Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

17/12/09

Π. Αναγνωσταράς: Θα κατέβω για δήμαρχος αν…


Μηνύματα με αποδέκτες στην συνέντευξη Αναγνωσταρά που προβάλλεται αύριο Παρασκευή στο ίντερνετ www.livestream.com/argolida

«Αν κάποιοι επιμένουν ότι δεν έκανα έργο, αυτό μπορεί να πάει και στις κάλπες και ο πιο αξιόπιστος κριτής θα είναι ο Ναυπλιακός λαός». Αυτή είναι η απάντηση του δημάρχου Ναυπλίου Παναγιώτη Αναγνωσταρά στο ερώτημα αν θα είναι πάλι υποψήφιος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Ο κος Αναγνωσταράς στην συνέντευξη που παραχώρησε για θα προβληθεί αύριο Παρασκευή, στην Argolida Tv (www.livestream.com/argolida και www.anagnostispe.blogspot.com) και στον «Αναγνώστη», απαντά σε ερωτήματα όπως, γιατί δεν υλοποιεί αποφάσεις που λαμβάνονται, αν φοβάται το πολιτικό κόστος, για τα «δακτυλίδια» και πώς έγινε δήμαρχος, για τον Χρήστο Γραμματικόπουλο, αλλά και για θέματα, όπως η χρήσεις στην παλιά Πόλη, η μεταφορά του ΚΤΕΛ, η ελεγχόμενη στάθμευση, τα αδρανή, η Χαριλάου Τρικούπη, τα σχολεία και οι Καπναποθήκες, ο πολιτισμός και τα οικονομικά του δήμου, αλλά και οι σχέσεις του με τον Αντ. Σαμαρά και πολλά άλλα.
Μέρος της συνέντευξης προδημοσιεύει σήμερα ο «Αναγνώστης»:
ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας λένε Yes Men, με την έννοια ότι λέτε ναι σε πολλά αιτήματα είτε δημοτών, είτε φορέων, ακόμα και αποφάσεις έχουν ληφθεί στο δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν υλοποιούνται.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάποιες αποφάσεις δεν υλοποιούνται. Για παράδειγμα η απόφαση για μεταφορά της λαϊκής αγοράς. Το θέμα συναντά την άρνηση της Νομαρχίας η οποία είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια για να αποφασίσει τελικά. Επομένως κάποιες αποφάσεις οι οποίες δεν στηρίζονται μόνο ή δεν αρκούνται στις θελήσεις του δημάρχου ή του δημοτικού Συμβουλίου, δεν προχωρούν.
ΕΡ: Μήπως όμως αυτές οι αποφάσεις παίρνονται στο πόδι; Μήπως πρώτα χρειάζεται ένας διάλογος με τους φορείς και μια διερεύνηση για το πως υλοποιείται μια απόφαση, πριν ληφθεί;
ΑΠ: Σίγουρα χρειάζεται μια προεργασία. Σε κάποιες άλλες αποφάσεις όμως είσαι υποχρεωμένος να αποφασίζεις ή να γνωμοδοτήσεις ανάλογα με το συμφέρον των πολιτών και της πόλης. Αν πάμε πάλι στο παράδειγμα που σας προανέφερα, θα σας πω ότι ακόμα πιστεύω πως η λαϊκή αγορά του Σαββάτου, εκεί όπως γίνεται τώρα, δημιουργεί κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη. Από κει και πέρα όμως τώρα, είναι εύλογο μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα, να δημιουργεί αντιδράσεις. Είχαμε αντιδράσεις με τους ανθρώπους που ασχολούνται με την λαϊκή αγορά.
ΕΡ: Φοβάστε τις αντιδράσεις, φοβάστε το πολιτικό κόστος.
ΑΠ: Όχι, δεν φοβάμαι το πολιτικό κόστος.
ΕΡ: Βλέπουμε άλλες φορές τόλμη, όπως στην Καραθώνα, όταν ξεσηκώσατε το Ναύπλιο, όμως βλέπουμε άλλες περιπτώσεις που φοβάστε, όπως στην αλλαγή των χρήσεων στην παλιά πόλη.
ΑΠ: Δεν υπάρχει καμία σκέψη για πολιτικό κόστος. Και αν με πηγαίνετε στο θέμα της παλιάς πόλης, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της προμήθειας των πινακίδων, για να υλοποιηθεί αυτό που έχουμε πει. Δεν έχουμε κάνει πίσω. Απλώς χρειάζονται κάποιες διαδικασίες. Να σας πω και κάτι άλλο. Στην απόφαση για τη μεταφορά του ΚΤΕΛ. Ενώ το δημοτικό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει ότι το ΚΤΕΛ εκεί που είναι δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη, σκοντάφτει στο ότι μέχρι το 2010, το υπουργείο έδωσε παράταση στις άδειες λειτουργίας των ΚΤΕΛ, και δεύτερον προσκρούσαμε στο ότι δεν υπάρχει χωροθετημένος χώρος στην παραλία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν είναι θέμα μη ύπαρξης τόλμης. Έχουμε δείξει νομίζω, ότι παίρνουμε αποφάσεις τολμηρές. Εκεί που σκοντάψαμε ήταν στην εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι. Εκεί πραγματικά κάναμε πίσω.
ΕΡ: Ναι, γιατί δεν ρωτήσατε, δεν πήρατε την γνώμη των Ναυπλιωτών.
ΑΠ: Εκεί κάναμε πίσω και ήταν λάθος μας. Υπήρχαν αντιδράσεις οι οποίες όμως ήταν άδικες. Εγώ πιστεύω, ότι αν εφαρμοζόταν η ελεγχόμενη στάθμευση στο λιμάνι, με το τιμολόγιο που είχε προταθεί στο δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή 0,75 λεπτά του ευρώ για τους υπαλλήλους από τις 7.15 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι, θα λυνόταν το πρόβλημα. Εκεί λοιπόν υπήρχαν αντιδράσεις και κάναμε πίσω. Στα άλλα θέματα δεν έχουμε κάνει πίσω. Απλώς ήταν οι διαδικασίες τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε.
ΕΡ: Ο Χρήστος Γραμματικόπουλος έχει βάλει πλώρη για να γίνει δήμαρχος. Τι γίνεται; Πήρε δαχτυλίδι από εσάς; Είναι μια θολή κατάσταση.
ΑΠ: Είναι θεμιτή η φιλοδοξία και του κου Γραμματικόπουλου και κάθε άλλου ενεργού πολίτη. Από κει και πέρα νομίζω ότι ο Χρήστος κάνει ένα μεγάλο λάθος. Δεν μπορεί να τα ισοπεδώνει όλα. Δεν μπορεί δηλαδή σε μια δημοτική αρχή η οποία διανύει τη δεύτερη 4ετία και έχει την αποδοχή του κόσμου, να τα κάνουμε όλα στραβά και λάθος. Δεν λέω να μην κάνει κριτική κάποιος. Αλλά δεν μπορεί να τα ισοπεδώνει όλα.
ΕΡ: Ο Ναυπλιακός Συναγερμός έχει μια μακρά ιστορία. Ξεκινάει από τον Γιώργο Τσούρνο, τον διαδεχθήκατε κι εσείς έχοντας πάρει ένα δαχτυλίδι. Θα ήθελα να μάθουν οι Ναυπλιώτες λίγα περισσότερα.
ΑΠ: Δαχτυλίδι στην τοπική Αυτοδιοίκηση δεν σου δίνει κανείς. Καταρχάς όταν εγώ διαδέχθηκα τον κο Τσούρνο ήμουν εκλεγμένος πρώτος δημοτικός σύμβουλος. Δεύτερον. Έγινε μια εσωκομματική διαδικασία, όπου έτυχα της αποδοχής όλων των υποψηφίων και των δημοτικών συμβούλων του Ναυπλιακού Συναγερμού. Επομένως δεν με έχρισε κανείς υποψήφιο δήμαρχο. Αλλά, εν πάση περιπτώσει όποιος και σε υποδείξει αν δεν έχεις τα προσόντα, νομίζω ότι δεν μπορείς να γίνεις αποδεκτός, ούτε και να πετύχεις.
ΕΡ: Βλέπουμε επίσης, ότι υπάρχει μια σειρά πολιτικών μηχανικών, που κάθονται στην καρέκλα του δημάρχου. Είναι καλό για μια πόλη αυτό, με την έννοια ότι θα μπορούσε να δρομολογήσει κάποια πράγματα για το δικό του όφελος; Να διευκολύνει δηλαδή την επαγγελματική του καριέρα από τη θέση του δημάρχου;
ΑΠ: Αυτό μπορεί να συμβεί. Σε ότι αφορά όμως την δική μου θητεία στον δήμο, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, ούτε καν σαν σκέψη. Δόξα το Θεό έχω μια επιχείρηση, η οποία είναι σε πάρα πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Συνεχίζω να κάνω αυτή τη δουλειά. Αναγκάστηκα βέβαια να συνεταιριστώ με κάποιον άνθρωπο ο οποίος θα είναι στη δουλειά, ώστε να μπορώ εγώ να ασχολούμαι με τα δημοτικά και έχω ένα πολύ καλό κέρδος, ώστε να ζω τη ζωή μου άνετα. Και πριν εκλεγώ δήμαρχος με 4 ώρες δουλειάς ζούσα άνετα. Αυτή τη στιγμή ως δήμαρχος είμαι όλη μέρα στο δημαρχείο.
Και έχει έναν λόγο παραπάνω και ένα προσόν παραπάνω κάποιος που είναι τεχνικός στο να διαχειριστεί πράγματα του δήμου.
ΕΡ: Ναύπλιο - Πολιτισμός. Τι σημαίνει για σας; Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος έδινε μεγαλύτερη έμφαση.
ΑΠ: Τα πολιτιστικά είναι ένας τομέας στον οποίο πρέπει να διαθέσεις πάρα πολλά χρήματα και τα χρήματα δεν υπάρχουν, ούτε επιχορηγούνται. Όταν λοιπόν έχεις έναν προϋπολογισμό τα έξοδα του οποίου κατά 85% είναι ανελαστικά, δεν έχεις μεγάλα περιθώρια. Και επιπλέον έχουμε πρόβλημα να πληρώσουμε, γιατί έχει γίνει πολύ σφικτός ο έλεγχος.
ΕΡ: Δηλώσατε με το που εκλεχτήκατε για δεύτερη φορά, ότι δεν θα ξανακατέβετε για δήμαρχος. Αφέθηκε να εννοηθεί ότι αναιρέθηκε. Τί κάνετε; Έρχονται εκλογές.
ΑΠ: Δήλωσα το βράδυ που εξελέγην δήμαρχος, ότι δεν θα ξανά είμαι δήμαρχος την επόμενη τετραετία. Το έκανα για δύο λόγους: πρώτον γιατί πίστευα ότι δύο τετραετίες είναι αρκετές και δεύτερον γιατί δεν ήθελα να γίνει αυτό που έγινε τώρα. Να βρεθούν δηλαδή κάποιοι και να πουν ότι ο δήμαρχος δεν κάνει έργο, ώστε να πω εγώ 8 μήνες πριν τις εκλογές ότι δεν ξανακατεβαίνω. Και να πουν κατόπιν ότι δεν βγαίνει γι΄ αυτό και δεν ξαναβάζει. Δεν περίμενα όμως ποτέ, ότι θα υποστώ μια τόσο κακόπιστη κριτική από κάποιους ανθρώπους. Την ισοπέδωση των πάντων. Από κει και πέρα, θα πρέπει να αποφασίσω εγώ, αν θα δεχθώ να φύγω με την κατηγορία ότι δεν έχω κάνει έργο ή θα προσφύγουμε στις κάλπες, για να αποδειχθεί ποιός έχει δίκιο. Εγώ έχω να προβάλω το έργο μου και αυτοί έχουν μόνο τα λόγια και την κακόπιστη κριτική.
ΕΡ: Έχετε καταλήξει στο τί θα κάνατε;
ΑΠ: Δεν με καίει και τόσο πολύ. Εγώ θέλω να φύγω, αν φύγω, στο τέλος της 4ετίας και να έχω μια λίστα με έργα και να πω: αυτό σας είπα ότι θα κάνω και αυτό έκανα. Μπορεί να μην τα έκανα όλα, αλλά θέλω να φύγω αφήνοντας έργο στο Δήμο μου. Αν κάποιοι επιμένουν ότι δεν έκανα έργο, αυτό μπορεί να πάει και στις κάλπες. Και ο πιο αξιόπιστος κριτής θα είναι ο Ναυπλιακός λαός. Θα εξαρτηθεί και από το αν θα γίνει Καποδιστριακός Δήμος ή όχι. Γιατί πλέον αλλάζουν τα δεδομένα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ