Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/2/10

Θέλουν έδρα την Τρίπολη στο ΠΑΣΟΚ

Ενιαία περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη, προτείνουν ξαφνικά οι νομαρχιακές επιτροπές Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του νομοσχεδίου για την διοικητική μεταρρύθμιση που αναμένεται στο προσεχές διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή.
Οι κομματικές οργανώσεις θέλουν τη δημιουργία μιας περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία θα περιλαμβάνονται οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας, η Ζάκυνθος, η επαρχία Τροιζηνίας, η χερσόνησος των Μεθάνων, τα νησιά Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα και Αντικήθυρα καθώς και οι ακατοίκητοι νησίδες που περιβάλλουν την Πελοπόννησο. Έδρα της αιρετής περιφερειακής διοίκησης προτείνουν την Τρίπολη και έδρα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, που θα μείνουν στον έλεγχο της κεντρικής Κυβέρνησης, την Πάτρα. ζητούν επίσης να καθοριστούν από τον νόμο, οι εκ περιτροπής συνεδριάσεις του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου στις πρωτεύουσες των υπαρχόντων νομών.
Η θέση των κομματικών οργάνων ήδη στάλθηκε στον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σωκράτη Ξυνίδη.
Αν και τα κομματικά στελέχη αρνούνται ότι πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια, ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ταυτόχρονη και ίδια τοποθέτηση των κομματικών οργάνων.
Μάλιστα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση των νομαρχιακών της Αργολίδας και της Κορινθίας που αποδέχονται αμαχητί και μάλιστα προτείνουν, ως πρωτεύουσα – έδρα της Περιφέρειας την Τρίπολη, ενώ για τοπικιστικούς και επικοινωνιακούς λόγους, θα μπορούσαν να ζητούν ως έδρα το Ναύπλιο ή την Κόρινθο αντίστοιχα.
Η νομαρχιακή επιτροπή Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ τονίζει στην απόφασή της που εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ο «Αναγνώστης»:
«Οι προβληματισμοί για τη διοικητική αναδιάρθρωση, τον περίφημο «Καλλικράτη», αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και να αποκρυσταλλώνονται σε θέσεις. Η Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργολίδας μετά από αρκετό προβληματισμό προτίμησε να προτείνει ενιαία περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Πέρα από ψηφοθηρικές ή τοπικιστικές προκαταλήψεις, η ΝΕ Αργολίδας, στάθηκε περισσότερο στην εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες, στην αποτελεσματικότητα του κράτους και έλαβε σοβαρά υπόψη της και την ιστορική εμπειρία από τη διοικητική διάρθρωση κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της Πελοποννήσου».
Το σκεπτικό της απόφασης της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αργολίδας ήταν:
Η Πελοπόννησος αποτελεί αυτόνομη γεωγραφική περιοχή και ο χωρισμός του Βορειοδυτικού τμήματος είναι τεχνητός. Δεν υπάρχουν σαφή γεωγραφικά όρια που διαχωρίζουν τις δύο περιοχές. Αντίθετα η γεωμορφολογία της περιοχής επιβάλλει τη δημιουργία μιας περιφέρειας Πελοποννήσου στην οποία θα περιλαμβάνονται οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας. Θα περιληφθούν στην Περιφέρεια αυτή ως ιστορικά και γεωγραφικά συναρτώμενα μέρη, η Ζάκυνθος, η επαρχία Τροιζηνίας, η χερσόνησος των Μεθάνων, τα νησιά Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα και Αντικήθυρα καθώς και οι ακατοίκητοι νησίδες που περιβάλλουν την Πελοπόννησο.
Η Πελοπόννησος σε όσες εποχές ιστορικά αποτέλεσε ενιαία διοικητική περιφέρεια, το κέντρο της μεταβαλλόταν (π.χ. εποχή Αχαϊκής Συμπολιτείας) ή, οι κατά καιρούς κυρίαρχοι, προτιμούσαν κάποιο λιμάνι (Ναύπλιο, Κόρινθος, Πάτρα) στις εποχές που ήταν δύσκολες οι χερσαίες συγκοινωνίες. Από το 1780 (δεύτερη Τουρκοκρατία στην Πελοπόννησο), ως διοικητικό κέντρο προτιμήθηκε η Τρίπολη γιατί απείχε το ίδιο από όλες τις ανεπτυγμένες πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. Στη διάρκεια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η επιλογή της Πάτρας, ως πρωτεύουσας της μεγάλης περιφέρειας, περισσότερα προβλήματα συσσώρευσε παρά έλυσε. Οι κάτοικοι της Νότιας και της Ανατολικής Πελοποννήσου, πιο εύκολα εξυπηρετούντο από τις κεντρικές Υπηρεσίες των Αθηνών παρά από την περιφέρεια της Πάτρας
Και η απόφαση καταλήγει σε συγκεκριμένη πρόταση:
Δημιουργία ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου
Έδρα της αιρετής περιφερειακής διοίκησης την Τρίπολη.
Έδρα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, που θα μείνουν στον έλεγχο της κεντρικής Κυβέρνησης, την Πάτρα.
Εκ περιτροπής συνεδριάσεις του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου στις πρωτεύουσες των υπαρχόντων νομών (κατ’ αναλογία με τις συνεδριάσεις του Κοινού των Αχαιών κατά την Αρχαιότητα)
Η απόφαση αυτή έχει ήδη κατατεθεί στην περιφερειακή επιτροπή Πελοποννήσου και κεντρικά στο Κίνημα. Έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί.
Σε ανάλογους τόνους κινήθηκαν και οι αποφάσεις των κομματικών νομαρχιακών οργάνων του ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία και στην Λακωνία.
Συγκεκριμένα η νομαρχιακή επιτροπή Κορινθίας τονίζει:
«Σας γνωρίζουμε ότι στη συνεδρίαση μας, με διευρυμένη μορφή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/01/2010 ομόφωνα αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, μία ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ίδια άποψη εκφράστηκε, όπως θα δείτε και στα κείμενα των πρακτικών που σας επισυνάπτουμε, και από τα στελέχη της οργάνωσης μας και της αυτοδιοίκησης, στην Ημερίδα για την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που διοργανώσαμε με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ΠΑ.ΣΟ.Κ και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 στην Κόρινθο.
Πιστεύουμε ότι για να έχουμε μια ισχυρή δημοκρατική περιφερειακή διακυβέρνηση αυρίο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να είναι Ενιαία στα απόλυτα γεωγραφικά της όρια».
Επίσης η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λακωνίας επισημαίνει:
«Σας κοινοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λακωνίας για μία Ενιαία, Ισχυρή και Αδιαίρετη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η πρότασή μας αποτελεί προϊόν της εκφρασθείσας θέλησης των μελών, των φίλων και των πολιτών του νομού μας , μετά από Δημόσια ανοιχτή Διαβούλευση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (στη Σπάρτη, στο Γύθειο, τη Νεάπολη κ.λ.π.)
Επιπρόσθετα αποτελεί ομόφωνη απόφαση
α) του Ν.Σ., της Διευρυμένης Ν.Ε. και των Τ.Ο. του Νομού
β) Όλων των νομαρχιακών μας συμβούλων στη Ν.Α. Λακωνίας
γ) Όλων των Δημάρχων, Κοινοταρχών, συμβούλων μας στο Νομό.
Την ίδια θέση της Ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει δηλώσει και εκφράσει και ο Βουλευτής του νομού σ. Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Κατόπιν αυτού παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου η ομόφωνη και ομόθυμη θέση του νομού Λακωνίας, για μία Ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου, που να την απαρτίζουν και οι επτά νομοί της να συμπεριληφθεί στο υπό κατάρτιση ν/σ «Καλλικράτης», του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όταν θα το φέρει στη Βουλή.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συζήτηση και ανάπτυξη των θέσεων μας τόσο στο κόμμα όσο και στο αρμόδιο Υπουργείο».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ