Σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο τουρισμός στο Ναύπλιο. Η οικονομική κρίση άρχισε να χτυπά έντονα τις τουριστικές επιχειρήσεις, που πλέον υπολειτουργούν.
Προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδά τους, ξενοδόχοι και εστιάτορες του Ναυπλίου ήδη ξεκίνησαν να απολύουν κόσμο ή να κάνουν «συμφωνίες» κάτω από το τραπέζι με εργαζόμενους του στυλ: «δεν σε απολύω, αλλά μειώνω τον μισθό σου για να δουλεύεις μόνο τα Σαββατοκύριακα».
Οι παλιές εποχές που οι ταβέρνες και τα ξενοδοχεία έσφυζαν από προσωπικό έληξαν από πολλού. Η προσωπική εργασία των ιδιοκτητών, αντικαθιστά στις περισσότερες περιπτώσεις τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα η ανεργία στον κλάδο να ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Παράλληλα οι τιμές συμπιέζονται προς όφελος ίσως των πελατών, αλλά εις βέρος των επιχειρηματιών, που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ακόμα και Αμερικανοί τουρίστες που άλλοτε δεν υπολόγιζαν την τιμή, τώρα κάνουν παζάρια με τους ξενοδόχους στο Ναύπλιο. Όπως λένε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων, οι τιμές τους δεν έχουν αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Επιπλέον οι κρατήσεις που γίνονται αφορούν λιγότερες ημέρες από ότι στο παρελθόν. Ανάσα περιμένουν όλοι να πάρουν την Καθαρά Δευτέρα, αλλά όπως λένε οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες σε σχέση με άλλες χρονιές.
Κάποιοι είναι έτοιμοι να βάλουν λουκέτο. Ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ναύπλιο, δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να βγάλει τα σπασμένα, αφού τα χρέη προς τους προμηθευτές του, προς τον δήμο, προς το ΤΕΒΕ και αλλού δεν μπορεί να τα πληρώσει.
-«Από τα μαγαζί μου ζούσαν οκτώ οικογένειες και τώρα εργάζομαι μόνος μου», λέει στον «α». και συμπληρώνει: «Σήμερα ξόδεψα 400 ευρώ για προμήθειες και δεν ξέρω αν θα τα βγάλω».
Ο μεγάλος κίνδυνος από την επικείμενη κρίση συνδέεται με την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον κλάδο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης 500 ξενοδοχοϋπάλληλοι.Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ν. Αγγελόπουλος έχει προβλέψει ότι, εφόσον η πτώση στις αφίξεις φτάσει το 10%, τότε αυτομάτως θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 άτομα από τον χώρο του τουρισμού και των συναφών επαγγελμάτων.
Oι προκρατήσεις από Bρετανία και Γερμανία, που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες παραδοσιακές αγορές της χώρας, σε επίπεδο αφίξεων, μέχρι στιγμής εμφανίζουν πτώση της τάξης του 20% με 30%. Aπό Γαλλία, Iταλία και Σκανδιναβία, οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση 10%-30%. Aλλά και σε μία αναδυόμενη αγορά για τη χώρα, όπως αυτή της Pωσίας, που πέρυσι έδωσε σημαντικά κέρδη στον ελληνικό τουρισμό, αν και ο αριθμός των Pώσων τουριστών κυμαίνεται σε πολύ μικρά επίπεδα, οι προκρατήσεις εμφανίζονται μέχρι στιγμής μειωμένες κατά 20%-30%.
Ακόμα και οι τοπικοί πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος, τα βλέπουν σκούρα τρα πράγματα. Ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κρανιάς μετά την εκδήλωση που οργάνωσε ο «σύλλογος επαγγελματιών Τολού» ασχολουμένων με τον Τουρισμό για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας δήλωσε τα εξής: «Ο τουρισμός για την Αργολίδα είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της οικονομίας μας και γι αυτό το λόγο χρειάζεται το συνεχές ενδιαφέρον μας και την συνεχή στήριξή μας.
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία και ο τοπικός τουρισμός είναι αντιμέτωπος με το πρόβλημα». Και προσθέτει: «Οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Ο λαϊκισμός δεν έχει θέση στην αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων. Στην διαδρομή αυτή πρέπει να θυμόμαστε να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα και να αναδεικνύουμε μέχρι την υλοποίησή του την ενεργοποίηση της χρήσης του αεροδρομίου της Τρίπολης. Αυτό αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο και διαρκή μοχλό ανάπτυξης του Τουρισμού σε όλη την Πελοπόννησο».
18/2/09
Άσχημα μαντάτα για τον τουρισμό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου