Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

4/11/09

Ο Νομάρχης Αργολίδας θα πρέπει πλέον να ζητήσει την παραίτηση του πρώην αντινομάρχη του από το νομαρχιακό συμβούλιο

Η κατεδάφιση όλης της πρόσοψης και όλου του κτηρίου πλην κάποιων εσωτερικών λεπτομερειών ενός διατηρητέου κτηρίου του Ναυπλίου, ίσως αναγκάσει τον Νομάρχη Αργολίδας Β. Σωτηρόπουλο να ζητήσει την παραίτηση του Νομαρχιακού του συμβούλου και πρώην αντινομάρχη του κ. Αναστάσιου Ζαφείρη. Πριν λίγο καιρό και κάτω από τα «άγρυπνα μάτια» της εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, είχαν προηγηθεί τα «έργα» σε μπανιέρες και Ναυτικό όμιλο, ένα τριώροφο, πρώιμο νεοκλασσικό κτίριο, με διατηρημένα μορφολογικά χαρακτηριστικά, με ξύλινους εξώστες με ξύλινα φουρούσια στα ακραία ανοίγματα των δύο ορόφων του και γερμανικού τύπου κουφώματα, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της «Κοιτίδας» του δήμου Ναυπλίου, υπάρχει μόνο ως εικονική πραγματικότητα.
Όπως πολύ εύστοχα επεσήμανε ένας αγανακτισμένος Ναυπλιώτης, «είναι το πρώτο κτήριο που κατεδαφίζεται στην πόλη του Ναυπλίου μετά από το όργιο κατεδαφίσεων και ανέγερσης κατοικιών που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της χούντας»!
Το κτήριο στην οδό Πλαπούτα 7 (ΟΤ144-Κ10), αναγέρθηκε κατά την περίοδο1828-1862 και ως Πρώιμο Νεοκλασσικό χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο με το ΦΕΚ 1082Δ/94.
Οι Ιδιοκτήτες του ακινήτου έβγαλαν αρχικά άδεια συντήρησης του κτηρίου, αλλά για άγνωστους λόγους το κατεδάφισαν. Χαρακτηριστική είναι και η στάση που κράτησε στο θέμα αυτό ο δημοτικός συνδυασμός «Ναύπλιο, η Άλλη Πρόταση», όπως επισημαίνεται και στην ιστοσελίδα της: «Μήπως πρέπει η πολεοδομία Ναυπλίου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων να δώσουν απάντηση; Έχει γίνει αυτοψία στο κτήριο μετά το σήμα διακοπής των εργασιών από την Αρχαιολογία και την Πολεοδομία; Υπάρχει αναφορά στις δικαστικές αρχές για την κατεδάφιση του διατηρητέου;
Απλά ενημερώνουμε ότι μετά από την δικτατορία δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη περίπτωση απόλυτης κατεδάφισης διατηρητέου κτηρίου.
Ακόμα και στις περιπτώσεις που το κτήριο έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο γίνεται προσπάθεια να σωθεί η όψη του κτηρίου.
Και τώρα τι κάνουμε;».
«Καλά εσείς;», θα λέγαμε, αφού τόσο καιρό γίνονταν εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο και κανείς δεν το πήρε χαμπάρι! Μια πολιτική, δημοτική κίνηση, αφού συγκεντρώσει τα στοιχεία, πηγαίνει τον φάκελο στον Εισαγγελέα ή κάνει κατάληψη του χώρου και αναδεικνύει το πρόβλημα, αντί να αναρωτιέται έστω και ρητορικά «τι κάνουμε;»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «α», το θέμα βγήκε στην επικαιρότητα μάλλον από εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις της ΝΔ! Πριν το δημοσίευμα τοπικής συναδέλφου η οποία κατά σύμπτωση αναφερόταν με πρωτοσέλιδό της στις εσωτερικές συγκρούσεις της ΝΔ, κάποιο στα πολιτικά αναμειγνυόμενο πρόσωπο, φέρεται να επισκέφτηκε περιοίκους και με το πρόσχημα ότι ήθελε να δει «από ψηλά» την παλαιά του γειτονιά, διαπίστωσε την κατεδάφιση του κτηρίου.
Ακόμα πάντως και στην περίπτωση που ήταν δύσκολή η διατήρηση της πρόσοψης του εν λόγω κτηρίου οι διαδικασίες των έργων θα έπρεπε να ακολουθήσουν άλλη οδό. Βεβαίως τα σύγχρονα υλικά, όπως το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσοψη στο σημείο που υπήρχαν πυρότουβλα είναι πιο εύχρηστο υλικό, αλλά αν μπούμε σε αυτή την λογική σιγά σιγά θα αντικαταστήσουμε και τους αρχαίους κίονες με λευκό τσιμέντο.
Το θέμα πλέον είναι πως αν δικαιωθεί η μέθοδος αυτή της κατεδάφισης, η παλιά πόλη του Ναυπλίου δεν θα διαφέρει σε τίποτα από την Πρόνοια ή το Νέο Βυζάντιο.
Είναι πραγματικά απαράδεκτος ο τρόπος ελέγχου των διαφόρων αρμοδίων υπηρεσιών, που για μια ακόμα φορά δείχνουν «να είναι ακριβές στο ξύδι και φτηνές στο λάδι», με αποτέλεσμα μια αλλαγή εσωτερική ενός κτηρίου να είναι περισσότερο χρονοβόρα από πλευράς ελέγχων από ότι η «συντήρηση» ενός διατηρητέου στην παλιά πόλη.
Πέρα από τις όποιες πολεοδομικές παραβάσεις μπορούν να καταλογιστούν, το ζητούμενο πλέον των πολιτικών ευθυνών είναι μεγάλο και ήδη πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι επιθυμούν την αποπομπή του πρώην αντινομάρχη από τον νομαρχιακό συνδυασμό του κ. Σωτηρόπουλου, τουλάχιστον έως ότου αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη, διαφορετικά φοβούνται πως η υπόθεση μπορεί να τους «πάρει μπάλα» όλους.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ