Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/4/10

Στον εισαγγελέα η αποχέτευση της Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου- Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου και τα ελλείμματα

«Θα γίνει ότι είναι δυνατό για να διασωθεί το έργο, δεν πρόκειται όμως ποτέ να συναινέσουμε σε παράτυπες διαδικασίες και να ανεχθούμε εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής και την ασφάλεια του έργου.


Ακολουθώντας τη βασική αρχή της διαφάνειας που διέπει τη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο φάκελος του έργου εστάλη με εντολή μου σήμερα 27.04.2010 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου για διερεύνηση πιθανών ευθυνών όλων όσων έχουν εμπλακεί στην κατασκευή του έργου. Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου θα αποσταλούν και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της εκδήλωσης της 21.04.2010 όταν αυτά περιέλθουν στην κατοχή μας».

Κάνοντας την παραπάνω δήλωση ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Πελοποννήσου Φώτης, παρεμβαίνει στο θέμα της αποχέτευσης Κρανιδίου και στέλνει στον εισαγγελέα τον φάκελο.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση η Περιφέρεια Πελοποννήσου τονίζει για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί:

«Σχετικά με όσα αναγράφονται και μεταδίδονται τις τελευταίες ιδίως ημέρες από τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης του μεγάλου αναπτυξιακού έργου της Περιφέρειας στο νομό Αργολίδας με τίτλο «Αποχέτευση Δήμου Κρανιδίου», ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημιχάλης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες για τα ακόλουθα:

«Το έργο εντάχθηκε για συγχρηματοδότηση στο Ταμείο Συνοχής την 15.12.2006 με προσπάθειες και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Διαχειριστικής Αρχής. Στους όρους της Απόφασης ένταξης προβλεπόταν και η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου Διαχείρισης. Ο Σύμβουλος Διαχείρισης προσλήφθηκε από τη Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου και η σχετική σύμβαση υπεγράφη την 12.11.2007. Το έργο καθυστέρησε να συμβασιοποιηθεί κατά 29 μήνες από την ένταξή του (Δεκέμβριος 2006 – Μάιος 2009) και τούτο οφείλεται στις ανεπαρκείς μελέτες και σε ακύρωση του διαγωνισμού του πρώτου υποέργου (ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΟΛΗΣ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ – ΕΕΛ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ) λόγω παράτυπης σύνθεσης της Επιτροπής Διαγωνισμού (είχε ορισθεί Πρόεδρος της Επιτροπής αιρετό πρόσωπο – ο Δήμαρχος Κρανιδίου- που δεν είναι σύννομο).

Με την έναρξη κατασκευής του έργου σε παρατηρήσεις και έγγραφα του Συμβούλου Διαχείρισης και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας εγείρονται σοβαρά θέματα που αφορούν υποκατάσταση του αναδόχου, ελλειπή μέτρα ασφάλειας, χρήση υλικών εκτός των προβλεπομένων από την μελέτη και κακότεχνες εργασίες. Ενώ τα παραπάνω θέματα ήταν σε εκκρεμότητα παραιτήθηκε περί το τέλος Οκτωβρίου 2009 η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου. Πριν την παραίτησή της μας κοινοποιήθηκε για προέγκριση ο 1ος λογαριασμός του έργου ποσού 418.249,38 ευρώ. Ο λογαριασμός δεν εγκρίθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου επειδή δεν συνοδευόταν από Πρωτόκολλα Παραλαβής Αφανών Εργασιών και εγκεκριμένες επιμετρήσεις, γι’ αυτό άλλωστε επεστράφη από τη Δ.Ε.Υ.Α Κρανιδίου στον ανάδοχο το τιμολόγιο που είχε εκδώσει.

Μετά την παραίτηση της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ, η ΔΕΥΑ ανέστειλε τη λειτουργία της Τεχνικής της Υπηρεσίας με την υπ’ αριθμ. 146 / 2009 Απόφασή της και όρισε διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου την Τ.Υ.Δ.Κ. Αργολίδας. Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή με το υπ’ αριθμ. 7236 / 18.12.2009 έγγραφό της έκρινε ότι η διαδικασία ορισμού Διευθύνουσας Υπηρεσίας δεν είναι σύννομη και υπέδειξε τη νόμιμη διαδικασία. Η Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου μέχρι σήμερα δεν έχει συμμορφωθεί παρά το γεγονός ότι η ορθότητα της άποψης της Υπηρεσίας επιβεβαιώνεται από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Κράτους Παρέδρου κ. Χρήστου Μητκίδη. Παράλληλα η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ζήτησε από την Αρχή Πληρωμής να γίνει έλεγχος της ποιότητας του έργου από τον Εξειδικευμένο Σύμβουλο Ποιοτικού Ελέγχου (Ε.Σ.Π.ΕΛ.) τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται.

Την 21.04.2010 σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος και η Δ.Ε.Υ.Α. Κρανιδίου κατά πληροφορίες μας αναπτύχθηκαν απόψεις που άπτονται της ηθικής υπόστασης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και στελεχών της.

Ύστερα από τα παραπάνω θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι θα γίνει ότι είναι δυνατό για να διασωθεί το έργο, δεν πρόκειται όμως ποτέ να συναινέσουμε σε παράτυπες διαδικασίες και να ανεχθούμε εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής και την ασφάλεια του έργου.

Ακολουθώντας τη βασική αρχή της διαφάνειας που διέπει τη λειτουργία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο φάκελος του έργου εστάλη με εντολή μου σήμερα 27.04.2010 στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου για διερεύνηση πιθανών ευθυνών όλων όσων έχουν εμπλακεί στην κατασκευή του έργου. Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ναυπλίου θα αποσταλούν και τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της εκδήλωσης της 21.04.2010 όταν αυτά περιέλθουν στην κατοχή μας».



Η ΔΕΥΑ Ναυπλίου και τα ελλείμματα



Εντωμεταξύ στο στόχαστρο του δημοτικού συνδυασμού του Ναυπλίου «Άλλη Πρόταση», μπαίνει για μια ακόμα φορά η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ναυπλίου. Στν ανακοίνωση του συνδυασμού τίθεται το ερώτημα: «Πως μια επιχείρηση που συμμετείχε με 2.000.000 ευρώ σε έργα έφτασε το έτος 2009 το έλλειμμα 11.690.103 ευρώ».

Η «Άλλη Πρόταση», αναφέρεται στα ελλείμματα της δημοτικής επιχείρησης και μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«Πώς προγραμματίζονται τα έργα; Πώς μελετώνται; Πώς γίνεται η επίβλεψη; Πώς μπορούμε να ξεχνάμε στο σχεδιασμό το διυλιστήριο για να λειτουργήσει η νέα δεξαμενή του Πρ. Ηλία και ψάχνουμε σήμερα για άλλα 300.000 ευρώ από ιδίους πόρους, δηλαδή για άλλο ένα δάνειο. Πώς μπορεί μόλις τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας για να μην χάσουμε τα χρήματα από το Ταμείο συνοχής, να βγάζουμε σε δημόσιο διαγωνισμό το έργο του συστήματος τηλεέλεγχου για τις απώλειες του δικτύου και να δεχόμαστε έναν μόνο μειοδότη με έκπτωση 1% σε προϋπολογισμό έργου 1.000.000 ευρώ περίπου; Γιατί εκτελούμε κάποια έργα μόνοι μας αντί σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευση Αποχέτευσης Αργους, ώστε να επιμερισθούμε το κόστος; Γιατί προχωρούμε σε δικαστικές διαμάχες με υπάλληλο της επιχείρησης, μέχρι τον Αρειο Πάγο και τελικά καταδικαζόμαστε ως ΔΕΥΑΝ σε αποζημιώσεις; Γιατί ο δημότης να πληρώσει τα λάθη της διοίκησης;

Δεν είναι δυνατόν όμως να γίνουν αντιληπτά και τα εξής:

1.Συνολικά τα έργα στην ΔΕΥΑΝ (που σχεδιάστηκαν και προγραμματίστηκαν από την Δημαρχεία Χαραμή) κόστισαν γύρω στα 12.000.000 ευρώ ενταγμένα τα περισσότερα στο Ταμείο Συνοχής. Πώς η παρούσα δημοτική αρχή τα ανεβάζει σε 20.000.000 ευρώ; Μήπως δεν υπολογίζει τις εκπτώσεις των έργων; Το Ταμείο Συνοχής συμμετείχε στα έργα με 9.000.000 ευρώ και περίπου 1.000.000 ευρώ ήταν η συμμετοχή του Κράτους.

2.Πώς είναι δυνατόν, ενώ η οικονομική συμμετοχή της ΔΕΥΑΝ να είναι περίπου 2.000.000 ευρώ για όλα τα έργα από το 2002 μέχρι το 2008 και στο τέλος του 2009 να έχει εκτιναχτεί το έλλειμμα στα 11.690.103 ευρώ;

3.Ποιό σχέδιο κατέβασε η Δημοτική αρχή για μια πολιτική εξυγίανσης της επιχείρησης.

4.Από το 2002 μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή έχει διπλασιάσει το έλλειμμα της ΔΕΥΑΝ. Το 2002 ανέλαβε έλλειμμα 5.931.160 ευρώ και σήμερα, επτά χρόνια μετά είναι 11.690.103 ευρώ. Κάποτε πρέπει να έλθει το τέλος εποχής γι΄ αυτούς που έχουν φθάσει τη ΔΕΥΑΝ στο χείλος της καταστροφής.

5.Δικαιολογίες θα ακούσουμε πολλές. Το βέβαιο όμως είναι ότι με τη σημερινή δημοτική αρχή δεν υπάρχει σχέδιο να βγούμε από τις μαύρες εποχές στις οποίες αυτοί μας οδήγησαν

Ποιός θα πληρώσει όλα αυτά τα ελλείμματα; Υπάρχει κίνδυνος για τους εργαζόμενους σε μια επιχείρηση με τέτοια χρέη»;

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ