Κοινωνία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Σκίτσο - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Τοπική Αυτοδιοίκηση - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση

Σας περιμένουμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση
Επισκεφθείτε ΤΩΡΑ το site του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. www.anagnostis.org. Κλικ στην εικόνα

13/5/10

Αργείτικος «Ιμπεριαλισμός» και άλλα ευτράπελα για τις προτάσεις Καλλικράτη

Ήταν στραβό το κλήμα για τους μικρούς Δήμους το έφαγε και η φιλοδοξία του καθ` ενός ξεχωριστά να γίνει το χωριό του πρωτεύουσα.


Ο Καλλικράτης προβλέπει την ύπαρξη 4-5 δήμων σε επίπεδο νομού, με το θέμα του Δήμου Άργους να διχάζει τους κατοίκους της πρώην επαρχίας Άργους για το αν θα πρέπει να αποτελέσει ενιαίο δήμο ή να χωριστεί σε Βορρά και Νότο. Ήδη ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα πρέπει να υπάρξει ένας μεγάλος Δήμος Άργους.

Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών προβλέπονται: 1)Δήμος Ναυπλίου με διοικητικό κέντρο το Ναύπλιο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι δήμοι Μιδέας, Ασίνης και Τίρυνθας, οι οποίοι και καταργούνται. 2) Δήμος Ερμιονίδας με διοικητικό κέντρο το Κρανίδι συμπεριλαμβανομένου του δήμου Ερμιόνης ο οποίος καταργείται. 3) Δήμος Επιδαύρου με διοικητικό κέντρο το Λυγουριό, συμπεριλαμβανομένης της Π. και Ν. Επιδαύρου που καταργείται ως δήμος. 4) Δήμος Άργους με διοικητικό κέντρο το Άργος συμπεριλαμβανομένων των δήμων Ν. Κίου, Λέρνας και κοινότητας Αχλαδοκάμπου που καταργούνται. 5) Δήμος Μυκηναίων με έδρα το Κουτσοπόδι συμπεριλαμβανομένων των δήμων Μυκηναίων, Κουτσοποδίου, Λυρκείας και της κοινότητας Αλέας που καταργούνται.

Εναλλακτικά στο 4 και 5 υπάρχει η πρόταση για την δημιουργία ενός δήμου Άργους- Μυκηνών με διοικητικό κέντρο το Άργος και ιστορικό κέντρο τις Μυκήνες που θα συμπεριλαμβάνει τους δήμους των προτάσεων 4 και 5.

Η ύπαρξη της πρότασης για την δημιουργία ενιαίου δήμου για όλη την πρώην επαρχία Άργους προκάλεσε αντιδράσεις απ` τους λεγόμενους «ορεινούς» γιατί φοβούνται αιμορραγία προς το μεγάλο αστικό κέντρο το Άργος αλλά και από τους «παραθαλάσσιους» που θα ήθελαν τον νεοσύστατο δήμο να στρέφει το ενδιαφέρον του προς την παραθαλάσσια ζώνη.



Το Κουτσοπόδι

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον Άκη Ντάνο, ο δήμαρχος του Κουτσοποδίου υπεραμύνθηκε της δημιουργίας ενός επιπλέον δήμου βόρεια του Άργους. Σύμφωνα με τον πολύπειρο Αυτοδιοικητικό, αν και οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες του δήμου του συνδέονται με το Άργος, εν τούτοις εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών το υψηλό χρέος της ΔΕΥΑΑΡ το οποίο θα επωμιστούν και οι συνεννοούμενοι δήμοι αυξάνοντας κατά πολύ το κόστος κατανάλωσης νερού.

Ο κ. Μπιτζής υποστήριξε πως τα οφέλη από μια τέτοια συνένωση θα ήταν ελάχιστα μπρος στα προβλήματα που θα προέκυπταν. Όσον αφορά την οργάνωση των υπηρεσιών που θα μπορούσε να προσφέρει ο Δήμος Άργους, ο Δήμαρχος Κουτσοποδίου υποστήριξε πως μέσω μιας διαδημοτικής συνεργασίας, όπως έγινε στην περίπτωση των Μύλων θα μπορούσε να συνεργαστεί κανείς με τις υπηρεσίες του Δήμου Άργους ή κάποιου άλλου Δήμου χωρίς ωστόσο να ενταχθεί σε αυτόν. Κάλεσε μάλιστα τον αργείο υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη να δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης πως θα σεβαστεί τις αποφάσεις των υπό ένταξη Δήμων, αλλιώς η λεγόμενη διαβούλευση δεν θα έχει κανένα νόημα.



Μυκήνες

Αν και αρχικά υπήρξαν πολλές αμφιταλαντεύσεις, ο Δήμος Μυκηναίων αποφάσισε Ομόφωνα ο Δήμος Μυκηναίων να παραμείνει με έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από το σημερινό Δήμο διότι τηρεί το κριτήριο της ιστορικότητας, ορεινότητας και μειονεκτικότητας που έθεσε το Υπουργείο για όσους Δήμους έχουν πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.

Εναλλακτικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία δεύτερη πρόταση σύμφωνα με την οποία παραμένει ο Δήμος Μυκηνών με έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από τους Δήμους α. Μυκηναίων, β. Κουτσοποδίου οι οποίοι καταργούνται διότι τηρεί το κριτήριο της ιστορικότητας, ορεινότητας και μειονεκτικότητας που έθεσε το Υπουργείο για όσους Δήμους έχουν πληθυσμό κάτω από 10.000 κατοίκους.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και μια Τρίτη εναλλακτική πρόταση, σύμφωνα με την οποία παραμένει ο Δήμος Μυκηνών με έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από τους Δήμους α. Μυκηναίων, β. Κουτσοποδίου, γ. Λυρκείας και την Κοινότητα Αλέας οι οποίοι καταργούνται.

Αρνητική ήταν η πλειοψηφία των συμβούλων ως προς την πρόταση για την δημιουργία ενός

Δήμου Άργους – Μυκηνών με έδρα το Άργος και ιστορική έδρα τις Μυκήνες αποτελούμενος από τους Δήμους α. Άργους, β. Νέας Κίου, γ. Λέρνας, δ. Μυκηναίων, ε. Κουτσοποδίου, στ. Λυρκείας και τις Κοινότητες α. Αχλαδοκάμπου, β. Αλέας οι οποίοι καταργούνται.

Καταψήφισαν την πρόταση αυτή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λυκομήτρος Κωνσταντίνος, Κανέλλος Νικόλαος, Κούτουλας Νικόλαος, Κοσμόπουλος Γεώργιος, Τσιωτάκης Ηλίας, Κατσαρός Νικόλαος, Τσετσέκος Σπυρίδων και Κολιζέρα Κωνσταντίνα.

Οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Μυκηνών, Μοναστηρακίου, Νέου Ηραίου και Μπόρσα, Μητροβγένης Ιωάννης, Σκούρας Πέτρος, Τσιράκης Ευάγγελος και Αθανασόπουλος Νικόλαος αντίστοιχα ψήφισαν αρνητικά σε αυτή την πρόταση.



Λυρκεία

Αυτόνομο δήμο με την κοινότητα της Αλέας αντιπροτείνει ο Δήμος Λυρκείας και εναλλακτικά με τον δήμο Κουτσοποδίου, τόσο απέναντι σε έναν Δήμο Μυκηναίων, όσο και απέναντι σε ένα Δήμο Άργους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, προτείνεται ο Δήμος Λυρκείας μαζί με την Κοινότητα Αλέας να αποτελέσει ξεχωριστό ορεινό Δήμο του Νομού. Ο νέος αυτός Δήμος διαθέτει στοιχεία ορεινότητας σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον προτεινόμενο με το ίδιο σχέδιο νέο Δήμο Επιδαύρου.

Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ο Δήμος Λυρκείας, η Κοινότητας Αλέας και ο Δήμος Κουτσοποδίου να συνενωθούν σε ένα νέο ορεινό Δήμο. Και ο Δήμος αυτός διαθέτει στοιχεία ορεινότητας σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον προτεινόμενο με το ίδιο σχέδιο νέο Δήμο Επιδαύρου.

Προτείνεται η ονομασία του νέου αυτού Δήμου σε Δήμος Λυρκείας για Ιστορικούς λόγους και ως έδρα του η Λυρκεία.

Σημειώνεται ότι ο σημερινός Δήμος Λυρκείας διαθέτει τον κατάλληλο κτιριακό εξοπλισμό για την στέγαση των υπηρεσιών των ανωτέρω υπό στοιχεία α και β νέων Δήμων και χιλιομετρικά προσφέρεται καλύτερα για την εξυπηρέτηση των δημοτών δεδομένου ότι βρίσκεται στο μέσο των πιο απομακρυσμένων γεωγραφικών ορίων του προτεινόμενου νέου Δήμου.

Ο Δήμαρχος Λυρκείας κ. Δημήτριος Σκούφης καθώς και ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Αναστάσιος Μποζιονέλος συμφωνούν με τις ανωτέρω προτάσεις μόνο υπό την προϋπόθεση χρηματοδότησης των υπό στοιχείο α και β νέων Δήμων από το 2011 με πολλαπλά κριτήρια και όχι με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο - όπως συμβαίνει σήμερα - το πληθυσμιακό μέγεθος.



Το Άργος

Την συνένωση όλων των Δήμων της πρώην επαρχίας Άργους σε έναν ενιαίο δήμο με την επωνυμία Δήμος Άργους και έδρα του Δήμου το Άργος, ως την Αρχαιότερη διαρκώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης, αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Άργους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι υπενθύμισαν πως όλοι οι Έλληνες κάποτε ονομάζονταν Αργείοι και των Μυκηναίων συμπεριλαμβανομένων, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν το πληθυσμιακό μέγεθος αλλά και τις υπάρχουσες δομές του σημερινού Δήμου που δεν διαθέτουν οι άλλοι οι υπό συνένωση Δήμοι. Από πλευράς ορισμένων συμβούλων εκφράστηκε η αμφιβολία κατά πόσο θα μπορέσει να περπατήσει ο Καλλικράτης γενικότερα και υποστήριξαν πως προκειμένου να επιβιώσει το σχέδιο Καλλικράτης, οι Δήμοι θα μετατραπούν σε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης.

Υγεία - ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ | on line Εφημερίδα | www.anagnostis.org | ΑΡΓΟΛΙΔΑ