Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

14/10/09

Χάθηκε γιατί δεν έμαθε να χάνει…

Άρθρο του Βασίλη Καπετάνιου

Διστακτικά πέρασε την μεγάλη βαριά μεταλλική πόρτα της Αποθήκης Οικοδομικών Υλικών ο Νικόλας ο κλητήρας. Ούτε άνθρωποι ούτε σκύλοι , από το εσωτερικό αχνόφεγγε ένα φως και ακούγονταν βαριά ριζίτικα τραγούδια. Ο Μανόλης , ο νέος μεγάλος επιχειρηματίας της περιοχής, μεθυσμένος από τις ρακές, τα έπινε μόνος και άκουγε τις μουσικές του. Ο Νικόλας διστακτικά του επέδωσε ένα «κατασχετήριο περιουσιακών στοιχείων» , βάζοντας την υπογραφή αποδοχής του εγγράφου, ο Μανόλης παρατώντας το μολύβι με τον δείκτη του χεριού του έδωσε και ένα νόημα να φύγει.
Βουβά μπήκε ο Νικόλα βουβά και ανήσυχος έφυγε. Τα κόκκινα μάτια του παλιού του παιδικού φίλου, το γυάλινο του βλέμμα η απάθεια να παραλάβει το χαρτί τον έζωσαν με φόβους.
Ακούγοντας την πόρτα να κλείνει, ο Μανόλης πήρε αργά νωχελικά το χαρτί και άνοιξε να το πετάξει στο κάτω συρτάρι του γραφείου. Το τσιγάρο τέλειωνε στο κάψιμο του χεριού του πέταξε άτσαλα το χαρτί μέσα. Ενστικτωδώς ανακάτεψε χαρτιά για να μην πάρουν φωτιά και φάνηκε το παλιό όπλο του παππού του και ένας φάκελος από κάτω.
Τράβηξε το όπλο και το φάκελο, σαν να τράβηξε την κουρτίνα με τις μνήμες. Το όπλο αυτό είχε μεγάλη ιστορία για αυτόν , δεν τα αγαπούσε τα όπλα και διαφωνούσε με το έθιμο των μπαλωθιών τόσα ατυχήματα είχαν γίνει .
Την νύχτα που η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του, έγινε ένα μεγάλο γλέντι, οι μπαλωθιές και εκρηκτικά πρέπει να φαίνονταν από τα παράλια της Λιβύης. Εκεί στην Νότια Πόλη , κωμόπολη της Κρήτης ο παππούς και ο πατέρας του είχαν φτιάξει μια μεγάλη οικοδομική επιχείρηση με οικοδομικά υλικά. Εκείνο το βράδυ έριχνε παθιασμένος τις πιστολιές του ο παππούς. Χαράματα με ένα αργό τελετουργικό τρόπο, σαν χορικό σε αρχαία τραγωδία πλησίασε ο παππούς τον Μανόλη
-Δικό σου λεβέντη μου και να με θυμάσαι. Καλύτερες δουλειές από εμάς να έχεις. Μόνο μια χάρη , όταν θα με βάζουν στο χώμα να είσαι ο τελευταίος που θα ρίξει με αυτό το όπλο, να τον σκιάσω τον Χάρο.
Και την επιθυμία του παππού έκανε πράξη ο Μανόλης σε δυο μέρες μετά τα εγκαίνια της νέας επιχείρησης αφού ο χάροντας βρήκε τον παππού αιφνιδιαστικά στον ύπνο. Έτσι το όπλο αυτό δέθηκε για πάντα μαζί του.
Ο παππούς του ήταν πολύ παράξενος και πεισματάρης άνθρωπος αλλά πάντα δίκαιος και με καλές προθέσεις. Από την επιμονή και το πείσμα του παππού όταν ήταν παιδί τον πήγαν σε ένα ειδικό γιατί ο Μανόλης δεν έπαιρνε τα γράμματα. Με τον τσαμπουκά του ο παππούς ήταν παρόν και όταν ο ειδικός έδινε τα αποτελέσματα αξιολόγησης στην οικογένεια του .
-Κύριε δεν επιτρέπεται να είναι οι παππούδες παρών
-Την καραμπίνα την έχω γεμάτη και στο αμάξι άμα θες πάω να την φέρω να τα συζητήσουμε του είπε ο κατακόκκινος από θυμό παππούς
-Ε και ο παππούς δεύτερος πατέρας του είναι είπε η νύφη του και συμβιβάστηκε ο ειδικός
-Λοιπόν κύριοι ο Μανόλης σας είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο και υψηλής νευροψυχολογικής ωριμότητας παιδί
-Τα ξέρουμε αυτά γιατί δεν παίρνει τα γράμματα να μας πεις είπε ο παππούς
-Αφήστε με να σας εξηγήσω, οι νοημοσύνη στον άνθρωπο δεν είναι μία αλλά οκτώ. Ο Μανόλης έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την σωματική κιναισθητική νοημοσύνη , δηλαδή να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του ,στην παρουσίαση αλλά και στην επίλυση προβλημάτων
-Και στον πεντοζάλη και στον πεντοζάλη πετάχτηκε ξανά ο παππούς
-Είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η χωρική του νοημοσύνη , γεγονός που τον βοηθά να βρίσκει την λύση ενός προβλήματος ολικά αλλά δύσκολα μπορεί να σου αναλύσει τα στάδια με τα οποία έφτασε εκεί.
-Και τι μας νοιάζει την λύση να βρίσκει το παιδί ξαναπετάχτηκε ο παππούς αγνοώντας τα βλέμματα του γιου του να ηρεμήσει λίγο.
-Πολύ ανεπτυγμένη είναι και η διαπροσωπική – κοινωνική του νοημοσύνη, καταλαβαίνει εύκολα τα κίνητρα , τις επιθυμίες των άλλων .Ιδιαίτερα σημαντική ικανότητα για πολιτικούς , δασκάλους , πωλητές
-Μαγαζάρα θα το κάνει το μαγαζί αυτός είπε ο παππούς πάλι ενώ το βλέμμα του έλεγε απολογητικά ότι θα προσπαθήσει να μην ξαναμιλήσει.
-Αλλά αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα όσο να αφορά την μαθησιακή του ετοιμότητα, έχει μαθησιακές δυσκολίες τύπου δυσλεξίας σε σοβαρό βαθμό και θα δυσκολευτεί πολύ με το σχολείο. Και επίσης σημαντική απόκλίση παρατηρείται όσο να αφορά την ενδο- προσωπική νοημοσύνη , την εσωτερική επικοινωνία με τον εαυτό του, τι θέλει , τι μπορεί να κάνει πως αντιδρά σε πρόσωπα και καταστάσεις
-Σας το ΄λεγα εγώ ότι το παιδί είναι έξυπνο αλλά κάτι έχει και δεν τα παίρνει τα γράμματα και δεν με ακούγατε, όσο για το άλλο που είπες για την εσω- επικοινωνία καλά κάνει, ξέρεις κανέναν κρητικό κανένα έλληνα που να τα έχει βρει με τον εαυτό του; (!!!)
Ο Μανόλης με σχετική ευκολία λόγω των επικοινωνιακών του χαρισμάτων έβγαλε και την τεχνική σχολή και στα 18 ήταν ένας έτοιμος επιχειρηματίας. Μετά τον στρατό με δικές του ιδέες η επιχείρηση γνώρισε τεράστια ανάπτυξη . Και όταν στα 35 του έμεινε μόνος του όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του η επιχείρηση είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Λίγο μετά τα σαράντα του πατέρα τον επισκέφθηκε μια ομάδα οικονομικών συμβούλων . Του πρότειναν ένα παράτολμο σχέδιο. Να αγοράσει μια μεγάλη ποσότητα οικοδομικών υλικών και να περιμένει την σταδιακή άνοδο των τιμών για να έχει κέρδη, εξ΄ άλλου σε τόσο μεγάλες ποσότητες θα είχε και μεγάλη έκπτωση. Πήρε και δάνειο ο Μανόλης για πρώτη φορά στην ζωή του και άρχισαν τα προβλήματα όταν η οικονομική κρίση χτύπησε και την οικοδομή. Σκέφθηκε να πουλήσει στο κόστος για να μαζέψει τα λεφτά του. Τότε οι σύμβουλοι τον έπεισαν να χτίσει ο ίδιος πολυκατοικίες αφού τα υλικά θα ήταν δικά του πολύ μεγαλύτερο το κέρδος. Δεν ήξερε τι να κάνει πήρε και το δεύτερο δάνειο και βούλιαξε οριστικά με σαράντα απούλητα διαμερίσματα. Η τράπεζα πίεζε για τα δάνεια και βρέθηκε στα δόντια των τοκογλύφων . Οι οικονομικοί σύμβουλοι εξαφανίστηκαν , πριν δυο μέρες έφυγε και ο τελευταίος υπάλληλος στο σπίτι του σπάνια πήγαινε ήξερε ότι είχε μια γυναίκα και δυο παιδιά αλλά σαν όνειρο του φαίνονταν μέσα από τις τεράστιες ποσότητες ρακής.
- Δεν τα κατάφερα, φταίω, φεύγω .
Έλεγε το σημείωμα που βρήκαν πάνω στο γραφείο του σε μια λίμνη αίματος. Στα τηλεοπτικά κανάλια μπλέχτηκε και το όνομα του ειδικού που τον είχε εξετάσει όταν ήταν παιδί. Γιατί πάνω στο αιματοβαμμένο γραφείο ήταν και ο φάκελος με την δική του αξιολόγηση. Αναγκάστηκε και αυτός να κάνει και το πρώτο τηλεοπτικό παράθυρο έμεινε σε πολλούς η τελευταία του φράση
- Όσο χάνουμε το Πρόσωπο μας τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα τόσο πιο ευάλωτοι θα είμαστε σε κάθε κρίση, αδύναμοι να διαχειριστούμε την μεγάλη ευτυχία αλλά και την μεγάλη δυστυχία που θα μας βρει. Δεν τον σκότωσε η κρίση , το ποτάμι που φούσκωσε ή άδειασε απότομα αλλά ο τρόπος που προσπάθησε να περάσει το ποτάμι. Δεν υπάρχουν γεφύρια μόνο εκεί που νομίζουμε ή μας έπεισαν ότι υπάρχουν αλλά μπορούμε να φτιάξουμε και αλλού μαζί με τους άλλους αρκεί να τους αναζητήσουμε. Ο Μανόλης δε χάθηκε γιατί έχασε αλλά γιατί κανείς δεν τον έμαθε να χάνει.
Υ.Γ. Και στην χώρα μας αρχίζει το έντονο ανησυχητικό φαινόμενο της αυτοκτονίας επιχειρηματιών φαινομενικά λόγω της κρίσης ….ενώ η κρίση είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα ίσως και όταν ήμασταν στην κορυφή της επιτυχίας αλλά την αγνοήσαμε και αρχίσαμε την κατρακύλα με το πρώτο στραβοπάτημα. Από την εκπαίδευση την αγωγή και την κουλτούρα μας απουσιάζει η διαχείριση της κρίσης της αποτυχίας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ