Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/1/09

Η ανικανότητα των ΟΤΑ υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής στα σκουπίδια

Ως το καλοκαίρι ή θα λύσουν το πρόβλημα ή να τρέξουν να βρουν ΧΑΔΑ να κρυφτούν από την λαϊκή οργή.
Χωρίς Ευρώ από το Δ Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης κινδυνεύουν να μείνουν οι δήμοι που διαθέτουν χωματερές σκουπιδιών, αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν κλείσει και την τελευταία. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο η πρόσφατα δημιουργηθείσα διυπουργική επιτροπή (χωρίς τη συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ !!!) ανακοίνωσε ένα Σχέδιο Δράσης για το κλείσιμο και την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι από τις περίπου 3.000 χωματερές, που υπάρχουν σήμερα, στο τέλος του 2008 θα μείνουν μόνο 450.
Ήδη το 2005 η χώρα μας καταδικάστηκε από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη λειτουργία 1.125 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, ενώ υπάρχουν ακόμη επίσημα πάνω από 400 ΧΑΔΑ που αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουν κλείσει η Ελλάδα θα βρεθεί για άλλη μια φορά υπόλογη. Προς το παρόν έχει αποφευχθεί η επιβολή προστίμου, αν όμως οι καταστάσεις των 411 ΧΑΔΑ δεν έχουν έως το καλοκαίρι αντιμετωπιστεί, τότε τα πρόστιμα-μαμούθ της τάξης των 34.000 ευρώ ανά ενεργή χωματερή ημερησίως θα υπολογιστούν από 1ής Ιανουαρίου 2009 για κάθε παράνομο Δήμο και χωματερή ξεχωριστά και θα αφαιρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, από το Δ΄ ΚΠΣ δηλαδή.
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, ο στόχος της κατάργησης των ΧΑΔΑ θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2008. Οι δήμοι όμως δεν συμμορφώθηκαν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν σχηματίστηκε καν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων και υδατίνων πόρων!!! Όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών, πανελλαδικά εκτελούνται σήμερα έργα για την άμεση αποκατάσταση 932 ΧΑΔΑ, ενώ έχουν κλείσει κι έχουν αποκατασταθεί 1.692 ΧΑΔΑ.
Η Πελοπόννησος είναι η περιφέρεια που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών. Εδώ έχει προβλεφτεί να λειτουργήσουν 12 μονάδες δεματοποίησης - αποστράγγισης, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων μέχρι να προχωρήσουν τα έργα για ΧΥΤΑ. Αν κρίνει όμως κανείς από τους ρυθμούς με τους οποίους γίνεται η αξιολόγηση του χώρου εγκατάστασης και προσωρινής ταφής τότε ούτε το καλοκαίρι του 2010, θα έχουμε καταλήξει κάπου, αν και οι αισιόδοξες φωνές από τον φορέα διαχείρισης ισχυρίζονται, ότι έως το τέλος Απριλίου θα έχει βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ η ετήσια παραγωγή σκουπιδιών στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στα 400 κιλά ανά κάτοικο, ενώ η ανακύκλωση ανήλθε το 2007 σε ποσοστό 24% του συνόλου των απορριμμάτων. Αντίθετα, οικολογικές οργανώσεις εκτιμούν πως το ποσοστό ανακύκλωσης στη χώρα μας ανήλθε το 2007 σε μόλις 6,9%, ποσοστό που φαίνεται πολύ πιο ρεαλιστικό, αν και απέχει πολύ από τον μέσο όρο ανακύκλωσης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που ανέρχεται στο 33%.
Πρωταθλήτρια στην ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων όπως προείπαμε είναι η Πελοπόννησος που αριθμεί 80 ΧΑΔΑ και ακολουθούν οι Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας (62), Στερεάς Ελλάδας (50), Νοτίου Αιγαίου (41) Δυτικής Ελλάδας (38), Ηπείρου (49) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (28) και Βορείου Αιγαίου (21). Αν και το Άργος, ως ο πολυπληθέστερος Δήμος του Νομού, συνεχίζει έστω και παράνομα να χρησιμοποιεί την δική του χωματερή, άλλοι δήμοι χρειάζεται να καταφεύγουν στην Αττική, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά προκειμένου να κ»κρύψουν» αλλού τα σκουπίδια τους. Όμως και εκεί φαίνεται πως κλείνουν πλέον ερμητικά οι πόρτες αφού σύμφωνα με δηλώσεις του Νομάρχη Δυτικής Αττικής στο Έθνος της Κυριακής «δεν είναι δυνατόν σήμερα να εξακολουθούμε να δεχόμαστε τα απόβλητα των Νομών Κορινθίας και Αργολίδας. Αρκετά! Φτάνει πια! Ας αναλάβουν όλοι επιτέλους τις ευθύνες τους».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ