Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/11/08

Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός παρά τις αυξήσεις στον δήμο Ναυπλίου

Σε μικρές αυξήσεις πρέπει το δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου τα τέλη και στους φόρους του Δήμου. Οι αυξήσεις αυτές ξεχύθηκαν κατά πλειοψηφία αφού συνήθως η αντιπολίτευση στοίχιζε μηδενικές αυξήσεις η ακόμα και μείωση των φόρων. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι από πλευράς Δήμου Ναυπλίου έγινε προσπάθεια να ασκηθεί κοινωνική πολιτική μειώνοντας το φόρο φωτισμού και καθαριότητας σε πολύτεκνες οικογένειες, απόρους, ΑμΕΑ και διάφορες κατηγορίες πολιτών, οι οποίες χρήζουν οικονομικής στήριξης.
Σύμφωνα με τον εισηγητή κ. Αθανάσιο Κοτίτσα, οι αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα που παρουσιάζει ο Δήμος,  διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος απόρριψης από την περιφέρεια. Παρά τις συγκεκριμένες αυξήσεις στο 3,2%, θα υπάρξει υπέρβαση των εξόδων σε αντιστοιχία με τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη, σύμφωνα πάντα με τον εισηγητή.
Από πλευράς του δημοτικού συνδυασμού «Ναύπλιο - Η άλλη πρόταση» ο κύριος Μπάμπης Αντωνιάδης υποστήριξε ότι: «κατανοούμε το θέμα, αλλά ζητούμε να παγώσουν οι αυξήσεις ως ηθική ένεση στους δοκιμαζόμενους από την οικονομική κρίση συμπολίτες μας. Εξ άλλου πέρυσι κάναμε υπερβολικές αυξήσεις».
Το ότι έχουν γίνει μεγάλες αυξήσεις τα προηγούμενα χρόνια αμφισβήτησε ο εισηγητής της ποιότητας τονίζοντας ότι: «τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει καθόλου αυξήσεις".
Στο ζήτημα των αυξήσεων παρενέβη και ο κ. Γ. Τσούρνος τονίζοντας ότι «η αύξηση δεν είναι μεγάλη. Αν υπάρχει περιθώριο ας μειωθούν τα έξοδα». Στη συνέχεια ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς υποστήριξε ότι δεν θα ήταν καθόλου αντίθετος με την πρόταση του κυρίου Αντωνιάδη, αλλά δεν είναι σίγουρος ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να δοθεί η νομιμότητα στον ισολογισμό από την περιφέρεια.
Στο θέμα της μείωσης του φόρου προς τις ευπαθείς κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες,ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βλάσης Βαμβακάς πρότεινε να συμπεριληφθούν και οι τρίτεκνοι στους πολυτέκνους, πράγμα που έγινε αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο.
 Στο θέμα της αναπροσαρμογής των τελών χρήσης δημοτικών χώρων για το ερχόμενο έτος ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Κοτίτσας εισηγήθηκε αυξήσεις ύψους 3,0%. Στο θέμα αυτό ο πλευράς του Συνδέσμου«Ναύπλιο - η άλλη πρόταση» παρενέβη ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Κώστας Καράπαυλος υποστηρίζοντας ότι «θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τους καταστηματάρχες να μη μας κλείσουν αυτοί που τις τιμές τους για να μην αυξήσει και ο Δήμος τους φόρους».  Το θέμα αυτό το είδαν με ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του Ναυπλίου, όμως υποστήριξαν ότι οι τιμές δεν καθορίζονται μόνο από τους δημοτικούς φόρους ώστε να κρατηθούν προς τα κάτω. Εξάλλου, όπως είπαν, το Ναύπλιο θα πρέπει να πάψει να θεωρείται ακριβή πόλη, αφού μπορεί κανείς να βρει πολλά πράγματα σε πολύ χαμηλές τιμές. Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ραφαήλ Μπάρου υποστηρίζοντας ότι πράγματι είναι ένας μύθος πως η πόλη του Ναυπλίου είναι ακριβή,  ανέφερε μάλιστα ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη πλήρωσε έναν καφέ 9,50 Ευρώ,  ενώ στο Ναύπλιο τον βρίσκει ακόμα και σε πολλά σημεία με 1 ευρώ μόνο».  Στο σημείο αυτό τοποθετήθηκε ο κ. Τσούρνος για τους φόρους για τις φωτεινές επιγραφές και ζήτησε να πληροφορηθεί τι έσοδα που υπάρχουν από αυτές. Μάλιστα έγινε αναφορά σε συγκεκριμένο πολυκατάστημα το οποίο από τη μέρα που λειτουργεί στο Ναύπλιο δεν πληρώνει φόρο για τη φωτεινή επιγραφή του, παρ όλο που ο Δήμος έχει προσφύγει ακόμα και στην Πολεοδομία προκειμένου να διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται. Τελικά το δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αύξηση των τελών χρήσης το δημοτικό χωρών καθώς επίσης και αναπροσαρμογή χρήσης των λαϊκών αγορών του Δήμου.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ