Στην Αργολίδα, με βάση την «Απογραφή των Ελληνικών Υγροτόπων ως φυσικών πόρων» που έγινε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων ( ΕΚΒΥ), είναι καταγεγραμμένοι 10 υγρότοποι στις περιοχές Νέας Κίου, Δρεπάνου, Επιδαύρου, Κοιλάδας, Ερμιόνης και Θερμησίας.
Δεν είναι τυχαίο που στο Ναύπλιο πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.)με συμμετοχή 600 Εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα, όπου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους υπήρχε επίσκεψη στον Υγρότοπο της παραλιακής οδού Ναυπλίου - Νέας Κίου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν «εντυπωσιάστηκαν» από τον πλούτο της ορνιθοπανίδας που υπάρχει στο συγκεκριμένο υγρότοπο, «απογοητεύτηκαν» όμως από την κατάσταση που αντίκρισαν και εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο επισημαίνουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η εν λόγω περιοχή ως μελλοντικό περιαστικό φυσικό πάρκο μεγάλης οικολογικής και κοινωνικής αξίας και ζητούν μεταξύ άλλων να αναπτυχθεί συνολικό σχέδιο προστασίας και διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Αργολικού κόλπου.
Άλλωστε και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νέας Κίου, είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία τον προηγούμενο Φεβρουάριο, σεμινάριο εκπαιδευτικών για την προσέγγιση των υγροτόπων μέσα από σχολικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Όπως τονίζει η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Υγροτόπων στις 2 Φεβρουαρίου, όταν το 1971 καταρτίσθηκε στην Ραμσάρ της Περσίας η Σύμβαση για τους Υγρότοπους Διεθνούς σημασίας ως Ενδιαιτήματος για Υδρόβια Πουλιά με
την επιστημονική του έννοια ο υγρότοπος αποτελεί μια περιοχή η οποία καλύπτεται μόνιμα ή εποχιακά από ρηχά νερά ή δεν καλύπτεται ποτέ από νερά αλλά διαθέτει ένα υπόστρωμα το οποίο διατηρείται υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους.
Η Ελλάδα από το 1920 μέχρι σήμερα έχει χάσει το 60% περίπου των υγροτόπων της λόγω αποξηράνσεων. Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 400 μικροί και μεγάλοι υγρότοποι, συνολικού εμβαδού πάνω από 2.000.000 στρέμματα.
Όταν απειλήθηκαν οι οικολογικές ισορροπίες άλλαξε ριζικά η στάση των κατοίκων απέναντι στους υγρότοπους, κατανοώντας βαθύτατα την πολυδιάστατη σημασία τους. Οι υγρότοποι έχει διαπιστωθεί ότι εμπλουτίζουν τα υπόγεια νερά, ότι μπορούν να μειώσουν την ένταση των πλημμυρικών φαινομένων, ότι ρυθμίζουν την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα, ότι ρυθμίζουν την θερμοκρασία των παράκτιων περιοχών και ότι
στηρίζουν την τροφική αλυσίδα φιλοξενώντας μεγάλο αριθμό πανίδας. Άλλα είδη μένουν μόνιμα σε αυτούς, άλλα τους επισκέπτονται για να βρουν τροφή, άλλα τους χρησιμοποιούν σαν τόπους ανάπαυσης κατά τα μεταναστευτικά τους ταξίδια και άλλα τους χρησιμοποιούν σαν τόπους αναπαραγωγής.
Οι λειτουργίες αυτές αποτελούν αξίες που αποδίδουμε στους υγρότοπους, όπως η αρδευτική, αλιευτική, αντιπλημμυρική, αμμοληπτική, πολιτιστική και εκπαιδευτική αξία τεράστια όμως αξία αποτελεί η βιολογική (βιοποικιλότητα), η οποία είναι αναγκαία για μια σειρά οικολογικές διεργασίες που αν διαταραχθούν, διαταράσσεται και η περιβαλλοντική ισορροπία.
Η σημασία της βιοποικιλότητας σε κάθε οικοσύστημα είναι τεράστια διότι από
αυτήν εξαρτώνται πολλές οικολογικές διεργασίες και συστήματα που στηρίζουν
τη ζωή γενικότερα.
Οι ελληνικοί υγρότοποι χαρακτηρίζονται από την πλούσια ορνιθοπανίδα τους.
Πάνω από 200 είδη πουλιών συνδέονται με τους ελληνικούς υγρότοπους. Η Ελληνική επικράτεια αποτελεί «αεροδιάδρομο» και χώρο ξεχειμωνιάσματος των μεταναστευτικών πουλιών που αναπαράγονται στις Βόρειες χώρες.
Χαρακτηριστικά πουλιά των υγροτοπικών περιοχών είναι οι πάπιες, οι πελεκάνοι, οι ερωδιοί, οι πελαργοί, οι φαλαρίδες, τα φλαμίγκο, οι κορμοράνοι κ.λ.π.
Σήμερα οι υγρότοποι κινδυνεύουν από την υποβάθμιση, η οποία προέρχεται όχι μόνο
από τις αποξηράνσεις αλλά και την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και κυρίως από την αδιαφορία και την άγνοια των ανθρώπων οι οποίοι δεν κατανόησαν μέχρι σήμερα το σημαντικό ρόλο των υγροτόπων στην οικολογική ισορροπία.
Παρόλα αυτά έχουν θεσπιστεί νόμοι και μέτρα προστασίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο που επηρεάζουν και την ελληνική πραγματικότητα. Όμως μόνο η νομοθεσία, οι έρευνες και οι προτάσεις δεν αρκούν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κατ΄επέκταση των υγροτόπων. Χρειάζεται η ανάλογη ευαισθητοποίηση αρχών και πολιτών, ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.
Τα τελευταία χρόνια στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που λειτουργούν σε πολλά μέρη της Ελλάδας γίνονται προσπάθειες ανάδειξης της αξίας των υγροτόπων και μέσα από επισκέψεις σχολείων οι μαθητές μαθαίνουν την αξία τους για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και την ανάγκη προστασίας τους,γεγονός που σημαίνει αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που πρέπει να χαρακτηρίζει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες.
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, επισημαίνει για τους υγρότοπους του νομού: «Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και από εμάς, που ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, εξαρτώμαστε άμεσα από την οικολογική ισορροπία. Η προστασία των υγροτόπων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της ευαίσθητης αυτής ισορροπίας, εξασφαλίζοντας στον άνθρωπο την αειφορική ανάπτυξη, που απλόχερα μπορούν να συνεισφέρουν τα πολύτιμα αυτά οικοσυστήματα».
4/2/09
10 υγρότοποι στην Αργολίδα ζητούν προστασία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου