Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

20/1/10

Η άθλια εικόνα της ιστορίας του Ναυπλίου



Μέσα στην εβδομάδα θα γίνει αυτοψία στο Μπούρτζι από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για να διαπιστωθεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό μνημείο.
Όσο εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καστρονησίδας κανείς δεν ασχολείται με το Μπούρτζι, λόγω …έλλειψης αρμοδιότητας. Ο δήμος Ναυπλίου δεν μπορεί –σύμφωνα με τον δήμαρχο να εκταμιεύσει χρήματα – τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα αδιαφορούν, το υπουργείο Πολιτισμού κάνει το κορόιδο.
Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα από την διαμαρτυρία επισκεπτών κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ντροπή για το Ναύπλιο και για την ιστορία της πόλης αποτελεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, στην καστρονησίδα Μπούρτζι, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης.
Η καστρονησίδα, σήμερα δεν διαθέτει ούτε καν φύλακα. Όποιος θέλει, οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, μπορεί με μια βάρκα να πάει εκεί και να πάρει ο,τιδήποτε ή ακόμα και να προκαλέσει καταστροφές.
Τίποτα δεν θυμίζει σήμερα στο Μπούρτζι, την παλιά του αίγλη, ιστορία και δόξα.
Η θάλασσα, με τα χρόνια, διέβρωσε το λιμάνι, που κινδυνεύει να βυθιστεί. Η θάλασσα έχει εισχωρήσει κάτω από τον μικρό μόλο και δεν χρειάζονται οι γνώσεις ειδικού για να καταλάβει οποιοσδήποτε, ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες εργασίες κάποια στιγμή τα κύματα θα τον εξαφανίσουν.
Πιο δίπλα υψηλής τάσης καλώδια που φέρνουν υποθαλάσσια το ρεύμα στο Μπούρτζι, πιθανόν να αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο.
Το Μπούρτζι παραμένει εγκαταλειμμένο πολλά χρόνια, με την δικαιολογία ότι δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και καταρρέει, χωρίς να υπάρχει ούτε καν κάποια μελέτη, για να ενταχθεί σε πρόγραμμα.
Η εικόνα στο εσωτερικό της καστρονησίαδας, επιεικώς μπορεί να χαρακτηριστεί ως άθλια. Οι σπασμένες πόρτες, τα παραβιασμένα παράθυρα, οι ανοικτοί ηλεκτρικοί πίνακες, και τα φρεάτια που χάσκουν, ή οι τουαλέτες χωρίς φως, είναι μόλις μέρος του προβλήματος.
Κάποιοι, μάλιστα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, λεηλάτησαν τον χώρο των μαγειρείων και τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η πόρτα παρέμενε για χρόνια ανοιχτή, και ένα φως έκαιγε μόνιμα μέρα – νύχτα, το προηγούμενο καλοκαίρι. Κανείς δεν έχει ασχοληθεί ούτε καν να απομακρύνει ό, τι απέμεινε. Μόλις τις τελευταίες ημέρες μπροστά στην απαράδεκτη εικόνα που παρουσίαζε στην κοινή θέα η κουζίνα, έκλεισαν την πόρτα.
Πιο δίπλα ένας τεράστιος χώρος με σπασμένα παράθυρα έχει πλημμυρίσει από τα κύματα. Το τζάκι, ανάμεσα στα νερά, θυμίζει την εποχή που το Μπούρτζι λειτουργούσε ως ξενοδοχείο.
Κατά διαστήματα στον ιστορικό αυτό χώρο, πηγαίνουν ανεξέλεγκτα ερασιτέχνες ψαράδες και χρησιμοποιούν το κάστρο για ψάρεμα στον Αργολικό κόλπο. Κάποιοι ίσως και να διανυχτερεύουν εκεί περιστασιακά, ρυπαίνοντας τον χώρο.
Με μαρκαδόρους και σπρέι ορισμένοι νεοέλληνες επισκέπτες φρόντισαν να αποτυπώσουν το πέρασμά τους από εκεί και να καταθέσουν γραπτώς την …ερωτική τους εξομολόγηση προς την αγαπημένη τους.
Από τον προηγούμενο Ιούλιο, ο δημοτικός συνδυασμός του Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση» εκφράζοντας τις ανησυχίες του, έστειλε επιστολή στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καταγράφοντας τα περισσότερα από τα προβλήματα που υπάρχουν.
Με κινήσεις χελώνας, η Εφορεία απάντησε στις 9-12-09, ότι άμεσα θα γίνει αυτοψία για να ληφθούν μέτρα.
Από το υποκατάστημα της Εφορείας στο Άργος, λένε ότι η αυτοψία θα γίνει τελικά την επόμενη εβδομάδα…
Η δημοτική κίνηση ζητά α) άμεσα να σχεδιαστεί από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μαζί με το Δήμο Ναυπλίου, μια προσπάθεια καθαρισμού και συνολικής βελτίωσης της άθλιας αυτής εικόνας, β) να αποκλεισθούν  οι χώροι που σήμερα έχουν λεηλατηθεί, γ) να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης σε σχέση με το μνημείο, δ) να τοποθετηθεί φύλακας στην καστρονησίδα, με καθορισμένο ωράριο - τουλάχιστον τις ώρες που θα επιτρέπονται οι επισκέψεις και ε) να γίνει μια πρώτη έκθεση στατικής επάρκειας για τη σημερινή κατάσταση του μνημείου.
Σύμφωνα με όσα δήλωνε από τον Φεβρουάριο του 2009 ο τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κ. Μαρκόπουλος, το Μπούρτζι αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ΕΟΤ, το οποίο από το 1998 έχει περιέλθει στη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της ΕΤΑ Α.Ε. Αναφορικά με την αξιοποίηση της νησίδας, το 1998 με ΚΥΑ εγκρίθηκε η κατά χρήση παραχώρηση στο Δήμο Ναυπλίου, για 20 έτη από την υπογραφή της σύμβασης, με σκοπό να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο. Η ΕΤΑ το 2004 ενέκρινε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, πλην όμως δεν ακολούθησε υπογραφή της σύμβασης.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς το θέμα έχει «φρενάρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν έχει εκδικάσει ακόμα την προσφυγή ιδιώτη, ο οποίος υποστήριζε ότι κακώς το Μπούρτζι ανήκει στην ΕΤΑ Α.Ε. και κατ΄ επέκταση, δεν μπορεί να παραχωρηθεί στον δήμο.
-«Εφόσον έχει παγώσει το παραχωρητήριο στο Σ.Τ.Ε., εμείς δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε χρήματα για μελέτες και αξιοποίηση, εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς», λέει ο δήμαρχος Ναυπλίου.
Και προσθέτει ότι ο δήμος με πρωτοβουλία του έχει αναλάβει την καθαριότητα και το ηλεκτροφωτισμό.
Και ο κος Αναγνωσταράς υποστηρίζει πάντως, ότι «το Μπούρτζι χρειάζεται ολοκληρωμένη μελέτη αναστήλωσης, φύλαξη και κατόπιν να αξιοποιηθεί.
Όταν ο δήμος ζήτησε την παραχώρηση της νησίδας στόχευε να δημιουργήσει εκεί Μουσείο Ιστορίας της πόλης σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Τίποτα όμως δεν έχει γίνει. Ακόμα και κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονταν εκεί στο παρελθόν έχουν σταματήσει.
Η άθλια εικόνα που παρουσιάζει το Μπούρτζι ρεζιλεύει όχι μόνο το Ναύπλιο, αλλά όλη την χώρα, διεθνώς, λένε κάτοικοι της πόλης, αφού χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν εκεί από κάθε γωνιά της γης και αντικρίζουν την εγκατάλειψη ενός μνημείου, στο μεγαλείο της!

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ