Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

15/4/10

Προβληματισμός για τον Καλλικράτη σε Κίο, Ερμιόνη, Μυκήνες


Κάλπες στήνει στ Νέα Κίο την Κυριακή ο δήμαρχος Γιώργος Μανινής για την διοικητική μεταρρύθμιση. Το άτυπο δημοψήφισμα που γίνεται με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ζητά από τους κατοίκους να τοποθετηθούν και να απαντήσουν αν θέλουν αν μείνει αυτόνομος ο δήμος τους ή να ενταχθεί σε άλλον μεγαλύτερο δήμο.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα.
 Χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί λαϊκή συνέλευση για το ίδιο θέμα. Η Νέα Κίος επικαλούμενη ιδιαιτερότητα στον πολιτισμό και σε άλλα θέματα προβληματίζεται αν θα μπορέσει να συνεχίσει να υφίσταται ή αν θα αφανιστεί εντασσόμενη σε έναν μεγάλο Καποδιστριακό δήμο.
Εντωμεταξύ με επιστολή του προς τους δημότες ο κος Μανινής τονίζει: «Το σχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, γνωστό πλέον ως σχέδιο «Καλλικράτης», μετά από πολλές αναβολές και παλινδρομήσεις, έχει μπει ήδη στην τελική ευθεία. Εντός των ημερών ανακοινώνεται από το αρμόδιο υπουργείο η πρόταση για την χωροταξική αλλαγή, οι περίφημοι χάρτες. Η σχετική διαβούλευση έχει ορισθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στη διαβούλευση αυτή παίρνουν μέρος η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας), οι τοπικές ΤΕΔΚ (Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων), οι Δήμοι, οι Κοινότητες και άλλοι φορείς. Πιστεύουμε ότι στη διαβούλευση αυτή θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά και ο κάθε πολίτης, αφού αυτός θα είναι ο τελικός αποδέκτης των όποιων μεταρρυθμίσεων».
Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφονται τα εξής ερωτήματα:
α) Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;
β) Θέλετε η Νέα Κίος να ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο Δήμο;
Προβληματισμός όμως επικρατεί και στιας Μυκήνες. Μάλισατ φημπολογείται ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι έτοιμο να παραιτηθεί αν τελικά από τον «Καλλικράτη» δημιουργηθούν τρεις δήμοι αντί για πέντε στον νομό. Ο δήμαρχος Νώντας Μαυρόγιαννης επικαλείται την αρχαιολογική αξία της περιοχής και θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται δήμος με την ονομασία Μυκήνες.
Τέλος και στην Ερμιονίδα από καιρό έχει ξεκινήσει διάλογος για την διοικητική μεταρρύθμιση. Μάλιστα ο δήμαρχος Ερμιόνης Ανάργυρος Λεμπέσης με επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση καταθέτει τον προβληματισμό του για τις συνενώσεις. Στην επιστολή του ο κος Λεμπέσης τονίζει:
«υπουργέ μας και συνάδελφε Δήμαρχε,
Ήμουν αντίθετος με τον Καποδίστρια 2, όπως τον είχε μελετήσει και προτείνει ο τέως Υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, δηλαδή τη δημιουργία πέντε (5) Δήμων στον Νομό Αργολίδας.
Θα είμαι αντίθετος και με τον Καλλικράτη, εάν εφαρμοστεί η ίδια πρόταση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Πρωθυπουργός μας κύριος Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και εσείς Υπουργέ, προτείνετε ότι πρέπει να δημιουργηθούν Δήμοι εύρωστοι πληθυσμιακά , δηλαδή άνω των είκοσι, είκοσι πέντε χιλιάδων (20.000- 25.000) κατοίκων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και στην οικονομική κρίση που μαστίζει όλο τον κόσμο και την Ελλάδα σήμερα.
Σας αναφέρω τους πληθυσμούς των Δήμων με την απογραφή 2001 (ΦΕΚ 715Β 12-6-2002).
Ο Δήμος Κρανιδίου έχει πληθυσμό 10.347 κατοίκους.
Ο Δήμος Ερμιόνης έχει πληθυσμό 4.554 κατοίκους.
Κάτω από 15.000 κατοίκους και οι δύο μαζί.
Δεν συγκεντρώνουν τον πληθυσμό που εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός μας για τη νέα Διοικητική μεταρρύθμιση.
Υπουργέ μου, γιατί να συνενωθεί ο Ιστορικός Δήμος Ερμιόνης με το Δήμο Κρανιδίου;
Ποια θα είναι τα οφέλη με αυτή την πολύ μικρή πληθυσμιακή διαφορά;
Γιατί να μην μείνει όπως έχει;
Σας αναφέρω τους Δήμους που γειτνιάζουν με τους Δήμους Κρανιδίου και Ερμιόνης και μπορούν να συνενωθούν.
Νομός Αργολίδας:
Δήμος Επιδαύρου πληθυσμός 4.471 κάτοικοι
Δήμος Ασκληπιείου πληθυσμός 4.804 κάτοικοι
Νομός Πειραιά:
Δήμος Τροιζήνος πληθυσμός 6.507 κάτοικοι
Δήμος Μεθάνων πληθυσμός 2.057 κάτοικοι
Κύριε Υπουργέ,
Με την πολύχρονη θητεία στην τοπική Αυτοδιοίκηση 8 χρόνια Κοινοτικός Σύμβουλος και 16 συνεχή χρόνια Δήμαρχος, έχω αποκτήσει κάποια εμπειρία και θεωρώ υποχρέωση να καταθέσω την πρόταση μου για προβληματισμό και διαβούλευση.
Είμαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μου ζητήσετε».
Σε μακροσκελές άρθρο του που δημοσίευσε ο υποψήφιος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές Δημήτρης Σίδερης, προτείνει τη δημιουργία Δήμου Νότιας Αργολίδας, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Ασκληπιείου, Επιδαύρου, Ερμιόνης και  Κρανιδίου, ώστε ο νέος Δήμος που θα προκύψει να είναι πληθυσμιακά δυνατός, λειτουργικά ανεξάρτητος και με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης να μπορεί να σχεδιάσει, να προγραμματίσει, να υλοποιήσει και να ελέγξει τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις.
Σύμφωνα με τον κο Σίδερη, ιδανικό θα ήταν στη συνένωση αυτή να συμπεριληφθούν και οι Δήμοι Σπετσών και Ύδρας, που αποτελούν φυσική προέκταση του νοτίου τμήματος της Αργολίδας, ώστε ο νέος Δήμος να αποκτήσει οργανική, πολιτισμική, τουριστική, οικονομική και αναπτυξιακή ενότητα και οντότητα.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ