Η λέξη «σπονδυλωτό έργο» μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο της Κυβέρνηση για τον Ανάβαλο. Στην συζήτηση στη Βουλή τόσο ο υφυπουργός Μιχάλης Καχριμάκης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός ήταν ιδιαίτερα αιχμηροί για το θέμα.
Ο «α» σήμερα δημοσιεύει τα πρακτικά της συζήτησης που αφορούσε στην ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας::
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σε απάντηση της ερώτησης του κυρίου συναδέλφου, θα ήθελα αρχικά να γνωρίσω πως ο Ανάβαλος και τα συναφή έργα ανήκαν στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο είχε στο παρελθόν ασχοληθεί με την εξέλιξή του.
Όμως παρά το ότι η κυβέρνησή σας είχε υποσχεθεί τρείς φορές το πρόγραμμα, «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» σε ολόκληρη την Ελλάδα γνωρίζοντας ότι υπάρχουν μόνο 450.000.000 ευρώ στο πρόγραμμα των εγγειοβελτιωτικών υποσχεθήκατε πανελλαδικά έργα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο. Άρα η οποιαδήποτε δέσμευσή σας ήταν στον αέρα τόσο για τον Ανάβαλο, όσο και για τα έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και όλα αυτά σε μία απολύτως πελατειακή λογική, όπου βεβαίως έχουν εξαπατηθεί και άλλες περιοχές.
Παρ’ όλο, όμως, ότι αυτό το τοπίο το οποίο αφήσατε ως δραματική κληρονομιά απαιτήσεων χωρίς οικονομικό αντίκρισμα, εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το έργο υλοποιώντας τη δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου το 2008, ο οποίος έβαλε τον πήχη για τον Αργολίδα πολύ ψηλά, όχι ως χάρη, αλλά ως υποχρέωση προς το Νομό Αργολίδας.
Και με χαρά θέλω να σας υπενθυμίσω, για να γραφτεί στα Πρακτικά, τη δήλωση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το Σεπτέμβρη του 2008, ο οποίος είπε τα εξής: «Έχω αναδείξει το θέμα του νερού σε εθνικό ζήτημα. Για το ΠΑΣΟΚ κι εμένα προσωπικά η σωστή διαχείριση του νερού είναι ζήτημα ανάπτυξης, δημόσιας υγείας, προστασίας του περιβάλλοντος. Η Αργολίδα σήμερα αντιμετωπίζει κρίσιμες υδρολογικές συνθήκες.
Για μας η πραγματική αξιοποίηση του Ανάβαλου στον οποίο δεν επενδύθηκε ούτε 1 ευρώ από τα 500.000.000 του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που διαχειριστήκατε ως Κυβέρνηση για έργα άρδευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα, η προστασία των πηγών Λέρνας, ο έλεγχος των γεωτρήσεων, ο εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων, η πραγματοποίηση μικρών περιφερειακών έργων είναι μία αναγκαία, σωστή και ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Η επόμενη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. θα λύσει οριστικά το θέμα άρδευσης και ύδρευσης ολόκληρης της Αργολίδας με χρήση των πηγών του Ανάβαλου, με αξιοποίηση όλων των υδάτων του Νομού και με την ένταξη όλων των απαραίτητων έργων σε ευρωπαϊκά και εθνικά επενδυτικά προγράμματα».
Συγκεκριμένα, θέλω να αναφερθώ στην πορεία του έργου του Ανάβαλου:
Αναβάθμιση αντλιοστάσιου και φράγματος Ανάβαλου.
Βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Ανάβαλου.
Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτια, Χώνικα, Αεροδρόμιο Ελληνικό και Δήμο Μιδέας του Νομού Αργολίδας.
Αυτά τα χρήματα θα διαθέσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιώντας τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ώστε αυτά τα έργα που είναι μείζονος σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν μέσα στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.
Αυτό –επαναλαμβάνω- αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία έγινε δημοσίως μετά από συνεργασία που είχε και με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη την 1η Δεκεμβρίου και με τους τέσσερις δημάρχους της περιοχής.
Θέλω, λοιπόν, να υπογραμμίσω ότι υπάρχει μία αυξημένη ευαισθησία και προσοχή του Υπουργείου για τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ξεκάθαρη βούλησή μας να βελτιώσουμε με ολοκληρωμένα έργα την ποσοτική και ποιοτική διάθεση του νερού.
Επιπροσθέτως, το έργο του Ανάβαλου θα προχωρήσει με τη μορφή σπονδυλωτού έργου. Και σχεδόν παράλληλα με τα έργα που ανέφερα, θα προωθηθούν τα εξής: Μελέτη και έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στους Δήμους Ασκληπιείου και Επιδαύρου, μελέτη και έργα μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας. Αυτά είναι έργα για τα οποία ξέρετε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι μελέτες. Και βεβαίως, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και το Υπουργείο θα προχωρήσει πραγματικά στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» και με τη φιλοσοφία που αυτή επιβάλει γύρω από τα περιβαλλοντικά θέματα, τους όρους και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ: Κατ’ αρχάς, είναι θετικό το γεγονός ότι ο Υφυπουργός ήρθε, έστω και σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει για το κορυφαίο αυτό αναπτυξιακό έργο, το έργο του Ανάβαλου. Ένα πραγματικό έργο πνοής, ένα έργο ζωής για την Αργολίδα- που σχεδίασε και δρομολόγησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με διασφαλισμένο προϋπολογισμό 47.000.000 ευρώ, με υπουργικές αποφάσεις και με την ένταξη ολόκληρου του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ».
Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υφυπουργέ και για του λόγου το αληθές καταθέτω για τα Πρακτικά σχετικό αναλυτικό έγγραφο του Νομάρχη Αργολίδας, καθώς και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Χαίρομαι, λοιπόν, γιατί μετά την πίεσή μας, μετά την πίεση ολόκληρης της Αργολίδας, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο για το Νομό και για την επιβίωση των αγροτών. Ήδη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πραγματικά, πολλά και πιεστικά. Στην Αργολίδα οι παραγωγοί λαδιού και πορτοκαλιών δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους. Αναγκάζονται να διεκδικήσουν όσα θα έπρεπε να είναι αυτονόητα.
Την ίδια ώρα η Αργολίδα βρίσκεται «στο κόκκινο», λόγω της λειψυδρίας και της υφαλμύρωσης. Ο κίνδυνος της ερημοποίησης είναι ορατός. Ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός, όπως προείπατε, όλα αυτά τα αναγνώριζε προεκλογικά. Είναι, λοιπόν, αδιανόητο, είναι έγκλημα μέσα σε αυτήν την κατάσταση να αφήνουμε τεράστιες ποσότητες νερού να χύνονται στη θάλασσα, να στερούμε την Αργολίδα από αυτό το κορυφαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο.
Κυρία Πρόεδρε, ο κύριος Υφυπουργός σήμερα δεσμεύτηκε ότι το έργο του Αναβάλου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, προφανώς, και με το άνοιγμα των προσφορών που καθυστέρησαν και καθυστερούν από τις 20 Οκτωβρίου.
Κατ’ αρχάς, δεχόμαστε ότι μιλάει με ειλικρίνεια και ότι αυτά είναι τα πραγματικά σχέδια. Θα είμαστε εδώ, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις, την πορεία υλοποίησης του έργου που έχει τη σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή και την προεκλογική δέσμευση του σημερινού Πρωθυπουργού. Για να διασφαλίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν αυτά που δεσμεύτηκε σήμερα η Κυβέρνηση.
Θα παρακολουθούμε το έργο σε κάθε βήμα. Όλοι οι Αργολείς, ανεξάρτητα τι ψηφίζουμε, σε αυτήν την υπόθεση είμαστε ενωμένοι. Ζητήματα όπως το κορυφαίο αναπτυξιακό έργο του Αναβάλου δεν έχουν χρώμα. Αφορούν το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Κρίνουν την αναπτυξιακή προοπτική της Αργολίδας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, ξέρετε πόσες ανυπόστατες και χωρίς αντίκρισμα υπουργικές αποφάσεις υπογράφηκαν προεκλογικά; Ατέλειωτες. Και αυτό ακριβώς δείχνει αυτό που ανέφερα στην πρωτολογία μου, ότι στο πρόγραμμα υπήρχαν 450.000.000 ευρώ για τα εγγειοβελτιωτικά και εντάξατε έργα, χωρίς οικονομικό αντίκρισμα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Εν πάση περιπτώσει, τα ιεραρχούμε, τα χτενίζουμε, βάζουμε τις προτεραιότητες μας, αναλαμβάνουμε τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και προχωράμε.
Ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύτηκε για το έργο το 2009, αφού αναγκάστηκε μετά τη δέσμευση Παπανδρέου να το κάνει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει, θα προχωρήσει το έργο. Θα πραγματοποιηθεί με τις απαραίτητες διαδικασίες, με ολοκληρωμένες μελέτες, που να δίνουν στο έργο προοπτική και βιωσιμότητα, με ανοικτές διαδικασίες που θα ελαφρύνουν την αγωνία του αγρότη.
Γνωρίζουμε πραγματικά πως η αναβάθμιση του Ανάβαλου είναι ένα βασικό συλλογικό εγγειοβελτιωτικό έργο της περιοχής, καθώς η ορθολογική εκμετάλλευση των πηγών του μπορεί να καλύψει συνολικές αρδευτικές ανάγκες του αργολικού πεδίου.
Ειδικότερα, το έργο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αναλογιζόμενοι ότι η γεωργική γη στο Νομό Αργολίδας καταλαμβάνει σχεδόν επτακόσιες χιλιάδες στρέμματα, με δεσπόζουσα καλλιέργεια τα εσπεριδοειδή, τα οποία καλύπτουν συνολικά είκοσι χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία τους, δηλαδή τα εκατόν δέκα χιλιάδες στρέμματα βρίσκονται στην περίμετρο του έργου που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Προχωρούμε, λοιπόν, συντεταγμένα στην υλοποίηση του αρδευτικού έργου, με την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί και με διαφανείς διαδικασίες.
Επί του παρόντος, τα έργα αναβάθμιση αντλιοστασίου και φράγματος Ανάβαλου, βελτιώσεις υφισταμένων δικτύων Ανάβαλου και μεταφορά και διανομή άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου στις περιοχές που ανέφερα στην πρωτολογία μου, βρίσκονται στο στάδιο της προέγκρισης από τη διαχειριστική αρχή, ενώ τα έργα μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από τα δίκτυα Αναβάλου στους Δήμους Ασκληπιού και Επιδαύρου, στο Δήμο Ερμιονίδας του Νομού Αργολίδας βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού των μελετών.
Προχωράμε, λοιπόν, άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες μ’ ένα και μοναδικό στόχο: Να δώσουμε προοπτική στο αγροτικό επάγγελμα, να βελτιώσουμε το εισόδημα του πληθυσμού της υπαίθρου, να κάνουμε ανταγωνιστική την ποιότητα των προϊόντων και ειδικότερα στο Νομό Αργολίδας, όπου παράγονται, όπως σωστά επισημάνατε, ελιές, κηπευτικά, βερίκοκα και άλλα σημαντικά προϊόντα για τον αγροτικό μας τομέα. Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε για μια γεωργία με μέλλον, πρέπει όλοι μαζί να σκύψουμε πάνω από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για την ορθολογική διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας μας, καθώς το νερό αποτελεί σημαντικό αγαθό, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το γεωργό, ένα αγαθό που για κάποιες χώρες ήδη θεωρείται χρυσός.
28/1/10
Τι είπαν στη Βουλή για το αρδευτικό της Αργολίδας Καχριμάκης και Ανδριανός
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου