Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

25/2/10

Η Φώφη έβαλε στο …μάτι τον Μπαστούνη για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ


- «Πρέπει όμως να σας πω ότι με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος, ο οποίος έχει προβεί σε δημοσιοποίηση παραπόνων και επιστολών, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, τις τυπικές διαδικασίες για την ανανέωση των συγκεκριμένων συμβάσεων. Έχω στα χέρια μου την επιστολή της 6ης ΔΥΠΕ προς τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας που του επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες να καταθέσει τα αναγκαία δικαιολογητικά και έγγραφα έτσι ώστε να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες 4 συμβάσεις».
Με τα παραπάνω λόγια η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανού σχετικά με τα προβλήματα προσωπικού που υπάρχουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ) Αργολίδας.
Φαίνεται όμως ότι τελικά το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είχε φτάσει εγκαίρως στο γραφείο του Δημήτρη Μπαστούνη.
Όπως τόνισε ο βουλευτής κος Ανδριανός: «Η επιστολή στην οποία αναφέρθηκε η κ. Υφυπουργός πριν από λίγο πήγε σήμερα στην 6η ΔΥΠΕ, δηλαδή, λίγο πριν τη συζήτηση της ερώτησής μου στην Βουλή και πριν από μερικές μέρες, 9 Φεβρουαρίου, από την ίδια ΔΥΠΕ είχε πάει έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τον Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ανανεώσεις των προγραμματικών συμβάσεων». Και προσθέτει ο βουλευτής: «Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι σήμερα, λίγο πριν την συζήτησή μας στην Βουλή, 16 Φεβρουαρίου 2010 απεστάλη στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ, μάλιστα με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον, έγγραφο της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με το οποίο ανακοινώνεται η πρόθεση να ανανεωθούν οι προγραμματικές συμβάσεις για τις θέσεις φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, ψυχολογίας και καθαριότητας».
Φαίνεται πάντως ότι οι συνεχής δημοσιοποίηση επιστολών του προέδρου του  Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Δημήτρη Μπαστούνη ενόχλησαν ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της στη Βουλή, αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα: «Κύριε Ανδριανέ, έχω και εγώ στα χέρια μου την αντίστοιχη επιστολή του Προέδρου που έφτασε στο γραφείο μου μόλις την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και η αλληλογραφία μέσω της ΔΥΠΕ δεν μπορούσε παρά να γίνει σήμερα όπως καταλαβαίνετε. Είναι βέβαιο ότι καταλαβαίνω πια είναι τα κίνητρα που τον οδήγησαν όλο το προηγούμενο διάστημα σ’ αυτή την δημοσιοποίηση των δήθεν προβλημάτων, αλλά ποτέ δεν δόθηκε από εμάς αρνητική απάντηση. Αν την πήρε από τον προηγούμενο ΔΥΠΕάρχη επίσης καταλαβαίνω ότι δεν ήταν προτεραιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου και των συγκεκριμένων επιλογών της προηγούμενης Κυβέρνησης να υποστηριχθούν τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Αργολίδας ειδικότερα.
Είναι προφανές ότι η αλλαγή στην διοίκηση των ΔΥΠΕ έπαιξε τον ρόλο της και στην συγκεκριμένη απόφαση που δόθηκε με απόλυτη σαφήνεια σήμερα και περιμένουμε τις ενέργειες το Προέδρου για να προχωρήσουμε στην ανανέωση των συγκεκριμένων 4 συμβάσεων».
Και συνεχίζει η κα Γεννηματά: «Θεωρώ δε ότι αν πράγματι αυτή η αγωνία και το ενδιαφέρον για τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ είχε φανεί έμπρακτα από την Κυβέρνησή σας τα προηγούμενα 5 χρόνια, τότε μάλιστα που όπως δηλώνατε είχατε εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας - και εσείς προσωπικά ήσασταν σε ένα πολύ κρίσιμο και καίριο πόστο που θα μπορούσατε να επηρεάσετε προς αυτή την κατεύθυνση- δεν θα υπήρχε σήμερα αντικείμενο στην ερώτησή σας, κύριε Ανδριανέ.
Σε κάθε περίπτωση εμείς μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες καταφέρνουμε να νοικοκυρέψουμε την κατάσταση, σκύβουμε στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία και επειδή ακριβώς δεν θέλουμε να μπαλώσουμε τα προβλήματα και επειδή δεν θέλουμε να συνεχίσουμε σε πελατειακές εξυπηρετήσεις κάνουμε μια καταγραφή αυτή την στιγμή των αναγκών στα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ τα οποία πρέπει να στελεχωθούν κάποια στιγμή με συγκεκριμένες ειδικότητες. Προχωράμε τα θέματα των οργανισμών που έχουν χρονίσει στα συρτάρια ακόμα και αυτές που επεστράφησαν από το Υπουργείο Οικονομικών από την προηγούμενη Κυβέρνηση στα γραφεία των Διευθύνσεων και μελετάμε κατά κύριο λόγο την αναβάθμιση του ρόλου του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ γιατί ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της επαγγελματικής κατάρτισης των ΑΜΕΑ μέσα απ’ αυτά και κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι ένα συντονιστικό κέντρο πολύ σημαντικό για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία».
Τόνισε ακόμα η υφυπουργός: «τα Κέντρα Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης των Ατόμων με Αναπηρία αποτελούν πρωτοποριακές δομές πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑμεΑ.
Όμως, ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημάνω εδώ ότι με ιδιαίτερη έκπληξη έλαβα το ερώτημά σας, δεδομένου ότι τα τελευταία πέντε χρόνια καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε για να προωθηθούν οι οργανισμοί των κέντρων που ήταν απαραίτητοι για να προχωρήσουν ούτε βεβαίως καμία ενέργεια έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να στελεχωθούν αυτά τα κέντρα με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Έτσι, λοιπόν, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι σαράντα μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας κατατέθηκε η ερώτησή σας σε σχέση με το προσωπικό και τη λειτουργία του κέντρου αυτού στην Αργολίδα.
Θα ήθελα, λοιπόν, να καταθέσω στοιχεία για την πραγματικότητα που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στο κέντρο της Αργολίδας. Απασχολούνται πέντε μόνιμοι υπάλληλοι, δεκαπέντε υπάλληλοι με σύμβαση stage που η σύμβασή τους λήγει μέσα στο 2011, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα, τέσσερις υπάλληλοι απασχολούνται με σύμβαση με την ΣΤ’ ΒΥΠΕ η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και πέντε υπάλληλοι με σύμβαση με το Υπουργείου μας που η σύμβασή τους λήγει τον Οκτώβριο».
Προσθέτει ακόμα η υφυπουργός: «Θέλω πραγματικά να υπογραμμίσω εδώ το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. Αργολίδας αν αθροίσετε αυτά τα νούμερα εργάζονται είκοσι εννέα άτομα, ενώ ο οργανισμός που έχει προταθεί από τον ίδιο τον Πρόεδρο, τον σημερινό Πρόεδρο του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.με.Α. που έχουμε βρει εκεί προτείνει ότι πρέπει να λειτουργεί με επάρκεια έχοντας δώδεκα άτομα, δηλαδή πολύ λιγότερα από αυτά που σήμερα εργάζονται εκεί.
Την ίδια ώρα σας ενημερώνω ότι, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, ο Οργανισμός του συγκεκριμένου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισής του δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε επιταχύνει όσο μπορούσαμε τις διαδικασίες που βρήκαμε σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική τη λειτουργία του συγκεκριμένου Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ και αναγνωρίζουμε την προσφορά του στην τοπική κοινωνία, έχουμε επικοινωνήσει με την 6η ΔΥΠΕ και δώσαμε τις κατευθύνσεις να ανανεωθούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις, γιατί είναι τέτοιες οι ειδικότητες που θεωρούμε απαραίτητες για την συνέχιση της λειτουργίας».
Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο βουλευτής Αργολίδας: «Η σημερινή εξέλιξη πάντως που προαναφέρατε είναι θετική, αν και δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα στελέχωσης και λειτουργίας. Όμως θα μου επιτρέψετε να πω πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και εγρήγορση. Δεν πρέπει να φτάνουμε κάθε φορά στο παρά πέντε με μισόλογα, υπεκφυγές και πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες για να δίνεται στο τέλος η όποια λύση, η αυτονόητη λύση.
Και βεβαίως το δίδαγμα που προκύπτει και απ’ αυτή την υπόθεση είναι ότι οι πρόχειρες νομοθετικές ρυθμίσεις κάνουν συνήθως περισσότερο κακό παρά καλό. Γιατί όταν καταργούνται, κύριε Πρόεδρε, τα STAGΕ και οι συμβάσεις χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν καταλήγουμε σε τέτοιες καταστάσεις».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ