένης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων του νομού, απαιτεί προετοιμασία και μελέτες που θα διαρκέσουν περίπου 2 με 2,5 χρόνια, αφού απαιτούνται δεκατέσσερις μελέτες και 100 εκ ευρώ, και αρνήθηκε τη μομφή ότι δεν ενημερώθηκαν από τον ίδιο εγκαίρως οι δήμοι και ο ΦΟΣΔΑ. Μάλιστα, πρέπει να συστήσει με τους άλλους δύο της Αργολίδας της Κορινθίας την Ανώνυμη Εταιρεία που απαιτείται για να προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή όλου του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Τέλος, όσον αφορά τις παραγόμενες λυματολάσπες, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το γεγονός αυτό, και τόνισε ότι στους 12 βιολογικούς καθαρισμούς της Περιφέρειας σύντομα θα τοποθετηθούν κυψέλες βιολογικής αποξήρανσης και το παραγόμενο υλικό θα πηγαίνει με τον ίδιο τρόπο όπου και τα σκουπίδια και έτσι θα ξεπεραστεί και αυτό το πρόβλημα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ