Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

18/11/09

Στον αέρα βρίσκεται η διαχείριση των σκουπιδιών στην Αργολίδα ενώ αναμένεται να πέσουν τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η χώρα μας έπρεπε να έχει λάβει μέτρα για το μείζον πρόβλημα των παράνομων χωματερών εδώ και 34 χρόνια.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, η Eλλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα άρθρα 4, 8 και 9 της οδηγίας του 1975 (!) για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που προβλέπουν ότι μία χώρα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα απορρίμματα να μη δημιουργούν κινδύνους για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος, να μην προκαλούν θορύβους ή οσμές ή να επιφέρουν βλάβη στην τοποθεσία ή στο τοπίο.
Η προωθούμενη «μαγική λύση», τα εργοστάσια καύσης αποτελούν την πιο ακριβή μέθοδο τελικής διαχείρισης αποβλήτων, τόσο σαν επένδυση, όσο και σαν λειτουργία, σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους διαχείρισης. Όπως ανέφερε, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, η υγειονομική ταφή που εφαρμόζουμε σήμερα έχει κόστος της τάξεως περίπου των 50 ευρώ ανά τόνο, ενώ οι άλλες λύσεις, από τις οποίες είναι ανάγκη να διαλέξουμε, είναι όλες ακριβότερες: Η ανακύκλωση και παραγωγή κομπόστ είναι της τάξεως των 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ η θερμική επεξεργασία (καύση) είναι της τάξεως των 150 ευρώ ανά τόνο. Στα λειτουργικά κόστη θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα κόστη για την διάθεση των τοξικών αποβλήτων της καύσης καθώς επίσης και την κατασκευή μιας χωματερής τοξικών που συνοδεύει πάντα την κατασκευή ενός εργοστασίου καύσης. Ακόμα πιο υψηλό είναι το κόστος με την μέθοδο της «πλασματοποίησης», κάνοντάς την σε ορισμένες περιπτώσεις οικονομικά ασύμφορη για τους επενδυτές.
Η Πυρόλυση
Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, ο απερχόμενος περιφερειάρχης προωθούσε το θέμα της πυρόλυσης, «υποχρεώνοντας» τους δήμους να αποδεχτούν την εγκατάσταση δεματοποιητών με τους όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με πρόσφατες μάλιστα δηλώσεις του σε κορινθιακό κανάλι το εργοστάσιο προεβλέπετο να γίνει στα όρια Αργολίδας και Κορινθίας.
Μία από τις δύο εταιρίες πυρόλυσης που ενδιαφέροντο για την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης έφερε ως παράδειγμα μια νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Γερμανία που βρίσκεται στις παρυφές του Osnabruck, δίπλα στις ράγες του τρένου, σε έκταση μόλις 7 στρεμμάτων. Η δυνατότητα εγκατάστασης σε περιορισμένη έκταση αποτελεί ακόμα ένα πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Πλεονέκτημα αποτελεί ακόμα η ευελιξία της μονάδας, η οποία προσαρμόζεται σε λιγότερες (ή περισσότερες) ποσότητες σκουπιδιών χωρίς οικονομικό πρόβλημα. Η ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να δεχθεί υπολογίζεται στους 60.000 τόνους ετησίως, ενώ ιδανικό μέγεθος θεωρούνται οι 600 τόνοι/ημέρα. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε πως ο Δήμος Αθηναίων παράγει 1.200 τόνους σκουπιδιών ημερησίως, ποσότητα που θεωρείται ήδη υψηλή. Στην Ελλάδα το ποσοστό σκουπιδιών που παράγεται ανά άτομο θεωρείται πολύ υψηλό και ξεπερνά τον μέσον όρο του 1 κιλού/άτομο.
Το βασικό πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι η πολύ μικρή ποσότητα παραγόμενων καταλοίπων, γύρω στο 20% των εισερχόμενων απορριμμάτων. Ποσοστό 53% των απορριμμάτων κομποστοποιείται και καταλήγει στην καύσιμη ύλη Stabilat. Στην προκειμένη περίπτωση φυσικά η λέξη κομποστοποιήση χρησιμοποιείται παραπλανητικά αφού δεν δημιουργείται λίπασμα, αλλά πολτός που χρησιμεύει μόνο ως καύσιμη ύλη. Διαχωρίζονται και ανακτώνται τα μέταλλα, σιδηρούχα και μη υλικά, μπαταρίες, ηλεκτρονικό «σκραπ», ακόμα και νερό που επαναχρησιμοποιείται στην εγκατάσταση. Η συγκέντρωση βαρέων μετάλλων μπορεί να μειωθεί έως 95%. Αρνητικό είναι το μεγάλο κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την τακτική αλλαγή των φίλτρων συγκράτησης τοξικών ουσιών καθώς και ο τρόπος αποθήκευσης των παρακρατουμένων τοξικών ουσιών.
Η Πλασματοποίηση
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της μεθόδου της πλασματοποίησης, πρόκειται για την λιγότερο διαδεδομένη μέθοδο καύσης αφού η εφαρμογή της ξεκίνησε μόλις το 2002.
Κατά την διαδικασία της πλασματοποίησης όλα τα υλικά, μετά από το στάδιο του στεγνώματος, καίγονται σε θερμοκρασία υψηλότερη εκείνης στην επιφάνεια του ήλιου και το υλικό που προκύπτει είναι ένα σύνθετο αέριο και μια υαλώδης μάζα κατάλληλη για την κεραμοποιεία και πλακοποιεία.
Κανένα παραγόμενο υποπροϊόν, κατά την διαδικασία της πλασματοποίησης, δεν είναι ρυπογόνο και επικίνδυνο διότι στις υπερύψηλες θερμοκρασίες αλλάζει η μοριακή σύνθεση της ύλης και η νέα ύλη δεν είναι η αρχική. Το παραγόμενο σύνθετο αέριο καίγεται για την επανατροφοδότηση της διαδικασίας καύσης ενώ το 25% που συνήθως περισσεύει μετατρέπεται σε ενέργεια και αποδίδεται στο ηλεκτρικό δίκτυο καλύπτοντας τα έξοδα διαχείρισης και τους μισθούς των εργαζομένων στη μονάδα.
Ακόμα και αν αποδειχτούν σωστά όλα όσα αναφέρουν οι υποστηριχτές αυτής της μεθόδου, η λειτουργία ενός εργοστασίου πλασματοποίησης πέρα από ενεργοβόρα, προϋποθέτει διαρκώς αυξανόμενο αριθμό σκουπιδιών, όπως και η πυρόλυση προκειμένου να αυξάνεται το επιχειρηματικό κέρδος με αποτέλεσμα την διαιώνιση της «κοινωνίας της μιας χρήσης».
Η ανακύκλωση
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία προσπάθεια για την εφαρμογή της Ανακύκλωσης. Ακόμα και ο βουλευτής Αργολίδα και υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, αν και έχει συχνά αναφερθεί για τα οφέλη από την ανακύκλωση, δεν έχει δεσμευτεί υπέρ αυτής.
Δεματοποιητές
Σοβαρές αντιδράσεις για την λειτουργία των δεματοποιητών στα Δίδυμα αναμένονται κατά το τέλος του μήνα. Τόσο το αποτέλεσμα της δεματοποίησης, όσο και ο τρόπος αποθήκευσης των δεμάτων δεν έπεισαν την τοπική κοινωνία για την αποτελεσματικότητά τους. Προβληματική είναι και η κατάσταση που επικρατεί και για τον χώρο αποθήκευσης των δεμάτων Άργους Ναυπλίου. Ως γνωστό, το Άργος είχε διαθέσει τον χώρο για την εγκατάσταση του Δεματοποιητή και το Ναύπλιο είχε προκηρύξεις διαγωνισμό για την εύρεση χώρου εναπόθεσης. Ήδη υπάρχουν τέσσερες προσφορές στα χέρια της επιτροπής και υπό τις προϋποθέσεις ότι: να είναι 15 έως 30 στρέμματα και να μην είναι σε μεγάλη απόσταση από τα όρια του Δήμου Ναυπλίου. Να μην είναι στα διοικητικά όρια του Δήμου Άργους. Να έχει πρόσβαση από δρόμο τουλάχιστο 3,5 μέτρα. Να είναι περιφραγμένο. Να έχει ομαλό ανάγλυφο. Το σχήμα του να το καθιστά εκμεταλλεύσιμο για το σκοπό για το οποίο για συμμετοχή στη δημοπρασία, την ημέρα και ώρα που θα οριστεί από το Δήμαρχο και με την προϋπόθεση ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα λάβει όλες τις προϋποθέσεις αδειοδότησης.
Αποθήκευση τοξικών και αδρανών
Ένας άλλος τομέας μαζί με τα αδρανή θα πρέπει να μας απασχολήσει το ίδιο έντονα με τα κοινά σκουπίδια. Πρόκειται για τα τοξικά και ραδιενεργά σκουπίδια που πιθανόν θάβονται παράνομα στις χωματερές ή καταβυθίζονται σε κάποια θάλασσα. Είναι γνωστό από καταγγελίες του Παπαδημούλη, πως στην Ελλάδα διακινούνται ετησίως παρανόμως, λόγω έλλειψης των σχετικών υποδομών, 400.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. Το 60% από αυτά αποθηκεύεται προσωρινά με άγνωστη τελική κατάληξη, ενώ η τύχη του υπόλοιπου 40% απλώς αγνοείται.
Όσον αφορά τα αδρανή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα έπρεπε να υπάρχουν ιδιαίτεροι χώροι επεξεργασίες και αποθήκευσης. Αντ` αυτών υπάρχουν μόνο ιδιωτικές πινακίδες «δεχόμεθα μπάζα».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ