Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

21/4/10

Δήμος Ναυπλίου, ο νονός


Άρθρο του Κώστα Κόκκινου


Στην οδό Ιωάννη Μεταξά και Γράμμου γωνία, ο δήμος Ναυπλίου έχει ραντεβού με την ιστορία. Καλεσμένοι είναι και διάφοροι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, μερικοί των οποίων αφάνισαν τον ελληνισμό.
Τι ονόματα είναι αυτά που αποφασίσατε κύριοι δημοτικοί άρχοντες για τους νέους δρόμους του Ναυπλίου; Είναι μια δόση από τις ιδέες που διακατέχουν –ευτυχώς μόνο – την πλειοψηφία των συμβούλων του δήμου Ναυπλιέων;
Θαυμαστό έργο. Θα μείνει στην τοπική μας ιστορία και θα είναι άκρως διδακτικό για τις επόμενες γενεές.  
Και γιατί κύριοι το τσιγκουνεύεστε το θέμα;  Δίπλα στην οδό Γράμμου είναι αμαρτία να λείπει το Βίτσι. Αλλά και μια οδός Ναπάλμ θα ήταν χάρμα αξεσουάρ. Διότι εκεί, σ’ αυτά τα ελληνικά βουνά, πρωτοδοκιμάστηκε από τις ΗΠΑ η περίφημη και ιστορική φλογοβόμβα. Το Βιετνάμ έρχεται δεύτερο. Η Ελλάδα μας παίρνει το χρυσό και την πρωτιά.
Μην δίνετε σημασία σ’ εκείνους που θεωρούν τον εμφύλιο και την αμερικάνικη επέμβαση μαύρη σελίδα της ιστορίας μας. Κάντε δουλειά σας. Αναρτήστε τη στους δρόμους του Ναυπλίου. Αχρωματοψία έχουμε όλοι και τα βλέπουμε όλα μαύρα. Αγνοήστε μας. Εμείς είμαστε ικανοί να περάσουμε κι εσάς για μαύρους. Μην μας δίνετε σημασία.
Και για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία πως έγινε κάποιο λάθος μας προέκυψε και ο Ιωάννης Μεταξάς! Τι συγκινητική ευαισθησία για έναν δικτάτορα! Τι ύμνος σε μια χώρα που γέννησε την δημοκρατία! Μα γιατί δεν κάνατε άραγε μια θεματική ενότητα με παγκόσμιους σκευωρούς και δικτάτορες; Θα ήταν πιο τουριστικό. ΄Ενας Βιντέλα, Ταράκι, Πινοσέτ, κάποιος αντάξιός του τέλος πάντων, να έχει κι ο δικός μας ο χριστιανός μια παρέα.
Δεν είπαμε να βάλετε και τον Χίτλερ ή τον Μουσολίνι, όχι επειδή δεν υπήρξαν σπουδαίοι δικτάτορες κι αυτοί, αλλά όσο και να κάνει μας έκαναν λίγο πόλεμο και κάμποση κατοχή.
Έ και τον Ιωαννίδη, αφήστε τον, γιατί είναι η Κύπρος ακόμη μισή. Άμα με το καλό κοπεί εντελώς και ξεχαστεί το γεγονός, το βλέπουμε κι αυτό αργότερα.
Έλεος.
Αυτά συμβαίνουν και δεν είναι φάρσα.
Και για να διασκεδάσουν ίσως και τις εντυπώσεις, συμπλήρωσαν και το όνομα του Κύπριου αποβιώσαντα πρόεδρου Τάσου Παπαδόπουλου. Επειδή πλειοψήφησε η άποψή του έναντι της άλλης στο δημοψήφισμα της Κύπρου; Έγινε έτσι κοινής αποδοχής και ήρωας ο Τάσος;
Τι να πούμε άλλο;
Μονολεκτικές ακριτομυθίες με ονοματεπώνυμο.
Να θυμίσουμε μόνο στους συμπολίτες μας πως η παρέμβαση της «άλλης πρότασης», υπήρξε εξαιρετική. Αντιπρότεινε ονόματα καταξιωμένων λογοτεχνών καθώς και πνευματικών ανθρώπων τοπικής καταγωγής. Προφανώς τους αγνόησαν. Φαντάζουν κι αυτοί στην μικρή μας πόλη, σαν το χωριό του Αστερίξ που αντιστέκεται μόνο του στους Ρωμαίους. Αλλά το μαγικό φίλτρο δεν φτάνει για όλη την Γαλατία και οι Ρωμαίοι είναι δυστυχώς μιλιούνια.
Να προσθέσουμε και την συμπάθειά μας σε όσους καταψήφισαν την πρόταση και έχουν εκλεγεί με την πλειοψηφούσα αρχή. Οφείλουμε να τους θυμίσουμε όμως πως είναι εκουσίως ή ακουσίως αιχμάλωτοι.  
Ακόμη κι αν τους δούμε με το καλύτερο σενάριο και τους αναγνωρίσουμε την πρόθεση να προσφέρουν στην πόλη τους και στον τόπο τους, είναι ολοφάνερο πως έχουν μπλέξει. Είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να σιωπούν και να εξαντλούν την αντίστασή τους σε μια ψήφο. Δεσμευμένοι από την βασική επιλογή της συμμετοχής τους σ’ αυτόν τον συνδυασμό, αποφεύγουν τις ρήξεις, οι οποίες σε διάφορες περιστάσεις είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες.
Το μήνυμα, μια και μπήκαμε στο έτος των δημοτικών εκλογών, είναι αυτονόητο, αλλά δεν είναι του παρόντος να το σχολιάσουμε περαιτέρω.
Επιστρέφοντας στο επίκαιρο θέμα μας, δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο, εκτός από το να καταθέσουμε την αόριστη ελπίδα μας, πως κάτι θα γίνει και θα ανατραπεί αυτή ευτράπελη απόφαση.
Θα θέλαμε δε να ονομάσουμε κι εμείς τον δρόμο που έχουν πάρει οι ευγενείς που κυβερνούν την πόλη, με μια γνωστή παροιμία «Θέλει η …Τατιάνα να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ