Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/1/10

Ζητούν ανάδειξη της Ακροναυπλίας

Ο συνδυασμός «Ναύπλιο η Άλλη Πρόταση», με σύνθημα την ανάδειξη των μνημείων της πόλης, κάλεσε τους πολίτες του Ναυπλίου σε μια συγκέντρωση την προηγούμενη Κυριακή για μια γνωριμία με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροναυπλίας.
Ξεκινώντας την περιήγηση, εκπρόσωπος του συνδυασμού ανέφερε τις απόψεις της παράταξης για το ρόλο των πολιτών, του δήμου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας στην διαδικασία της ανάδειξης των μνημείων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων δεν είναι μόνο μια υπόθεση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αλλά αφορά όλους μας. Δημοτική αρχή δημότες και αρχαιολογική υπηρεσία.
Την αρχαιολογική ενημέρωση ανέλαβε η αρχαιολόγος της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νατάσσα Βασιλείου. Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση η αρχιτεκτόνισσα Ειρήνη Οικονομοπούλου, η οποία σε μεταπτυχιακή εργασία της στο Ε.Μ.Π έχει μελετήσει και έχει καταθέσει πρόταση για αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού μέρους του «Φράγκικου Κάστρου» της Ακροναυπλίας. Παρεμβάσεις έγιναν και από τον αρχαιολόγο της Δ Ε.Π.Κ.Α. Χ Πιτερό.
Στην πορεία περιήγησης γινόταν αναφορά για κάθε ιστορική φάση του Μνημείου. Μεγάλη συζήτηση από τους συμμετέχοντες έγινε με την εικόνα που σήμερα παρουσιάζει το συγκρότημα του ΞΕΝΙΑ. Κατατέθηκαν απόψεις και για αποκατάσταση του κτηρίου, σεβόμενη την αρχιτεκτονική του αλλά και απόψεις για κατεδάφιση.
Στο χώρο των ερειπίων από το γκρέμισμα του στρατιωτικού νοσοκομείου (δίπλα από την εκκλησία των Αγ Αναργύρων) συζητήθηκε η πρόταση της Ειρήνης Οικονομοπούλου για δημιουργία στα υπάρχοντα εναπομείναντα υπόγεια κτήρια, χώρου που ο επισκέπτης να μπορεί να ενημερωθεί για την οχυρωματική εξέλιξη της Ακροναυπλίας. Το σημαντικό ενδιαφέρον που τονίστηκε από όλους είναι η διαχρονικότητα του Μνημείου. Συνυπάρχουν αρχαία κατάλοιπα από τον 4ο π.Χ αιώνα τους βυζαντινούς χρόνους την Φραγκοκρατία την ενετική μέχρι και την Καποδιστριακή περίοδο. Επίσης κατατέθηκε και η πρόταση για δημιουργία ενός μικρού χώρου για παραστάσεις στα εναπομείναντα ερείπια.
Στην διάρκεια της ξενάγησης έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν όλοι την καταστροφή που έχει γίνει στον αρχαιολογικό χώρο από τα έργα για την κατασκευή της δεξαμενής της πόλης, τα δίκτυα τροφοδοσίας νερού και το διυλιστήριο.
Ειδική αναφορά από τον συνδυασμό έγινε για την σύγχρονη μαύρη ιστορία της Ακροναυπλίας που αφορά την λειτουργία των φυλακών. Φυλακές που στέγασαν ανθρώπους για τις ιδέες τους. Φυλακές που λειτούργησαν από το 1935 έως το 1970 που γκρεμίστηκαν για να αρχίσει η κατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Παλλάς. Η «Άλλη Πρόταση» αναφέρθηκε στην σύμβαση με την εταιρεία που έχει νοικιάσει το συγκρότημα από τα ΕΤΑ και τις εργασίες που έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.
Η ξενάγηση, ολοκληρώθηκε στο χώρο του ελικοδρόμιου στην Ακροναυπλία με αναφορά εκ μέρους της άλλης πρότασης για το θέμα της ανάδειξης αξιοποίησης της καστρονησίδας Μπούρτζι. Στην συζήτηση παρενέβη και ο δικηγόρος κ. Κ. Γκότσης ο οποίος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας με θέμα αντίθεσή του για την διαχείριση των μνημείων από φορείς εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στο τέλος της εκδήλωσης διατυπώθηκαν από την «Άλλη Πρόταση» οι προτάσεις για την ανάδειξη του μνημείου.
1.Ολοκλήρωση μελέτης εφαρμογής για την διαμόρφωση πορείας περιήγησης στον Αρχαιολογικό χώρο (πινακίδες σχέδια, χώροι στάσης θέασης κ.λπ)
2.Μελέτη για στερεωτικές εργασίες
3.Άμεσα να ανοίξει η πύλη του Σαγγρέδου που συνδέει την ιστορικό κέντρο με το κάστρο και είναι από τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας που έχει νοικιάσει το ξενοδοχειακό ασυγκρότητα.
4.Δημιουργία χώρου για εκδηλώσεις και στεγασμένου χώρου ενημέρωσης σε σχέση με την οχυρωματική εξέλιξη του κάστρου στο χώρο του παλαιού στρατιωτικού νοσοκομείου.
5.Συνεργασία της Τοπικής αυτοδιοίκησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την ολοκλήρωση των μελετών
6.Κοστολόγηση των παρεμβάσεων για να ενταχτεί το προτεινόμενο έργο στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.
7.Άμεση παρέμβαση του δήμου για την άθλια κατάσταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ΞΕΝΙΑ.
8.Το Μπούρτζι πρέπει να είναι στην διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού και ο δήμος Ναυπλίου να καταθέσει τις απόψεις του για το πώς βλέπει τη λειτουργία του.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ