Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

11/11/09

Καλό το νερό, λέει η ΔΕΥΑΝ

Αντιδράσεις από τις ΔΕΥΑ του νομού προκάλεσε έρευνα από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) που χαρακτήριζε ακατάλληλο το πόσιμο νερό στις περιοχές Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Φίχτια, Μηδέα, Ναύπλιο και Άργος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News» της περασμένης Εβδομάδας.
Αναλυτικότερα, έπειτα από καταγγελίες των πολιτών της Αργολίδας για τη διαύγεια και τη γεύση του πόσιμου νερού, το ΠΑΚΟΕ το καλοκαίρι προχώρησε σε δειγματοληψίες, οι οποίες έδειξαν ότι το νερό είναι ακατάλληλο για πόση σε 5 δήμους του νομού.
Εντερόκοκκοι, κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο ξεπερνούν το όριο που έχει τεθεί.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έχουν σταλεί από το ΠΑΚΟΕ στους δήμους, επισημαίνοντας το πρόβλημα και προτείνοντας λύσεις.
Ενδεικτικά στο Δήμο Ναυπλίου, σε δύο σημεία που έγιναν δειγματοληψίες, βρέθηκαν πως οι συγκεντρώσεις για τους εντερόκοκκους έφθαναν τα 5 μg/l και τα 7 μg/l, τα κολοβακτιρίδια τα 12 μg/l και 9 μg/l, ενώ για το εξασθενές χρώμιο τα 1,62 μg/l και 2,41 μg/l, όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι μηδέν.
Ενώ στο Δήμο Κουτσοποδίου, σε τρία σημεία βρέθηκαν αποικίες κολοβακτηριδίων από 10-23/100 ml νερού και σε όλα τα δείγματα βρέθηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου από 2,30 μg/l έως 10,84 μg/l.
Το δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας ήρθε να ενισχύσει τις φήμες για εξασθενές χρώμιο σε δημοτικό διαμέρισμα του Άργους, αλλά και για διάφορα προβλήματα γαστρεντερίτιδας που παρατηρήθηκαν το καλοκαίρι στον δήμο Ναυπλίου.
Παρουσιάζοντας μια σειρά αναλύσεων η ΔΕΥΑΝ αμφισβητεί έντονα την εγκυρότητα των αναλύσεων του ΠΑΚΟΕ: «Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας «Real News», και αφορούσαν την ποιότητα του νερού του Δήμου Ναυπλίου, σας γνωρίζουμε τα εξής : Στο εν προκείμενο; δημοσίευμα γίνεται αναφορά για αποτελέσματα δειγματοληψιών που έγιναν στον Δήμο Ναυπλίου από το ΠΑΚΟΕ τα οποία έδειξαν κατ' αρχήν συγκεντρώσεις για εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια εκτός των επιτρεπόμενων ορίων, (5-7 και 9- 12, αντίστοιχα).
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας τονίσουμε ότι η Υπηρεσία μας προβαίνει σε τακτικό μηνιαίο έλεγχο της ποιότητας του νερού της πόλης μας, από μικροβιολογικής πλευράς, μέσω διαπιστευμένου εργαστηριού, με αποτελέσματα που συνεχώς δίδουν μηδενικές τιμές στις ανωτέρω αναφερθείσες παραμέτρους, (εντερόκοκκοι - κολοβακτηρίδια).
Μάλιστα σας επισυνάπτουμε τον τελευταίο έλεγχο, που ελήφθη στις 09/11/09 όπου καταδεικνύεται ότι τα αποτελέσματα του μικροβιολογικού ελέγχου για εντερόκοκκο και κολοβακτηρίδια δίδουν μηδενικές τιμές.
Κατά δεύτερον η αναφορά του δημοσιεύματος για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου μας παραξενεύει πολύ δεδομένου ότι σε πλήρες αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν επίσης την 09η-11-2009, το αποτέλεσμα της παραμέτρου αυτής είναι πολύ χαμηλότερο του ορίου, σχεδόν μηδενικό,
Παρ' όλα αυτά και με δεδομένο το σχετικό δημοσίευμα, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία μας έδωσε άμεσα εντολή και στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, για δειγματοληψία και αποτελέσματα τιμών στις παραμέτρους που αναφέρθησαν στο δημοσίευμα, (εντερόκοκκους - κολοβακτηρίδια και εξασθενές χρώμιο).
Τέλος σας γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων εκτός από τον πίνακα της Υπηρεσίας που αναρτώνται, κοινοποιούνται και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων και Υδάτινων πόρων Νομού Αργολίδας και αναρτώνται στην σχετική ιστοσελίδα του».
Στο θέμα της ποιότητας του νερού του Ναυπλίου τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Άλλης Πρότασης» κ. Μπάμπης Αντωνιάδης, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το νερό της βρύσης και για αυτό φταίει η κακή διαχείριση του μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο, το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ποιότητα και στη λειτουργία του δικτύου, αφού είναι συχνό φαινόμενο για την πόλη, οι διακοπές στην υδροδότηση, επειδή σε κάποια σημεία το δίκτυο είναι διάτρητο και η ποιότητα νερού μπορεί από μέρα σε μέρα να αλλάζει. Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας που θα μπορέσει να διαχειριστεί τους υδάτινους πόρους στην περιοχή.
Αντιδράσεις, περισσότερο για την τιμή των όπλων, υπήρξαν και από άλλους δήμους χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αποσείσουν τις υποψίες των πολιτών για την ποιότητα του νερού στον νομό.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ