Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/2/10

Πλακώθηκαν Άργος – Ναύπλιο για τα σκουπίδια

Φωτιά στην κυριολεξία στα σκουπίδια αναμένεται να βάλει η περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους. Όλα δείχνουν πως το 70% των σκουπιδιών μας θα πηγαίνουν για παραγωγή ενέργειας, το 20% για καύση και το 10% θα θάβονται.
Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο μοντέλο διαχείρισης σκουπιδιών που αποσύρεται από όλη την Ευρώπη και λανσάρεται ως καινοτόμο και υπό την πίεση μάλιστα κρατών, όπως η Γερμανία, προκειμένου να επιλεχτούν δικές της μονάδες «διαχείρισης απορριμμάτων».
Το πύκνωμα των επιθέσεων που δέχεται η χώρα από μερίδα του Γερμανικού τύπου, κατά το πρότυπο των επιθέσεων την εποχή της αγοράς των φρεγατών, των «απάτσι» και των τεθωρακισμένων, από τον αλλοδαπό τύπο, ενδεχομένως να σχετίζεται και με τις μονάδες καύσης, αλλά και τις εταιρίες διαχείρισης γενικότερα ενεργειακών πόρων.
Η ενεργειακή επάρκεια της χώρας περνά και μέσα από την καύση των σκουπιδιών, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ επέκταση και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή.
Αφήνοντας το πρόβλημα των σκουπιδιών να φτάσει σε απροχώρητο σημείο λόγω της πραγματικής ή της ηθελημένης ανικανότητας των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, η καύση θα προβληθεί ως αναγκαίο κακό και σαν μοναδική λύση προκειμένου να μην πληρώσουμε πρόστιμα.
Την Τρίτη το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Άργος σύσκεψη των Δήμαρχων της Αργολίδας με αντικείμενο του δεματοποιητές και την τοποθέτησή τους. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του Άργους παρουσία του διευθυντού της 2ης ΔΕΚΑ, Γιώργου Παπαηλιού.
Στη συνάντηση επεκράτησε ένταση, μόλις αποκαλύφτηκε πως το Ναύπλιο δεν σκόπευε να εξασφαλίσει οικόπεδο για την απόθεση των δεμάτων των δεματοποιητών στην ευρύτερη περιοχή του, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, αλλά σε δημοτικό διαμέρισμα, που στην περίπτωση εφαρμογής του Καλλικράτη, περιέρχεται στο Δήμο Άργους.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ναυπλίου Παναγιώτης Αναγνωσταράς, προσπάθησε να κρατήσει μακριά από τον Δήμο του τα σκουπίδια, αφού το σημείο προσωρινής αποθήκευσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών, μελλοντικά θα χρησιμεύσει και ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων προς το εργοστάσιο Καύσης ή προς ανακύκλωση.
Η συζήτηση οδηγείτο σε αδιέξοδο με τον κ. Αναγνωσταρά να υπεραμύνεται του τουριστικού χαρακτήρα του Ναυπλίου και τους δημάρχους των υπολοίπων δήμων, κυρίως της επαρχίας Άργους να υποστηρίζουν πως είναι άδικο όλα τα σκουπίδια του Νομού να «πέφτουν» στην επαρχία Άργους την στιγμή που το Ναύπλιο κατά την τουριστική περίοδο παράγει τόσα σκουπίδια, όσα ολόκληρη η επαρχία Άργους με τον Δήμο Μιδέας μαζί.
Στους ισχυρισμούς του Δημάρχου Ναυπλίου πως από την διερεύνηση που έγινε από πλευράς δήμου δεν βρέθηκαν κατάλληλοι χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου, οι παριστάμενοι στην συνάντηση δήμαρχοι συμφώνησαν να αναλάβει ο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αργολίδας την πρόταση 3-4 σημείων στην περιοχή της Ναυπλίας για την αποθήκευση των σκουπιδιών. Οι χώροι αυτοί θα ελέγχουν για την καταλληλότητά τους από την 2η ΔΕΚΕ και στην συνέχεια θα συμπεριληφθούν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Δεματοποιητή.
Ως εναλλακτική πρόταση και στην περίπτωση που ο Δήμος Ναυπλίου δεν δεχτεί τις προτάσεις του Φορέα διαχείρισης απορριμμάτων Αργολίδας, ειπώθηκε πως ο Δήμος Ναυπλίου θα πρέπει να προχωρήσει από μόνος του στην εξεύρεση οικοπέδου τόσο για την τοποθέτηση δικού του πλέον δεματοποιητή, όσο και χώρου εναπόθεσης των δεματοποιημένων σκουπιδιών.
Σε κομβικής σημασίας για την εξάπλωση των δεματοποιητών αναμένεται να είναι η λειτουργία του Δεματοποιητή Διδύμων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της 2ης ΔΕΚΕ έως τις 10-15 Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργία ο δεματοποιητής στην θέση «Σταυρός». Ήδη η παρουσία του στο σημείο εκείνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής αφού δικαιολογημένα φοβούνται πως η εναπόθεση των σκουπιδιών στο σημείο εκείνο θα είναι μεγαλύτερη των 3 ετών και τότε σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα χαρακτηριστεί ΧΥΤΑ, κοινώς σκουπιδότοπος.
Εκδήλωση για το θέμα των σκουπιδιών και συνάντηση με τον περιφερειάρχη, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι καθώς και Αυτοδιοικητικές Κινήσεις της Περιφέρειας.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ