Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/7/09

Φουντώνει ξανά το θέμα των τσιγγάνων

Με αφορμή ένα ασυνήθιστο επεισόδιο μεταξύ τσιγγάνων που σημειώθηκε σε ταβέρνα της Νέας Κίου την Δευτέρα το βράδυ, ο δήμος με σειρά ανακοινώσεών του που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη το πρωί, φέρνει στη μνήμη τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί προ ετών στην ίδια περιοχή και είχαν σημαδέψει την κοινωνική ζωή της Νέας Κίου και την πολιτική πορεία του νυν δημάρχου Γιώργου Μανινή.
Συγκεκριμένα το βράδυ της Δευτέρας, τρεις τσιγγάνοι επιτέθηκαν σε ομόφυλό τους έξω από την ταβέρνα, με ξύλα και καδρόνια και τον τραυμάτισαν στο κεφάλι, αφού χρειάστηκε να κάνει δύο ράμματα. Οι επιτιθέμενοι είχαν μαζί τους και μια καραμπίνα την οποία όμως δεν την χρησιμοποίησαν.
Λίγες μόλις ώρες αργότερα - το πρωί της Τρίτης - ο Δήμαρχος Νέας Κίου Γιώργος Μανινής επιχείρησε να δώσει πολύ μεγάλες διαστάσεις στο επεισόδιο και απέστειλε μακροσκελή επιστολή στον πρωθυπουργό, τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Δικαιοσύνης, κοινοποιώντας την παράλληλα στον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, τον νομάρχη, την αστυνομία και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
Ο δήμαρχος μιλάει για «μία εφιαλτική νύχτα», με «ομάδες τσιγγάνων που κατεδίωκαν η μία την άλλη, εισήλθαν σε κατάστημα εστίασης πλησίον του Δημαρχείου, στο κέντρο της Νέας Κίου κραδαίνοντας ρόπαλα, καραμπίνες και πιστόλια και πετώντας πέτρες, ξύλα και σιδερολοστούς με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές στο κατάστημα και μεγάλος πανικός στους θαμώνες και τους περίοικους. Ένας εξ’ αυτών τραυματίστηκε και απ’ ότι γνωρίζουμε νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Άργους. Κάποιοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν μετέτρεψαν τους δρόμους της Νέας Κίου σε πίστα ράλι τρομοκρατώντας τους περαστικούς. Κινδύνεψαν και μικρά παιδιά τα οποία ευρίσκονται σε κατάσταση σοκ».
Τονίζει ακόμα ο κος Μανινής ότι: «στην πλατεία Νέας Κίου συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι οι οποίοι απειλούν «να πάρουν το νόμο στα χέρια τους». Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, αποκρούουμε τέτοιες λογικές, οι οποίες είναι προφανέστατα επικίνδυνες. Όμως οφείλουμε να Σας αναφέρουμε ότι δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε και να συγκρατήσουμε την ογκούμενη αγανάκτηση των πολιτών μας. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, φοβόμαστε για τα χειρότερα».
Προσθέτει παράλληλα ότι: «Επί σειρά ετών βιώνουμε σε καθεστώς τρόμου και ανασφάλειας. Στοιχειώδη, θεμελιώδη και αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών μας, όπως εκείνα της προστασίας της περιουσίας τους, ακόμη και της ελεύθερης διέλευσής τους από διάφορες περιοχές του Δήμου μας και κυρίως το δικαίωμα να νοιώθουν ασφαλείς στον τόπο τους, έχουν πληγεί βάναυσα».
Και προτείνει ο κος Μανινής την ένταση της αστυνόμευσης και την μόνιμη διάθεση αστυνομικής δύναμης στην περιοχή.
Εντωμεταξύ, πριν συμβεί το επεισόδιο με τους τσιγγάνους ο δήμαρχος Μανινής με άλλη επιστολή του προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών ανέφερε σειρά άλλων περιστατικών:
«1. Αγροί με γεωργικές καλλιέργειες στους οποίους εκτρέφονται ζώα και έχουν την ατυχία να γειτνιάζουν με άλλους αγρούς, που είναι εγκατεστημένοι οι τσιγγάνοι, έχουν καταστεί πλέον «κρανίου τόποι». Οι αγρότες μας έχουν αντιληφθεί ότι είναι άδικος κόπος να συνεχίζουν την εκμετάλλευση των αγρών τους, δεδομένου ότι μόλις ωριμάσουν οι όποιες καλλιέργειες και μόλις μεγαλώσουν τα ζώα, αυτά καθίστανται βορά επιδρομών που τα αφαιρούν εν μια νυκτί. Είναι τόσο απαράδεκτη και αντικοινωνική η συμπεριφορά των επιδρομέων, που δεν κλέβουν μόνο τους καρπούς, αλλά αφαιρούν από τη ρίζα τα διάφορα φυτά. Οι όποιες περιφράξεις υπάρχουν έχουν καταστραφεί από τους ίδιους επιδρομείς για να καταστεί το έργο τους ευκολότερο. Ακόμη και ολόκληρες πόρτες περιφράξεων έχουν αφαιρεθεί, ενώ η οποιαδήποτε προσπάθεια για επανακατασκευή ή επιδιόρθωση των περιφράξεων πέφτει στο κενό αφού μόλις τοποθετηθούν οι περιφράξεις κυριολεκτικά τη άλλη μέρα «έχουν κάνει φτερά».
2. Το σκηνικό της τρομοκρατίας συμπληρώνεται με την καθημερινή ανταλλαγή πυροβολισμών ή και την χρήση διαφόρων τύπων όπλων προς εκφοβισμό κυρίως τις βραδινές ώρες. Προφανώς οι χρήστες των όπλων θέλουν να δείξουν με τον πλέον ηχηρό τρόπο ποιοι είναι τα αφεντικά σ΄ αυτόν τον τόπο.
3. Πρόσφατα σε κατάμεστη από κόσμο ταβέρνα στη Νέα Κίο εμφανίστηκε αθίγγανος της περιοχής με περίστροφο όπλο, το οποίο του έπεσε, προκαλώντας τον πανικό ιδιοκτητών και θαμώνων.
4. Η διέλευση από τις αγροτικές περιοχές είναι επικίνδυνη. Χρειάζεται πλέον να έχει κάποιος «κότσια» για να τολμήσει να πάει στο χωράφι του. Ακόμα και οι κάτοικοί μας που θέλουν να μεταβούν στο νεκροταφείο για να ανάψουν το καντήλι προσφιλούς τους προσώπου το κάνουν «με την ψυχή στο στόμα».
5. Βεβαίως η εν λόγω περιοχή και τα αυθαίρετα κτίσματα είναι επαρκέστατα φωτισμένα, αφού η παράνομη κλοπή ρεύματος με γάντζους από τις κολόνες της Δ.Ε.Η. και με καλώδια χιλιάδων μέτρων διασκορπισμένα σ΄ όλη την αγροτική μας περιοχή (ο καθένας αντιλαμβάνεται τους μεγάλους κινδύνους από αυτό), αποτελεί πλέον καθημερινότητα και τείνει να νομιμοποιηθεί εν τοις πράγμασι.
6. Κατά καιρούς ξυπνάμε το πρωί και αντικρίζουμε μέσα στους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν τη Νέα Κίο με το Άργος και το Ναύπλιο να χάσκουν ολόκληρα «πηγάδια», αφού οι σχάρες των φρεατίων κλέβονται για να πωληθούν αντί ολίγων ευρώ (ως σιδερικά), αδιαφορώντας οι δράστες για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από αυτό για τη ζωή και ασφάλεια των χρηστών των οδών.
7. Ο Δήμος μας θέλοντας να διευκολύνει τις παραπάνω ομάδες έχει προβεί σε συνδέσεις παροχής ύδατος. Όμως το νερό αυτό ποτέ δεν πληρώνεται και (ακριβώς επειδή δεν πληρώνεται ποτέ) σπαταλιέται άσκοπα, αφού οι βρύσες τρέχουν νυχθημερόν, παρότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επάρκειας ύδατος».
Και συμπληρώνει ο δήμαρχος: «Περιγράφοντας το πρόβλημα και ζητώντας τη βοήθεια των αρμόδιων κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ως ρατσιστές, όπως έχει γίνει κατά το παρελθόν από οργανώσεις και «υπερευαίσθητους» πολίτες που ευρίσκονται έξω από το πρόβλημα και που επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου «δημοκρατικής ευαισθησίας και ανθρώπινης αλληλεγγύης». Άραγε οι πολίτες της Νέας Κίου που πλήττονται είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και δεν δικαιούνται τη στοιχειώδη ευαισθησία έστω προστασίας σε θεμελιώδη δικαιώματα τους; Πολλές φορές μέσα στη απόγνωση κάποιων πολιτών μας, έχουμε διακρίνει την πρόθεση να προστατέψουν αυτοδύναμα την ασφάλεια και την περιουσία τους πράγμα το οποίο με όλες μας τις δυνάμεις αποτρέπουμε, αφού ο καθένας γνωρίζει τους κινδύνους που υπάρχουν από μια τέτοια συμπεριφορά. Όμως φοβούμαστε ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα θα αντιμετωπίσουμε και τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες με απρόβλεπτες συνέπειες.
Με το παρόν έγγραφο εκφράζουμε τη αγωνία της Δημοτικής αρχής και όλης της τοπικής κοινωνίας για το πρόβλημα αυτό. Κυριολεκτικά είμαστε σε απόγνωση και αδιέξοδο. Απευθυνόμαστε στις πολιτικές, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και παρακαλούμε να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ