Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/10/09

Επεκτείνεται το δίκτυο οπτικών Ινών του Δήμου Άργους πέρα των αρχικών ορίων

Χρήματα με «ουρά» η καλλίτερα από τις «ουρές» των αδιάθετων της κοινωνίας της πληροφορίας θα εισρεύσουν στον Δήμο Άργους. Η ολοκλήρωση του δικτύου Οπτικών Ινών Άργους μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια, έδωσε την δυνατότητα στον Δήμο να εκμεταλλευτεί τα περισσεύματα από άλλους δήμους που δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στην υλοποίησή του.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους κ. Σίμος Βαρδάκας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Άργους υποστήριξε ότι, στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Κατασκευή Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας του Γ' ΚΠΣ, έχει ενταχθεί και υλοποιείται το έργο «Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών Δήμου Άργους» (συνοπτικά «ΜΑΝ Άργους») προϋπολογισμού 549.032,54 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το έργο προκηρύχθηκε τον Αύγουστο του 2006, ανατέθηκε στην εταιρεία με «ΙΝΡΑΚΑΤ» και έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί με πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής.
Στο πλαίσιο της «Επέκτασης των Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών που χρηματοδοτήθηκαν μέσω των προσκλήσεων 93 και 145 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας υπεβλήθη από τον Δήμο σχετική αίτηση χρηματοδότησης για την επέκταση του ΜΑΝ Άργους συνολικού προϋπολογισμού 177.747,94 ευρώ, η οποία εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2009 ως «Επέκταση Δικτύου ΜΑΝ Άργους».
Στη σχετική πρόσκληση προσδιορίζεται το φυσικό αντικείμενο της επέκτασης που αφορά αποκλειστικά παθητική υποδομή (Χαντάκι, Κόμβοι, κλπ.) και όχι ενεργό και ασύρματο εξοπλισμό, για να καλύψει είτε α) σημεία του Δημοσίου που είχαν μείνει απέξω στην πρώτη φάση, είτε β) σημαντικές «εμπορικές διαδρομές» που δεν υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό, είτε γ) επέκταση των ΜΑΝ μέχρι τα CURBS, όπως αυτά προσδιορίζονται από τους υπάρχοντες ΚΚ του ΟΤΕ. Οι δύο τελευταίες επεκτάσεις αναβαθμίζουν σημαντικά τα υπάρχοντα δίκτυα και τα κάνουν πολύ περισσότερο ελκυστικά τόσο στους Παρόχους - Πελάτες όσο και στο μελλοντικό επιχειρηματικό Σχήμα διαχείρισης των ΜΑΝ, όσο και από το Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης ΣΥΖΕΥΞΙΣ II που σχεδιάζεται από το ΥΠΕΣΔΔΑ και την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.
Το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου πρέπει να έχει υλοποιηθεί ως την ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας δαπανών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία στην παρούσα φάση είναι η 31/12/2009. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» παρατάθηκε για τον άξονα 4, με χρονική παράταση υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων, έως 31/12/2009, η οποία είναι και η καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών του άξονα 4 από τον οποίο χρηματοδοτείται το παρόν έργο.
Το δίκτυο οπτικών ινών «ΜΑΝ Άργους» που υλοποιείται με τη Σύμβαση «Σύμβαση ΜΑΝ Άργους», αποτελεί, όπως και τα υπόλοιπα αντίστοιχα έργα που δημιουργούνται σε άλλους 73 Δήμους της Χώρας, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ευρυζωνικά δίκτυα μεταφοράς ψηφιακών πληροφοριών και η υλοποίηση του ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη αφού χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες αιχμής οι οποίες δεν είχαν στο παρελθόν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται στο σημείο 8 των ειδικών και γενικών όρων της απόφασης ένταξης του παρόντος έργου της επέκτασης το έργο θα πρέπει να εκτελεστεί με τις ακριβώς ίδιες προδιαγραφές και να έχει το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας ως δίκτυο με το έργο.
Οι προτεινόμενες επεκτάσεις και το υπάρχον δίκτυο περιλαμβάνουν ουσιαστικά την υλοποίηση της γραμμής επέκτασης ΕΙ: Από Άγγ. Γεωργαντά και Γούναρη κατά μήκος της Γούναρη - Τριπόλεως- Φειδίου μέχρι την Οδό Νεοφ. Λύτρα. Υποστήριξη διαδρομής με όπου αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη. Επιπλέον παρέχεται Πρόσβαση σε Νέους χρήστες όπως πλησίον του κυριότερου αρχαιολογικού χώρου του Αρχαίου θεάτρου και της Αγοράς στο κέντρο της πόλης, όπου και στεγάζεται εξοπλισμός Info kiosks και συσκευές αυτόματης ξενάγησης καθιστώντας τον, το κυριότερο σημείο ενημέρωσης των επισκεπτών της πόλης, καθώς και «Μεμονωμένες Οδεύσεις» και τερματισμούς σε φρεάτιο πλησίον των Kv του ΟΤΕ, σε χώρους που ο Δήμος έχει δεσμεύσει. Οι χώροι αυτοί έχουν επιφάνεια μέχρι 4 m2 και είναι απαραίτητοι προκειμένου να κατασκευαστούν από το μελλοντικό επιχειρηματικό Σχήμα διαχείρισης οι καμπίνες πολλαπλής χρήσης για την συνεγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού των παροχών.
Οι νέες συνδέσεις αφορούν το 5ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο, το 2ο Λύκειο και τον εξοπλισμό του Κέντρου ψηφιακής ξενάγησης στην αρχ. Αγορά του Άργους.
Όλοι οι συνενούμενοι χώροι θα μπορούν αρχικά να επικοινωνούν με αστραπιαίες ταχύτητες αρχικά με τον Δήμο Άργους και στην συνέχεια, όταν δημοπρατηθεί το δίκτυο και συνδεθούν οι πάροχοι Ίντερνετ, με το διαδίκτυο. Η σύνδεση των οικιακών χρηστών και των τοπικών επιχειρήσεων θα γίνεται μέσω των παρόχων Ίντερνετ.

Τι είναι το Ευρυζωνικό δίκτυο οπτικών ινών Δήμου Άργους
Ο Δήμος Άργους στα πλαίσια του άξονα «Ανάπτυξη Υποδομών Δικτύων Τοπικής Πρόσβασης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ’ Κ.Π.Σ., υλοποίησε το έργο «Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών Δήμου Άργους» προϋπολογισμού 549.032,54 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., χρηματοδοτούμενο κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 20% από Εθνικούς πόρους.
Βασικός στόχος του έργου είναι η υλοποίηση στο φυσικό επίπεδο (1) (ΟSI Layer 1), ενός επεκτάσιμου σε επίπεδο Δήμου δικτύου αγωγών, οπτικών καλωδίων και οπτικών ινών, καθώς και ασυρματικών ζεύξεων, ουδέτερου ως προς τις τεχνολογίες μετάδοσης, τη διαχείριση και τον ανταγωνισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η μελλοντική επέκταση και διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών (internet, web tv, IP τηλεφωνία, κ.λ.π.) προς τους ιδιώτες χρήστες και επιχειρήσεις της πόλης. Η διαχείριση του δικτύου καθώς και οι διαδικασίες επέκτασης του και διάθεσης ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω αυτού είναι στη φάση σχεδίασης σε περιφερειακό επίπεδο με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την συγκεντρωτική διαχείριση των υπάρχουσων υποδομών. Το μοντέλο διαχείρισης που θα προκύψει μετά την εκπόνηση σχετικής μελέτης βιωσιμότητας θα αποτελέσει το δομικό πλαίσιο για την περεταίρω διάθεση, επέκταση, παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών και εκμετάλλευση των δικτυακών υποδομών. Δεύτερος στόχος του έργου είναι ο έλεγχος της ευρυζωνικής διασυνδεσιμότητας στο επίπεδο 2 μέσω εγκατάστασης και λειτουργίας περιορισμένου αριθμού ενεργών συσκευών σε επιλεγμένους κόμβους και δημόσιους χρήστες (φορείς δημόσιας διοίκησης, υγείας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ.λ.π.) του δικτύου.
Η υλοποίηση του εν λόγω έργου απαντά σε βασικές προκλήσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας και αποτελεί την απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη υπηρεσιών και τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Ευρώπη. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Κοινωνία της Πληροφορίας», έχει ήδη διαμορφώσει Στρατηγική για την Ευρυζωνικότητα με βασικούς στόχους:
Α) Δημιουργία ανταγωνιστικών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελληνική επικράτεια.
Β) Διασύνδεση μεγάλου μέρους των φορέων δημόσιας διοίκησης, υγείας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Γ) Αύξηση του ανταγωνισμού στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών με στόχο τη μείωση του κόστους.
Δ) Τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές κατασκευής των δικτύων.
Ε) Κάλυψη των μακροπρόθεσμων τηλεπικοινωνιακών αναγκών σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Στ) Προώθηση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Ζ) Έμμεση ενίσχυση της βιομηχανίας παραγωγής περιεχομένου, αφού η διάδοση της ευρυζωνικότητας αποτελεί ικανή συνθήκη για τη διάδοση νέων, προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Περιμένουν τους παρόχους Ίντερνετ στο Ναύπλιο
Έτοιμο για συνδέσεις το ευρυζωνικό δικτύο οπτικών ινών στο Δήμο Ναυπλίου. Την παρουσία των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου αναμένουν πλέον στο Ναύπλιο προκειμένου να μπει σε ευρύτερη λειτουργία το ευρυζωνικό δίκτυο του Δήμου.
Ήδη από τις 21 Σεπτεμβρίου με έγγραφό του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών -τμήμα πληροφορικής απέστειλε στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ναυπλίου τα σχετικά φύλλα ελέγχου μετά τον τεχνικό έλεγχο του τμήματος 1(κατασκευαστικές υποδομές -κόμβοι), των τμημάτων 2 και36 (καλωδιώσεις και υποδομές παθητικού εξοπλισμού) καθώς και του τμήματος 4 (υποδομές ενεργού, ασύρματου και λοιπού εξοπλισμού ) του έργου «Μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών Δήμου Ναυπλίου που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουλίου και στις 16 Σεπτεμβρίου. Επίσης ενημερώθηκε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ναυπλίου ότι στις 16 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν μετρήσεις για την αξιολόγηση του παθητικού εξοπλισμού.
Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου, ενέκρινε την Δευτέρα την οριστική παραλαβή του έργου: «Προμήθεια και εγκατάσταση ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών στο Δήμο Ναυπλίου», ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η διαδικασία επέκτασης του δικτύου από τις «ουρές» του προγράμματος, όπως και στην περίπτωση του Άργους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ