Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

30/9/09

Μάχη επιβίωσης δίνουν οι υποψήφιοι στην Αργολίδα

Όσο δεδομένη κι αν θεωρείται η κατανομή των εδρών στην Αργολίδα, τα τελευταία 24ωρα, γίνεται μια μάχη άνευ προηγουμένου μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να «παίξει» σε άλλο κόμμα η τρίτη έδρα και όχι στη Νέα Δημοκρατία.
Η μάχη αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και έξω από την κάλπη μέχρι το απόγευμα της Κυριακής, αφού διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον των υποψηφίων βουλευτών. Οι υποψήφιοι κάνουν έναν καθημερινό αγώνα δρόμου μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, ακόμα και πόρτα - πόρτα ή χρησιμοποιώντας κομματάρχες, όχι τόσο για να πείσουν τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων να μεταπηδήσουν στο δικό τους κόμμα, αλλά για να «χτυπήσουν» στα ίσια ψηφοφόρους του κόμματός τους που δίνουν τον σταυρό σε εσωκομματικό τους αντίπαλο.
Ασχολούνται μόνο με την εκλογή τους και παλεύουν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις με μεγάλες συγκεντρώσεις, ώστε να κερδίσουν αυτούς που θέλουν να είναι με τους νικητές του κόμματός τους, δηλαδή με αυτούς που θα καταφέρουν να εκλεγούν.
Τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού κυρίως τύπου, φούντωσαν τον «πόλεμο του σταυρού» και όσο απίθανο κι αν θεωρείται να «παίξει» η τρίτη έδρα στην Αργολίδα, τόσο αρχίζει να θεωρείται και πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ακόμα και οι τοπικοί «εκλογομάγειρες», σηκώνουν τα χέρια ψηλά, στην ερμηνεία του εκλογικού νόμου και στην πρακτική εφαρμογή του στο νομό Αργολίδας.
Σε μια ανάλυση που επιχείρησε ο δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου Κώστας Καράπαυλος για να υπάρξει το σενάριο να πάρει δύο έδρες το ΠΑΣΟΚ και μία η ΝΔ στην Αργολίδα πρέπει να συμβεί κάτι από τα κάτωθι:
«1. Να περάσει το ΠΑΣΟΚ την ΝΔ στην Αργολίδα.2. Να κερδίσει η ΝΔ τις περισσότερες από τις μονοεδρικές, εκτός από τη Φωκίδα (όπως Γρεβενά, Θεσπρωτία, Σάμος, Ευρυτανία), ώστε να υπάρξει η ανάγκη να αφαιρεθούν από τη ΝΔ υπέρ του ΠΑΣΟΚ έδρες από τις τριεδρικές για να πάρει το μπόνους των 40 και3. Να έλθουν τα αποτελέσματα έτσι, ώστε η ΝΔ να μην έχει μεγάλα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Το σενάριο είναι τελείως απίθανο, εάν και χρειάζονται πολλοί υπολογισμοί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.Υπάρχει όμως μια περίπτωση να μην βγάλει η ΝΔ δεύτερη έδρα στην Αργολίδα.Εάν κάποια από τα μικρότερα κόμματα έχει μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από τη ΝΔ. Αν για παράδειγμα λάβει στην Αργολίδα η ΝΔ 40%, θα χρησιμοποιήσει το 33,33% για να εκλέξει τον πρώτο βουλευτή από την πρώτη κατανομή και θα της απομείνει υπόλοιπο για τη δεύτερη 6,66% (50-33,33=6,66). Αν λοιπόν κάποιο κόμμα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό, θα πάρει αυτό την έδρα».
Τρία δημοσιεύματα «έβαλαν στην πρίζα» τους υποψήφιους βουλευτές. Δημοσίευμα του «Έθνους» αναφέρει: «Οι έδρες που παίζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι στη Θεσπρωτία (μονοεδρική), τη Δράμα, την Αργολίδα, τη Β Αθηνών, την Α Αθηνών, τη Β Πειραιώς, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Αχαϊα και την Ηλεία. Με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα θα αντιστραφεί πλήρως η κατάσταση στις τετραεδρικές περιφέρειες. Η Ιπποκράτους θα βγάλει τρεις βουλευτές και η Ρηγίλλης έναν! Αυτές είναι ο Εβρος, η Καβάλα, η Πέλλα, η Ημαθία, η Πιερία, η Βοιωτία, η Κόρινθος και τα Χανιά. Στις μονοεδρικές το ΠΑΣΟΚ θέλει να κάνει το 7-1. Θεωρεί πως έχει τη Ζάκυνθο, την Ευρυτανία, τη Σάμο, την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τα Γρεβενά και δίνει μάχη για τη Θεσπρωτία. Η Φωκίδα θεωρείται χαμένη.
Στις τριεδρικές το ΠΑΣΟΚ φουλάρει στη Δράμα και την Αργολίδα, όπου θέλει να ανατρέψει το 1-2 της ΝΔ. Από εκεί και πέρα, στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι θα κάνουν το 2-1 στη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Άρτα, την Αρκαδία και τις Κυκλάδες και πάνε για το 1-1-1 (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - μικρότερο κόμμα) στο Κιλκίς, στην Κέρκυρα και τη Λέσβο».
Αντίστοιχο είναι και το δημοσίευμα της «Ημερησίας»: «Οι έδρες που «παίζονται», είναι στη Θεσπρωτία (μονοεδρική), τη Δράμα, την Αργολίδα, τη B’ Αθηνών, την A’ Αθηνών, τη B’ Πειραιά, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Αχαΐα και την Ηλεία.
Mία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της ερχόμενης Kυριακής, το τοπίο στις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες έχει λίγο - πολύ ξεκαθαρίσει. Οι επιτελείς του ΠAΣOK θεωρούν «κλειδωμένες» 146 έδρες και εντείνουν τις προσπάθειές τους για να κατακτήσουν άλλες 11, ώστε, σε συνδυασμό και με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, να πετύχουν την πολυπόθητη ισχυρή αυτοδυναμία που επιδιώκουν.
Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο κινούνται οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει πεντακομματική Bουλή και το Kίνημα να κινηθεί σε ποσοστά πάνω από 41%».
Επίσης το «Παρόν» γράφει: «Σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, πενήντα από τους μέχρι πρότινος βουλευτές δεν θα είναι εκ νέου στο Κοινοβούλιο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι θα υπάρξουν και νέοι υποψήφιοι. Στην Αργολίδα αποχώρησε ο Γ. Μανώλης, νέος υποψήφιος είναι ο Γ. Αδριανός, ενώ υπό ορισμένες συνθήκες η ΝΔ μπορεί να βρεθεί με μία βουλευτική έδρα, την οποία θα διεκδικήσουν επίσης οι Ελ. Παπαδημητρίου και Δ. Κρανιάς».

Τα κόμματα

Στην μάχη και στην λογική του σταυρού όμως, μπαίνουν και οι κομματικοί μηχανισμοί.
Η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, διαφημίζει τους υποψηφίους της, τονίζοντας: «Η προεκλογική διαδικασία ολοκληρώνεται. Τα διλήμματα τίθενται πια ξεκάθαρα. Η Αργολίδα πρέπει να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο με αντιπροσώπους που να εκφράζουν τη γνήσια λαϊκή συνείδηση, να έχουν δώσει δείγμα γραφής ευανάγνωστο, να έχουν δουλέψει στον τόπο αυτό και για τον τόπο αυτό.
Στις Ευρωεκλογές με την αποχή και την ψήφο στα «πολύ μικρά» κόμματα ο λαός έδειξε την απαρέσκειά του στην επικρατούσα πολιτική. Η ασπρόμαυρη φιγούρα του Μαυρογιαλούρου από το Ελληνικό σινεμά και το τραγούδι του Θωμά Μπακαλάκου «ήρθε ο Βουλευτής στο χωριό…» περιγράφουν την εκτίμηση που τρέφει μεγάλο μέρος του λαού μας για τη δράση των πολιτευτών μας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαβε το μήνυμα και παρουσίασε στο λαό της Αργολίδας ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο όχι μόνο από ενεργούς πολιτικούς, αλλά από ενεργούς πολίτες. Ένα ψηφοδέλτιο που δεν αποτελείται από επαγγελματίες πολιτικούς, αλλά από απλούς ανθρώπους με μια αξιοπρεπή και επιτυχημένη επαγγελματική και επιστημονική καριέρα. Συμπολίτες μας, που πριν εκτεθούν ως υποψήφιοι βουλευτές είχαν δώσει το παρόν στην Διοίκηση, την παιδεία, στο συνδικαλισμό, την αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Είχαν διεκδικήσει και είχαν λάβει τα «δύσκολα και τ’ ανεκτίμητα Εύγε» από την τοπική κοινωνία.
Δε θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάτι παρόμοιο η Ν.Δ., γιατί στο ψηφοδέλτιό της περιλαμβάνονται
- Άνθρωποι, που πρώτα σταδιοδρόμησαν στις αυλές σημαντικών προσώπων της παράταξής τους και μετά θυμήθηκαν την Αργολίδα.
- Άνθρωποι, που από τις υψηλές θέσεις τις οποίες κατά καιρούς κατείχαν, φρόντισαν μόνο για τη συντήρηση μιας πελατείας και όχι για το καλό του τόπου. (Εκτός εάν θεωρούν ότι με τα ρουσφέτια φρόντιζαν το καλό του τόπου…)
Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αργολίδας καλεί όλους τους συμπολίτες να διαβάσουν τα επίσημα βιογραφικά των υποψηφίων της απερχόμενης Κυβερνητικής παράταξης και να απαιτήσουν εξηγήσεις.
Η Ν.Δ. και οι πολιτευτές της οφείλουν να απολογηθούν για το Κυβερνητικό έργο της παράταξής τους. Το να επισείουν τον ΠΑΣΟΚικό κίνδυνο για να φοβίσουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους δεν προσφέρουν ούτε στον τόπο, ούτε στην Δημοκρατία. Το να επαίρονται πως φρόντισαν «την υπογραφή των τευχών» του Αναβάλου ενώ ήδη είχαν προκηρυχθεί εκλογές, απογοητεύουν τους πολίτες, που καταλαβαίνουν την κοροϊδία.
Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργολίδας θεωρεί ότι το ψηφοδέλτιο του Κινήματος εκφράζει αντικειμενικά τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον της περιοχής. Η Σοφία Γκιόλα, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιώργος Παραβάντης, ο Τάσος Σαλεσιώτης και ο Δημήτρης Σίδερης ήταν και χθες μαζί με το λαό, θα είναι και αύριο».
Άμεση ήταν η απάντηση της νομαρχιακής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας:
«Από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές , υπενθυμίζουμε στους πολίτες της Αργολίδας ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξαν - δεν έμαθαν.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι με την ίδια νοοτροπία.
Ο πολιτικός πολιτισμός γι' αυτούς είναι μόνο λεκτικός , αγνοούν την εφαρμογή του , την ωριμότητα και την άσκηση που απαιτείται για να αμυνθείς και να μην υποκύπτεις στον πειρασμό του λαϊκισμού και των κάθε λογής σκοπιμοτήτων.
Σκόπιμα μπερδεύουν ή άραγε πραγματικά αγνοούν τι σημαίνει «αυλή» και «αυλικός» - κάτι άλλωστε που άκμασε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Έτσι βαφτίζουν την προσφορά ατόμων που άσκησαν συγκεκριμένο θεσμικό ρόλο;
Οι υποψήφιοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι άτομα καταξιωμένα κοινωνικά, επαγγελματικά, πολιτικά και κυρίως άτομα με ατράνταχτη θέληση για προσφορά στην Αργολίδα.
Δεν χρειάζονται πιστοποιητικά από το ΠΑΣΟΚ.
Έχουν την εμπιστοσύνη των πολιτών της Αργολίδας τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, αλλά και που στο μέλλον θα τους την παρέχουν απλόχερα.
Τους «Μαυρογιαλούρους» του ΠΑΣΟΚ τους παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών.
Δεν θα τους μοιάσουμε».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ