Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/11/08

Σταυλίζονται αντί να αυλίζονται τα παιδιά

Απερίγραπτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στο 2ο και 5ο δημοτικό σχολείο Ναυπλίου, εδώ και μια δεκαετία περίπου. Τα τελευταία χρόνια όμως το πρόβλημα στέγασης και προαυλισμού των μαθητών έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.
Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στο κτήριο αυτό φοιτούν 450 παιδιά. Κάποιοι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε νοικιασμένες αίθουσες στην γύρω περιοχή –εκτός σχολείου- οι οποίες είχαν κατασκευαστεί για καταστήματα, με κάγκελα σαν φυλακές και χωρίς παράθυρα. Στο διάλειμμα δε οι μαθητές δεν χωρούν να παίξουν και στέκονται στο προαύλιο περιμένοντας πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι για να μπουν στις αίθουσες.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή που κάνουν οι σύλλογοι γονέων των δύο σχολείων για όσα συμβαίνουν εκεί, σε ψήφισμα που υπογράφουν αυτές τις ημέρες οι γονείς για να το στείλουν στον δήμο Ναυπλίου:
«Ως σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 2ου και 5ου δημοτικού σχολείου για πολλοστή φορά - όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε - απευθυνόμαστε σε εσάς προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια.
Στο σχολικό συγκρότημα του Νέου Βυζαντίου στεγάζονται δύο σχολεία, το 2ο και 5ο σε ένα κτίριο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνο ενός σχολείου. Φοιτούν 450 παιδιά σε ένα σχολείο που προορίζεται μόνο για τα μισά. Αυλίζονται 450 παιδιά σε ένα χώρο στον οποίο μπορούν μόνο να στέκονται και όχι να τρέχουν και να παίζουν.
Νιώθουμε καθημερινά ότι τα παιδιά μας περιορίζονται, ασφυκτιούν, δυσκολεύονται στη σχολική τους καθημερινότητα. Μεγάλος αριθμός μαθητών, ενοικίαση ακατάλληλων αιθουσών διδασκαλίας εκτός του σχολικού κτιρίου, περιορισμένος αύλειος χώρος, περιορισμός δραστηριοτήτων, επικίνδυνο κτίριο νηπιαγωγείου συνθέτουν την απαράδεκτη εικόνα.
Για εμάς τους γονείς όλα αυτά είναι γνωστά γιατί τα βιώνουν τα παιδιά μας κάθε μέρα. Θεωρούμε ότι και εσείς τα γνωρίζετε. Αναρωτιόμαστε όμως τι κάνετε!
Η υπονόμευση της ασφάλειας των παιδιών μας και η απειλή της υγείας τους μας κάνει να αγανακτούμε.  Εμείς οι γονείς επειδή δυστυχώς έχουμε έρθει σε θέση να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα ζητάνε:
Να συνεδριάσει το δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του κτιρίου των αποθηκών καπνού, το οποίο με απόφαση του υπουργείου έχει δοθεί για σχολική χρήση.
Θέλουμε να μας απαντήσετε ποιες από τις παρακάτω μελέτες - αναγκαίες για τη στέγαση σχολείου - μπορείτε ως Δήμος να υλοποιήσετε:
α) μελέτη στατικής επάρκειας
β) Αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης κτιρίου και αύλειου χώρου
γ) Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη».
Πριν φτάσει ωστόσο το συγκεκριμένο ψήφισμα στον δήμο, συζητήθηκε το θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Για να προλάβουν τις έντονες αντιδράσεις γονέων και δασκάλων, ο δήμαρχος Παναγιώτης Αναγνωσταράς και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος έφεραν πρόταση που ψηφίστηκε τελικά για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Ναυπλίου, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας και του Δημοκρίτιου Πανεπιστημίου Θράκης, με σκοπό τη σύνταξη μελετών για την διαμόρφωση του κτιρίου των πρώην Καπναποθηκών της οδού Προφήτη Ηλία σε σχολικό κτίριο.
Αυτό προέκυψε μετά την καθυστέρηση της νομαρχίας να κάνει τις μελέτες ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες για την μετατροπή της Καπναποθήκης σε σχολείο.  
Κατόπιν, όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο, η νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου μετατροπής των πρώην καπναποθηκών σε σχολικά κτίρια. Χρονοδιάγραμμα όμως υλοποίησης του έργου δεν δόθηκε, παρ΄ ότι το ζήτησαν επίμονα οι εκπρόσωποι των γονέων.
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα δύο δημοτικά σχολεία και στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το κτίριο των Καπναποθηκών είναι παμπάλαιο, αφού χτίστηκε την δεκαετία του 1960, άρα χρειάζεται στατική μελέτη και ίσως παρεμβάσεις για να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές.
Ο κος Αντωνιάδης πάντως ζήτησε να μπουν χρονικά περιθώρια στην υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης, ώστε να δοθεί ώθηση μόνο το έργο. 
Εντωμεταξύ, η δημοτική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Ναυπλίου με ανακοίνωσή της κάνει σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο Ναυπλίου, αναφέρεται αναλυτικά στο κτιριακό πρόβλημα των σχολείων του δήμου και αναρωτιέται: «πότε θα δοθεί αξία στον τρόπο εκπαίδευσης των παιδιών μας; Είναι απολύτως φανερό σε όλους τους δημότες πως η παρούσα δημοτική αρχή παρουσιάζει πρωτοφανή στα χρονικά αδιαφορία για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των σχολείων. Έξι χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από την παρούσα δημοτική αρχή, ο απερχόμενος κατά δήλωσή του, Δήμαρχος όχι μόνο δεν κατασκευάζει καινούργια σχολεία αλλά δεσμεύει και κάποιες από τις ήδη λιγοστές αίθουσές τους και τις παραχωρεί για άλλες χρήσεις. Όλα αυτά τα προβλήματα είναι ανάγκη να λυθούν τώρα, ώστε να προχωρήσει ο προγραμματισμός και οι μελέτες με βάση την πληθυσμιακή αύξηση του Δήμου στα επόμενα χρόνια, διαφορετικά υπονομεύεται σοβαρά το μέλλον των επόμενων γενεών».
Μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο συγκεκριμένο σχολείο, αλλά και σε άλλα σχολεία όπως το 4ο Δημοτικό σχολείο, όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα σε αποθήκες και γραφεία δασκάλων τους, αφού οι έξι αίθουσες του σχολείου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις διδακτικές ανάγκες των δώδεκα τμημάτων του Σχολείου. 
Τα νηπιαγωγεία του Δήμου, -λέει το ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση το 3ο και το 4ο, στεγάζονται σε νοικιασμένα καταστήματα και τα παιδιά προαυλίζονται δίπλα σε δρόμο με αυξημένο κυκλοφοριακό φορτίο ή σε ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών.
Ρωτά επίσης η δημοτική οργάνωση: Πότε υπολογίζει ο Δήμαρχος ότι η αίθουσα του νηπιαγωγείου που δόθηκε στο Πανεπιστήμιο, θα επιστραφεί στα παιδιά του Νηπιαγωγείου για τα οποία και κατασκευάσθηκε και γιατί «χαρίζονται» τόσο απερίσκεπτα αίθουσες και δημοτικά κτίρια σε «ξένους» προς την πόλη φορείς και ιδρύματα όταν η πόλη ασφυκτιά από έλλειψη κτιρίων που θα καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών της;
Επίσης ρωτά μεταξύ άλλων τι γίνεται με τα ήδη χαρακτηρισμένα από το σχέδιο πόλης οικόπεδα που προορίζονται για σχολεία, τι γίνεται με το υπό ένταξη σχέδιο πόλης στη Γλυκειά και αν υπάρχει οικόπεδο που προβλέπεται για κατασκευή σχολείου. Τέλος, ρωτά γιατί δεν δίνεται η αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Άριας που ζητάνε οι γονείς για το Νηπιαγωγείο;

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ