Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

19/5/10

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού που καθυστέρησε 3 χρόνια

Τρία ολόκληρα χρόνια είχε να συνεδριάσει το Περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Η συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ίσως να είναι και η τελευταία του θεσμού πριν την εκλογή του νέου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου τον Νοέμβρη.


Όλο το σώμα κατέκρινε την έλλειψη συνεδριάσεων για τρία ολόκληρα χρόνια, γεγονός που, όπως είπαν, είχε αρνητικά αποτελέσματα στην υλοποίηση αναπτυξιακού έργου για την Περιφέρεια.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η άμεση προώθηση διαδικασιών απορροφητικότητας ΕΣΠΑ, η στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, το θέμα της προστασίας – αξιοποίησης των υδατικών πόρων, καθώς και η ανάδειξη – αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, παραγωγικών δυνατοτήτων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ο περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης αναφερόμενος στις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιφέρειας τόνισε: «Δεν αρκεί να λέμε ότι έχουμε φυσικές ομορφιές ή πολιτισμό και ιστορία και με βάση αυτό θα αναπτύξουμε τον τουρισμό μας. Χρειάζεται μαζί με την προβολή της Περιφέρειας, την τουριστική προβολή, να συνδυάσουμε και τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Η Πελοπόννησος μπορεί να κινηθεί σε πολλούς τομείς παράλληλα συνδέοντας την αναπτυξιακή της δραστηριότητα και με το μέλλον. Δεν μπορεί να κινείται άναρχα, αποσπασματικά και με μονομέρεια. Η εμπειρία μου από τη γνωμοδοτική επιτροπή και τις εγκρίσεις επενδύσεων είναι ενδεικτική. Οι περισσότερες επενδύσεις που σήμερα χρηματοδοτούνται αφορούν τον εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείων ή την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων. Πρέπει να ανοίξουμε περισσότερο τον προσανατολισμό αξιοποιώντας τους φορείς και τους επενδυτές και σε άλλους τομείς δραστηριότητας. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εκτέλεση έργων και έργων υποδομής που δεν θα απορροφούν απλά κοινοτικούς πόρους αλλά συνδυασμένα το ένα με το άλλο έργο θα ενισχύουν μια αναπτυξιακή δυναμική που έχει ανάγκη η Πελοπόννησος και που μπορεί πράγματι να την υλοποιήσει.

Η Πελοπόννησος θα έπρεπε επιπλέον και με μια προσπάθεια να προχωρήσει να κάνει ένα άλμα στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες που εμφανίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Θα τολμούσα μια πρόταση, να γίνει μια απόπειρα η Πελοπόννησος να μετατραπεί σε ένα ενεργειακό κέντρο, σε ένα ενεργειακό εργαστήρι που θα φιλοξενεί κάθε πρωτοβουλία, κάθε καινοτομία που έχει σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές για παράδειγμα ή νέες τεχνολογίες και τις οποίες θα μπορεί να φιλοξενεί στην περιοχή, να αναπτύξει στην περιοχή με μια δέσμευση ότι καινούργιο εμφανίζεται στον ορίζοντα να υπάρχει υποδομή να έρχεται στην Πελοπόννησο να αναπτύσσεται εδώ σε πιλοτική εφαρμογή, στη συνέχεια να περνάει σε βιομηχανική εφαρμογή και στη συνέχεια συμπαραγωγή της στην ίδια την Πελοπόννησο.

Μπορεί αυτό όπως και άλλες προτάσεις να είναι ένας τρόπος να συνδεθεί με μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία προς το μέλλον αξιοποιώντας τις δυνατότητες που έχει η χώρα να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, όπως την ονομάζουμε πια, αλλά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Να βρούμε πόρους, να βρούμε χώρους, να βρούμε πρωτοπόρες δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν τέτοια προσπάθεια που θα συμπαρασύρει την Πελοπόννησο στην ανάπτυξή της προς το μέλλον.

Επιμένω ότι πέρα από επί μέρους παρεμβάσεις, έργα υποδομών ή επενδυτικές δραστηριότητες θα πρέπει ο βηματισμός της Περιφέρειας να είναι συντονισμένος για να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να αναπτύσσει μια δυναμική που έχει ανάγκη η περιφέρεια. Έχει δυνατότητες, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει ανθρώπινο δυναμικό όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν σε μια ενιαία πορεία προς το μέλλον».



Τα σκουπίδια



Για το θέμα των σκουπιδιών ο γενικός γραμματέας επισήμανε: «Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω το φορτίο της διαχείρισης των απορριμμάτων, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Προσωπικός μου στόχος που είναι και στόχος της κυβέρνησης είναι το πρόβλημα αυτό να έχει λυθεί πριν από τις εκλογές για τον Καλλικράτη. Γι αυτό πρέπει να κινηθούμε με πολύ γρήγορες διαδικασίες.

Παράλληλα πρέπει να κινηθούμε και στη διάδοση της ιδέας αλλά και της πρακτικής της ανακύκλωσης καθώς και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία της αποκατάστασης των ανενεργών ΧΑΔΑ και σύντομα θα προχωρήσουμε σε συνεργασία μαζί σας στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ενεργών με δεματοποιητές και μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης».



Το μπάχαλο



Σε κακή κατάσταση βρήκε τις υπηρεσίες της περιφέρειας, δήλωσε ο κος Χατζημιχάλης. Όπως είπε τα πάντα υπολειτουργούσαν. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε υπηρεσίες που είχαν άμεση επαφή με τους πολίτες που έπρεπε να διεκπεραιώνουν υποθέσεις, που έπρεπε να είναι δίπλα στους πολίτες και αυτό δε γινόταν, όχι γιατί δεν ήθελαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά γιατί η συγκρότηση ή η αποδυνάμωση των υπηρεσιών ήταν τέτοια που δεν διευκόλυνε το έργο τους. Θα πω μερικά παραδείγματα. Μια από τις σημαντικότερες, κατά τη γνώμη μου, διευθύνσεις στην περιφέρεια της Πελοποννήσου είναι η διεύθυνση των Υδάτων και αυτό γιατί έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που σε λίγο θα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην Περιφέρεια, το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Θεωρώ ότι το πρόβλημα των υδατικών πόρων και της διαχείρισης τους είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα μετά το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Κάνουμε μια προσπάθεια να αναδιατάξουμε, να επανιδρύσουμε ουσιαστικά, να επανασυστήσουμε τη διεύθυνση υδάτων, θα έχουμε αποτελέσματα ορατά για τους πολίτες πιστεύω σε δύο μήνες από σήμερα.

Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με τον πολίτη όπως για παράδειγμα η διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης. Ήταν μια υπηρεσία με ελάχιστο προσωπικό που δε μπορούσε να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Γίνεται μια προσπάθεια και σε αυτό τον τομέα θα φανούν άμεσα τα αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, την ΠΕΧΩ, που είναι επίσης μια τραυματισμένη διεύθυνση με σοβαρά προβλήματα στην αποτελεσματικότητά της και βεβαίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων της περιφέρειας αλλά και των πολιτών. Κάνουμε σημαντικές προσπάθειες και έχουμε αρχίσει ήδη να βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα για να καταλάβετε τον όγκο των προβλημάτων και της δυσλειτουργίας που υπάρχει. Έχουμε σε εκκρεμότητα 47 πολεοδομικά σχέδια που πρέπει να εγκρίνουμε, τα διαχειρίζεται ένας υπάλληλος, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τον όγκο της δουλειάς. Η ίδια διεύθυνση ασχολείται με το πρόβλημα των βιολογικών καθαρισμών. Ένα σημαντικό πρόβλημα στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Ένας υπάλληλος έχει να διαχειριστεί 87 μελέτες βιολογικών καθαρισμών. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο της δουλειάς, πολύ περισσότερο όταν πρέπει να διαχειριστεί και άλλα προβλήματα περιβάλλοντος όπως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ένας δεύτερος άξονας που έπρεπε να κινηθούμε, όπως είπα και στην αρχή, ήταν ο τομέας της στήριξης των επενδυτικών προσπαθειών που γίνεται στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Θεωρώ ότι υπήρχε μια σημαντική καθυστέρηση σε αυτό τον τομέα που δημιουργούσε αρνητικά προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, έτσι όπως είχε προσδιοριστεί από τον σχεδιασμό που υπήρχε προηγουμένως. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία και έχουμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα που οφείλω να τα αναφέρω. Θα δώσω μόνο ένα συγκριτικό παράδειγμα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, από την 1/1/2008 έως το τέλος του 2009 είχαν εγκριθεί 181 επενδυτικά σχέδια στην περιφέρεια Πελοποννήσου από τα περίπου 700 που έχουν υποβληθεί. Ενισχύσαμε τη συγκεκριμένη υπηρεσία, προχωρήσαμε σε συνεχόμενες συνεδριάσεις της γνωμοδοτικής επιτροπής και μέσα στους πέντε περίπου μήνες που πέρασαν, με πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, αύριο θα έχουμε την έκτη συνεδρίαση της γνωμοδοτικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης λοιπόν και αυτής της συνεδρίασης στους πέντε αυτούς μήνες θα έχουμε ξεπεράσει τις εγκρίσεις σε 110 επενδυτικά σχέδια. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υπερβεί κατά 60% περίπου και τους πόρους που έχουν διατεθεί το πεντάμηνο αυτό στην περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι μια ένδειξη της προσπάθειας που γίνεται να στηρίξουμε όσο το δυνατό αποτελεσματικότερα την αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιφέρεια και αυτή την προσπάθεια θα την εντείνουμε».

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ