Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/7/09

Οικόπεδο για τα σκουπίδια νοικιάζει το Ναύπλιο έναντι 60.000 ευρώ το χρόνο

Το θέμα των δεματοποιητών δεν λύνεται μόνο με την εγκατάστασή τους σε περιοχή του Άργους, αφού τα δεματοποιημένα σκουπίδια θα πρέπει να τοποθετηθούν σε χωματερή, μέχρις ότου λειτουργήσει η Μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών, που αν ακολουθήσουμε τους μέχρι σήμερα ρυθμούς δεν προβλέπεται να μπει λειτουργία πριν περάσουν 4-5 χρόνια τουλάχιστον. Μέχρι τότε τα σκουπίδια του Αργολικού κάμπου, πακεταρισμένα θα θάβονται σε οικόπεδο 15 στρ. (δανειοθάλαμος λέγεται εξευγενισμένα) που θα νοικιάσει ο Δήμος Ναυπλίου έναντι 5000ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου. Το συνολικό ενοίκιο κατ` έτος αναμένεται να ανέλθει στα 60.000 ευρώ συν το χαρτόσημο, ποσό με το οποίο θα μπορούσε ίσως να αγοραστεί η συγκεκριμένη έκταση.
Αντιδρώντας ο δημοτικός συνδυασμός «Ναύπλιο, η άλλη πρόταση» χαρακτήρισε το ενοίκιο αρκετά υψηλό, που ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τις ενοικιάσεις δεδροφυτεμένων κτημάτων. Παράλληλα ζητήθηκε να αφαιρεθούν οι αρχικοί όροι που προέβλεπαν η χωματερή αυτή να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον χώρο που αγόρασε ο δήμος Άργους για την εγκατάσταση των δεματοποιητών και εκτός της διοικητικής περιφέρειας του Άργους καθώς και να τεθεί ο όρος πως για να ενοικιαστεί ένα οικόπεδο θα πρέπει να καλύπτονται όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι, ώστε να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον.
Απαντώντας ο Δήμαρχος Ναυπλίου ως εισηγητής του θέματος, αποδέχτηκε τις προτάσεις τις «Άλλης Πρότασης», διευκρινίζοντας πως όλοι οι άλλοι δήμοι που θα φέρνουν εκεί δεματοποιημένα τα σκουπίδια τους θα καταβάλουν στον δήμο Ναυπλιέων συμμετοχικό αντίτιμο του ενοικίου.
Ο πρώην δήμαρχος Ναυπλίου Γεώργιος Τσούρνος, αναφέρθηκε απαξιωτικά στην λειτουργία των δεματοποιητών λέγοντας χαρακτηριστικά «τι θα πει δεματοποιητές σκουπιδιών; Διαιωνίζουμε το πρόβλημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατασκευή εργοστασίου πυρόλυσης στον Αχλαδόκαμπο φέρεται να εγκαταλείπεται αφού υπάρχει σχέδιο κατασκευής ενός μεγάλου εργοστασίου πυρόλυσης στην Θήβα, όπου θα μεταφερθούν και τα σκουπίδια της Αργολίδας.
Στο θέμα της αντιμετώπισης της ανακύκλωσης από πλευράς του δήμου αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Καράπαυλος κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι άφησε τόσα χρόνια να περάσουν χωρίς να κάνει τίποτα για τα σκουπίδια. Αυτό το αποδέχτηκε άμεσα ο δήμαρχος Ναυπλιέων και κάλεσε παράλληλα τον σύμβουλο να μην κάνει μόνο κριτική, αλλά να προτείνει λύσεις, αφού το πρόβλημα των σκουπιδιών βρίσκεται στην κορύφωση της κρίσης του.
Αντιδρώντας ο κ. Καράπαυλος κάλεσε τον Δήμαρχο Ναυπλίου να παραιτηθεί, αφού δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, να φύγετε».
Στην προτροπή του κ. Καράπαυλου για παραίτηση, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Παναγιώτης Αναγνωσταράς του απάντησε πως «σας δηλώνω ότι η συμπολίτευση επανεξελέγη με 57% χωρίς να έχει λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, πράγμα που επιχειρούμε τώρα σοβαρά να λύσουμε».
Στο ζήτημα της ανακύκλωσης επενέβει και ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Κωστούρος τονίζοντας ότι «η ανακύκλωση απασχόλησε τον δήμο, όμως το ΚΔΑΥ του Βραχατίου καθώς και ένα ακόμα στην Τρίπολη θα είναι πιθανόν έτοιμα να δεχτούν ανακυκλώσιμα υλικά μετά τον Οκτώβριο».
Στο θέμα του οικοπέδου που προτίθεται να αγοράσει για τα δεματοποιημένα σκουπίδια ο δήμος Ναυπλιέων αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του, η οποία συνυπογράφεται και από αριθμό κατοίκων της περιοχής, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Ν. Κίου Κώστας Χρυσικός: «Στη Νέα Κίο και σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη (1400 μέτρα) λειτουργούν χρόνια τώρα οι χωματερές που καλύπτουν τις ανάγκες τουλάχιστον των 2/3 του πληθυσμού του νομού της Αργολίδας με τρόπο απαράδεκτο και δυστυχώς γνωστό σε όλους. Με εκτεθειμένα και σε μεγάλο ύψος σκουπίδια, με ελεύθερη απόρριψη λυματολάσπης και συνεχείς αναφλέξεις των ΧΑΔΑ.
Όταν άλλες πόλεις και Δημοτικοί άρχοντες και στο άκουσμα μόνο του ενδεχόμενου της λειτουργίας και μάλιστα σύγχρονου χώρου υποδοχής απορριμμάτων στην περιοχή τους ξεσηκώνονται και ανατρέπουν και τεκμηριωμένους ακόμη σχεδιασμούς και χρηματοδοτήσεις για σύγχρονα έργα, εμείς στην Νέα Κίο είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε μια τριτοκοσμική κατάσταση που μας προσβάλει σαν ανθρώπους, μας πλήττει σαν οικονομία, μας υποβαθμίζει πολιτιστικά και τουριστικά και κυρίως μας δηλητηριάζει καθημερινά «ποτίζοντας» εμάς και τα παιδιά μας διοξίνες και κάθε λογής παράγωγα από την συνεχή καύση του επιβαρυμένου χημικά και υγειονομικά υλικού των χωματερών. Μας στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα να ζούμε και να κοιμόμαστε με ανθρώπινες συνθήκες στα σπίτια μας.
Επειδή αρνούμαστε πλέον να εκχωρούμε σε οιονδήποτε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην Υγεία και στη Ζωή και μάλιστα το έτος 2009,
Καταγγέλλουμε κάθε υπεύθυνο για το τεράστιο πρόβλημα και απαιτούμε λύση συμβατή με τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας από όπου και υδρεύεται η Νέα Κίος. Θυμίζουμε την απαγόρευση λειτουργίας οποιασδήποτε ρυπογόνου για τον υδροφόρο ορίζοντα δράσης σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από γεωτρήσεις ύδρευσης ( έγγρ. 2450/20-07-2009 Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Αργολίδας).
Απαιτούμε από τους αποδέκτες της καταγγελίας μας ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών τους, να λάβουν άμεσα τα μέτρα εκείνα που θα εξασφαλίσουν τα δικαιώματά μας.
Δηλώνουμε ότι προκειμένου να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας στο υπέρτατο αγαθό της υγείας των παιδιών μας, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο και θα βρεθούμε απέναντι σε όποιον και με οποιαδήποτε ιδιότητα εξακολουθήσει να μας υποτιμά και να μας προσβάλει».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ