Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/4/10

Η Ερμιόνη ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοστοποίησης

Στο πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, δηλαδή στην ανακύκλωση οργανικών υλικών, συμμετέχει ο δήμος Ερμιόνης με ομόφωνα απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου.
Η Ερμιόνη, έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε, έρχεται τώρα να εφαρμόσει το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες να συμμετέχουν με μόνη προϋπόθεση να διαθέτουν λίγα τετραγωνικά μέτρα στον κήπο τους.
Ο δήμος θα προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο δημότη δωρεάν ένα πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει τον κάδο κομποστοποίησης 330 λίτρων, που θα συνοδεύεται από ένα κάδο με καπάκι για την καθημερινή περισυλλογή των οικιακών οργανικών υπολειμμάτων, κιβώτιο ή μπουκάλι, που θα περιέχει μικροοργανισμούς και ένζυμα που είναι απαραίτητα για τη ζύμωση, καθώς και 12σέλιδο τετράχρωμο βιβλιαράκι, με τις σχετικές οδηγίες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου: «Πιστεύω μας είναι ότι μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και κυρίως να αποδείξουμε έμπρακτα πως μπορεί ο καθένας από `μας να αποτελέσει λύση του προβλήματος της διάθεσης των απορριμμάτων κι όχι κύριος υπαίτιος του, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Όποιος δημότης ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοστοποίησης του Δήμου μας, μπορεί να καταθέσει την αίτησή του στο Δήμο Ερμιόνης και με σειρά προτεραιότητας (ανάλογα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης) να προμηθευτεί το παραπάνω πακέτο».
Κομποστοποίηση είναι η φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απόβλητα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μίγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ εύκολα στον κήπο με τη χρήση ενός απλού κάδου κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο συγκεντρώνουμε τα οργανικά και αφήνουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Τα οργανικά οικιακά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγουμε στο σπίτι μας. Από αυτά το 70% περίπου είναι κομποστοποιήσιμα. Αυτό σημαίνει ότι κάνοντας κομποστοποίηση μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35% περίπου.
'Oλα τα υλικά φυτικής προελεύσεως όπως κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα, υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, αποφάγια, χαρτί, πριονίδι, κόπρανα φυτοφάγων ζώων, στάχτη και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο που τα πετάμε σαν σκουπίδια και γεμίζουμε με αυτά τις χωματερές, είναι η απαραίτητη τροφή για το χώμα. Αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, δηλαδή αν τα κομποστοποιήσουμε και επιστρέψουμε το κομπόστ στο χώμα το εμπλουτίζουμε με την απαραίτητη οργανική ύλη. Η διαδικασία αυτή υπάρχει από μόνη της στη φύση!
Σε κάθε δάσος, λιβάδι, ζούγκλα τα φυτικά υπολείμματα πέφτουν στο έδαφος και εκεί αρχίζει η διαδικασία της αποσύνθεσης. Αποσυνθέτονται αργά από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα. Τελικά αυτά τα υλικά μετατρέπονται σε ένα αφράτο δασικό σκουρόχρωμο υπόστρωμα. Αυτό είναι που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος ζωντανό.
Το πόσο εύφορο είναι ένα κομμάτι γης, εξαρτάται από το πόσο πλούσιο είναι σε οργανική ύλη, δηλαδή σε χούμο.
Κατά την διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης οι σημαντικότεροι παράγοντες που είναι απαραίτητο να προσέξουμε και εξασφαλίσουμε είναι ο σωστός αερισμός και θερμοκρασία, η υγρασία, το ουδέτερο PH καθώς και το είδος και μέγεθος των υλικών που κομποστοποιούμε.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ