Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει κατακόρυφα την κτηματαγορά της Αργολίδας. Ο κόσμος πλέον είναι διστακτικός στην αγορά κατοικίας και πολλοί εργολάβοι βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους στις οικοδομές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στο νομό Αργολίδας έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο οι πωλήσεις στο 40%, ενώ έχουν υποχωρήσει οι τιμές από 5% έως και 10% σε πολλές περιπτώσεις. Οι τιμές κυμαίνονται από 1.200 έως 2.500 / τ.μ.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο επτάμηνο του 2008 δείχνουν πανελλαδική υποχώρηση κατά 16,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,7% στην επιφάνεια και κατά 15,1% στον όγκο.
Τα πραγματικά στοιχεία όμως, σύμφωνα με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, είναι ακόμα πιο τραγικά. Όπως τονίζει στον «α» ο μεσίτης κος Δημήτρης Λεμπέσης, που διατηρεί μεσιτικό γραφείο στο Ναύπλιο, «δεν κινείται φύλλο» και εκτιμά ότι οι πωλήσεις τόσο σε καινούργια σπίτια όσο και σε παλιά, αλλά και γενικότερα στην κτηματαγορά, έχουν πέσει σε ποσοστό περίπου 80%.
Και προσθέτει: «πρώτη φορά στη ζωή μου είδα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου να έχει αναρτηθεί πανώ που να λέει ότι πωλείται μεζονέτα».
Ο κος Λεμπέσης εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή στο Ναύπλιο υπάρχουν τουλάχιστον 200 σπίτια απούλητα και ότι δεν βρίσκονται αγοραστές. Τονίζει ακόμα ότι πολλές οικοδομές δεν ολοκληρώνονται και μένουν στα γιαπιά, μια εικόνα που αρχίζει πλέον να παρατηρεί οποιοσδήποτε στο Ναύπλιο.
Έντονο αρχίζει να είναι το πρόβλημα και στον κλάδο των οικοδόμων. Όπως λέει στον «α» ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ναυπλίου κος Τάκης Βαμβακάς «έχει κάτσει η αγορά. Οι κατασκευαστές έχουν πολλά απούλητα διαμερίσματα. Πολλές οικοδομές σταμάτησαν επειδή οι τράπεζες δεν δίνουν στεγαστικά δάνεια. Παράλληλα ο κόσμος φοβάται αυτή την περίοδο μέσα στην οικονομική κρίση να κάνει αγορές».
Όμως σύμφωνα πάντα με τον κο Βαμβακά «άρχισε να γίνεται αισθητό το πρόβλημα και στον κλάδο των εργαζομένων στις οικοδομές. Παλιότερα πήγαινε κανείς στην Ενδεκάτη να βρει εργάτη και δεν έβρισκε. Τώρα υπάρχουν 40 – 50 οικοδόμοι που κάθονται περιμένοντας να τους πάρει κανείς στην δουλειά». Επιπλέον ο κος Βαμβακάς επισημαίνει ότι οι εργοδότες έχουν αρχίσει να μην κολλάνε ένσημα, για να έχουν χαμηλότερο κόστος.
Όλος ο νομός Αργολίδας όμως βρίσκεται στο «κόκκινο» στην κτηματαγορά.
Οι κατασκευαστές ωστόσο δεν παραδέχονται το μεγάλο μέγεθος της κρίσης και δεν δίνουν αριθμούς σχετικά με τα απούλητα διαμερίσματα.
Η αγορά πλέον βρίσκεται σε τέλμα εξαιτίας των υψηλών τιμών των νεόδμητων ακινήτων και της απροθυμίας των εργολάβων να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις. Αυτό όμως δεν είναι κανόνας.
Και στην Αργολίδα όποιος κατασκευαστής αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα προχωρά σε εκπτώσεις, δίνει δωρεάν πάρκινγκ ή αποθήκες, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που φτάνουν τη μείωση τιμών στο 20%. Αυτό σημαίνει παράλληλα όμως ότι υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για αγορά ακινήτου σε χαμηλότερη τιμή απ ό,τι πριν από μερικούς μήνες.
Όμως δεκάδες ή και εκατοντάδες νοικοκυριά που θέλουν να αγοράσουν σπίτι αναβάλλουν τα σχέδιά τους για αργότερα. Οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να πάρουν στεγαστικά δάνεια το τελευταίο διάστημα και οι τράπεζες βλέπουν μεγάλη κάμψη στη ζήτηση που φτάνει και το 40% σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι.
Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα προσδιορίζει την αρχή του προβλήματος και ο μεσίτης κος Δημήτρης Λεμπέσης.
Πολλοί καταναλωτές παρ΄ ότι ετοιμάζονταν να κάνουν αγορές τις μεταθέτουν για αργότερα προτιμώντας να μένουν στο ενοίκιο. Και μάλιστα προκειμένου να νοικιάσουν κατοικία θέτουν ως βασικό κριτήριο την τιμή παραβλέποντας την ποιότητα του διαμερίσματος.
Χαρακτηριστικά είναι τα τηλεφωνήματα που δέχονται οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων από υποψήφιους ενοικιαστές: ζητούν πρώτα την τιμή και κατόπιν ρωτούν για τις προδιαγραφές του διαμερίσματος, ενώ παλιότερα συνέβαινε το αντίθετο. Έτσι πολυτελή διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα, παρ΄ ότι παλαιότερα ήταν τα πρώτα που έκλειναν συμβόλαιο με τους ενοικιαστές.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου