Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/1/09

Μπούρτζι, Καραθώνα και Ακροναυπλία στο μικροσκόπιο της ΕΤΑ

Στο προσκήνιο έρχεται για μια ακόμα φορά το θέμα της Καραθώνας και του Μπούρτζι, αφού ξεκινά μια νέα περίοδος διαγωνισμών από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης.
Για το Μπούρτζι, υπάρχουν νομικά κωλύματα που καθυστερούν την αξιοποίηση του, ενώ για την Καραθώνα η Εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. δεν έχει ακόμα ενημερώσει τον δήμο Ναυπλίου για το πλάνο αξιοποίησης, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να γίνει διεθνής διαγωνισμός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή «ένα από τα βασικά ζητήματα που προβληματίζει την εταιρεία είναι οι νομικές εκκρεμότητες σε μεγάλους επενδυτές και μισθωτές αφού πολλά από τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑ δεν έχουν σωστούς τίτλους, τοπογραφικά, ενώ δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προϋποθέσεις με την αρχαιολογική υπηρεσία, το δασαρχείο, την Πολεοδομία, τον αιγιαλό και την παραλία, όπως υποστηρίζει ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑ κος Κοκκώσης. Και συμπληρώνει ότι τώρα δημιουργήθηκε ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών με στοιχεία για κάθε ακίνητο, ορισμένα από τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα από το νέο site της εταιρείας που θα παρουσιαστεί στα τέλη του μήνα. Ελλείψεις σε τίτλους εξάλλου και πολεοδομικές εκκρεμότητες είχαν σημειωθεί σε ακίνητα τα οποία είχαν βγει γρήγορα και πρόχειρα σε διαγωνισμούς στο παρελθόν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νομικά προβλήματα και δικαστικές διαμάχες με τους επενδυτές έχοντας συνέπειες στην καταβολή του μισθώματος και την απώλεια εσόδων.
Διαπραγματεύσεις γίνονται και με την εταιρεία Αργολικός Ήλιος για την Ακροναυπλία. Μάλιστα όπως σημειώνει η εφημερίδα την προηγούμενη Δευτέρα διευθετήθηκαν κάποιες εκκρεμότητες με τον επενδυτή της Ακροναυπλίας, εκκρεμεί όμως ακόμα η έγκριση από το Ελεγκτικό συνέδριο όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης της του μισθώματος.
Επιπλέον το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφερόμενο στην Καραθώνα σημειώνει: «πέρα όμως από τις διαμάχες με μισθωτές και επενδυτές, η ΕΤΑ έχει ανοιχτά μέτωπα και με κρατικούς φορείς όπως τα δασαρχεία, αλλά και με την άρση των απαλλοτριώσεων που ήδη έχει ξεκινήσει σε μεγάλες εκτάσεις όπως το Παλιούρι της Χαλκιδικής, η Ανάβυσσος και η Καραθώνα, θέτοντας το ζήτημα πως αντιμετωπίζει το κράτος την δημόσια τουριστική περιουσία. Με βάση μάλιστα τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αν έχει περάσει εικοσιπενταετία, τότε έχει παρέλθει ο εύλογος χρόνος αξιοποίησης του ακινήτου. Σε σημαντικές εκτάσεις όμως που ξεπερνούν τα χίλια στρέμματα, η άρση των απαλλοτριώσεων μειώνει την αξία της τουριστικής περιουσίας όπως παρατηρεί ο κος Κοκκώσης.
Ο δήμος
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, μιλώντας στον «α»: «Είναι γνωστή η θέση του Δήμου για την Καραθώνα. Επιθυμούμε να μείνει κοινόχρηστος ο αιγιαλός και η παραλία στον κόσμο. Σε ό,τι αφορά την τουριστική αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος υπάρχει απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη που δεν θα αλλοιώνει τον χαρακτήρα της περιοχής.
Η απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου προτείνει χρήση της περιοχής από τους κατοίκους προσανατολισμένη στην ψυχαγωγία και σε χώρους άθλησης σε ένα καθαρό περιβάλλον».
Σχετικά με το Μπούρτζι ο κος Αναγνωσταράς επισημαίνει: «Το Μπούρτζι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο και ο Δήμος αποδέχθηκε την παραχώρηση του.
Δυστυχώς εκ των υστέρων υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κάτοικο της περιοχής ο οποίος υποστηρίζει ότι το Μπούρτζι ως ιστορικό μνημείο κακώς ανήκει στην περιουσία της ΕΤΑ Α.Ε. αλλά στο υπουργείο Πολιτισμού και ως εκ τούτου ζητά ακύρωση της παραχώρησης. Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την αξιοποίηση του Μπούρτζι.
Στο παραχωρητήριο προβλεπόταν να γίνει το Μπούρτζι Μουσείο ιστορίας της πόλης σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα».
Στη Βουλή
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κων/νο Μαρκόπουλο, ο βουλευτής Γιάννης Μανιάτης. Όπως επισημαίνει «με βάση τις παραπάνω αναφορές του δημοσιεύματος για το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία και την Καραθώνα, παρακαλώ να υπάρξει ενημέρωση και κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τρεις παραπάνω χώροι τουριστικού ενδιαφέροντος».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ