Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

28/4/10

Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά από την Δευτέρα

Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάγωσε από την προηγούμενη Παρασκευή την Αργολίδα. Μοναδική συζήτηση επαγγελματιών και κατοίκων είναι η οικονομική κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο εξής, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία σε όλους.


Στους εμπορικούς δρόμους του Ναυπλίου, δεν κυκλοφορεί πλέον «ψυχή». Τα ταμεία των καταστημάτων από την αρχή της εβδομάδας μένουν άδεια. Ακόμα και στα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης, όπως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ οι πελάτες αγοράζουν τα άκρως απαραίτητα. Φιλότιμες εντωμεταξύ είναι οι προσπάθειες των επαγγελματιών της περιοχής που προσπαθούν και καταφέρνουν στις περισσότερες περιπτώσεις να συμπιέσουν κι άλλο τις τιμές σε όλα τα προϊόντα.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της περιοχής όμως λίγες πωλήσεις καταφέρνουν να κάνουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προμηθευτές τους στέλνουν συνεχώς προσφορές αλλά δεν κουνιέται φύλλο. Οι παραγγελίες έχουν σταματήσει.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν βάζουν μυαλό. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία για ξενοδόχο του Ναυπλίου, ο οποίος αρνήθηκε να κλείσει δωμάτιο για την Πρωτομαγιά, απαντώντας στους υποψήφιους πελάτες του ότι δεν κάνει κράτηση δωματίου για την Πρωτομαγιά αν δεν νοικιαστεί το δωμάτιο τουλάχιστον για τρεις ημέρες!

Όλοι φοβούνται ότι ιδιαίτερα στο νομό Αργολίδας τα πράγματα θα χειροτερέψουν το επόμενο διάστημα. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Εργατουπαλλικού Κέντρου Αργολίδας για την απασχόληση και την ανεργία των γυναικών του Άργους. Την έρευνα την διοργάνωσε το ΙΝΕ ΓΣΕΕ με την συμβολή ειδικών επιστημόνων ερωτήθηκαν 300 γυναίκες κάτοικοι Αργους ηλικίας 20 έως 50.

Πρώτη η ανεργία, ανάμεσα στα σημαντικά προ βλήματα που απασχολούν τις γυναίκες και γενικότερα την κοινωνία της πόλης,

Αξιολόγηση που γίνεται πλήρως κατανοητή, όταν στο 60% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι στην οικογένεια υπάρχει κάποιος / οι άνεργοι.

Όταν στο 20% των νοικοκυριών υπάρχει κάποιο μέλος με ασταθή εργασία, όταν στο 8% των οικογενειών, συναντιούνται και οι δυο αυτές περιπτώσεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι για το 70% των ερωτηθεισών θεωρείται πολύ πιθανό να μείνει χωρίς δουλεία κάποιο μέλος της ομογένειας στους επόμενους 12 μήνες.

Στην Αργολίδα η θεωρία περί απασχολήσιμων εργαζόμενων που υπόκεινται στους νόμους της αγοράς, χωρίς διασφάλιση σταθερότητας στην απασχόληση έχει βρει πλατιά εφαρμογή.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑ Φώτης Κολεβέντης, από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν, μόνο το 31,5% δήλωσε ότι εργάζεται. Μόνιμη και σταθερή απασχόληση έχει το 40% αυτών.

Το υπόλοιπο 60% υποαπασχολείται, ενώ οι 3 στις 4 εργαζόμενες γυναίκες δηλώνουν ότι έχουν κάποια επαγγελματική ειδίκευση. Το δε 27% ετεροαπασχολειται σε δουλειά που δεν ανταποκρίνονται στις ειδικότητες τους.

«Η Αργολίδα δεν μπορεί να θρέψει τον κόσμο της. Στην Αργολίδα δεν έχουμε πια ζωή. Σε αυτό το δραματικό συμπέρασμα ωθεί η διαπίστωση ότι το 50% των γυναικών των εργαζόμενων απασχολείται εκτός Αργολίδας», σημειώνει το ΕΚΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι χάνονται από το σπίτι 12-13 ώρες λόγω της απόστασης.

Στην ερώτηση με ποιους τρόπους βρίσκει δουλειά μια γυναίκα στην Αργολίδα οι απαντήσεις είναι συντριπτικές για το κράτος δικαίου. Μόνο το 1% δήλωσε ότι βρήκε δουλειά μέσω του ΟΑΕΔ σχεδόν οι μισές εργαζόμενες βρήκαν δουλειά μέσω συγγενών και γνωστών. Και το 40% ψάχνοντας μόνες τους.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι μόνο άλλο 1% βρήκε δουλειά από αγγελία.

Είναι προφανές όπως διαπιστώνουν οι διοργανώτριες της έρευνας ότι στην πόλη του Άργους η πρόσβαση στις πληροφορίες και θεσμούς που αφορούν στην αγορά εργασίας είναι μηδαμινή.

Ερώτηση: Γιατί δεν εργάζεστε;

Απάντηση: Πως και Που να εργαστώ; Το 70% των γυναικών που ρωτήθηκαν δεν εργάζονται. Απ αυτές το 52% έχει προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία. Κατά 43% μάλιστα έχουν και επαγγελματική ειδίκευση...

Αποκτούν έτσι ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι λόγοι που έκαναν αυτές τις γυναίκες να αποσυρθούν από την αγορά εργασίας.

Οι απαντήσεις είναι και σε αυτή την περίπτωση συγκλονιστικές. Κατά 24% αποχώρησαν από την εργασία λόγω παιδιών άρα και έλλειψης δυνατοτήτων και χώρων να τα αφήσουν τις ώρες δουλείας. Κατά 7% λόγω απόλυσης. Και κατά 47,5% γιατί έκλεισε η επιχείρηση και ένα 11% λόγω κακών συνθηκών και σχέσεων εργασίας. Οι Οκτώ στις Δέκα [απ όσες δεν εργάζονται], απαντούν καταφατικά στην ερώτηση αν θα ήθελαν να εργασθούν.

Τα δυο τρίτα μάλιστα ψάχνουν για δουλειά για μεγάλο διάστημα.

Αν αυτές οι γυναίκες προστεθούν σε όσες εμφανίζονται επίσημα ως άνεργες το ποσοστό της ανεργίας των γυναικών στο Αργος εκτοξεύεται στα ύψη φτάνοντας να είναι κατά 95% μεγαλύτερο απ το εθνικό μέσο επίπεδο.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι το 49% όταν ερωτάται γιατί δεν εργάζεται απαντάει «γιατί δεν βρίσκω δουλειά, επιπλέον το 30% δεν εργάζεται λόγω παιδιών

Το 6,5% για λόγους υγείας το 2,6% λόγω πρόσφατης απόλυσης, μόνο μια στις δέκα μη εργαζόμενες δεν επιθυμεί να εργαστεί ενώ είναι ασήμαντο.

Μόλις 1,6% το ποσοστό αυτών που δεν δουλεύουν γιατί δεν το επιθυμεί ο σύζυγος

Ο νομός των 110.000 τείνει να εξελιχθεί σε νομό άνεργων. Με το 98% των γυναικών να δηλώνει πως δεν ικανοποιείται από τις δυνατότητες και ευκαιρίες για δουλειά

Και όμως το 64% όσων γυναικών εργάζονται βρίσκει ικανοποιητική την εργασία που κάνει...

Παράδοξο; -όχι και τόσο -σε συνθήκες όπως αυτές που προκύπτουν από τα στοιχεία της έρευνας που μπορεί να τα διαπιστώσει και όποιος/α κάνει βόλτα στη περιοχή στο στερεότυπο, «δουλειά να ναι και ότι νάνε» τα λέει όλα.

Τραγική η διαπίστωση ότι το 62.6 % των γυναικών δήλωσε πως στο προηγούμενο δωδεκάμηνο αντιμετώπισε συχνά δυσκολίες στην πληρωμή του ενοικίου και των λογαριασμών του σπιτιού. Το 26,1% μάλιστα δήλωσε πως βρίσκεται μόνιμα σ’ αυτό το αδιέξοδο

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ