Με υψηλά πρόστιμα που φτάνουν τα 30.000 ευρώ θα τιμωρηθούν οι ασυνείδητοι παραγωγοί κηπευτικών, που εντοπίστηκαν από τη νομαρχία Αργολίδας, να έχουν διαθέσει στους καταναλωτές μαρούλια με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Στο τμήμα Φυτοπροστασίας της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Αργολίδας, σήμανε συναγερμός μόλις διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στην αγορά ήταν προβληματικά για κάποια δείγματα μαρουλιού.
Όπως ανακοινώθηκε ο έλεγχος αφορούσε σε 29 δείγματα από τα οποία τα 13 ήταν σπανάκια και τα 16 μαρούλια, ενώ υπήρξε και ένα δείγμα που αφορούσε έλεγχο σε μαρούλι Αργολίδας που λήφθηκε από Σούπερ Μάρκετ του Πειραιά. Τα δείγματα της Αργολίδας εξετάσθηκαν για 21 διαφορετικές ουσίες.
Πρόβλημα εντοπίστηκε σε 2 δείγματα από τη Λαϊκή αγορά του Ναυπλίου και σε 2 δείγματα από τη Λαϊκή αγορά του Άργους και αφορούσαν σπανάκια στα οποία βρέθηκαν να έχει γίνει χρήση των μη επιτρεπομένων σκευασμάτων για την καλλιέργεια αυτή και συγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες α) Clorothalonil β) Chlorpyrifos γ) Cypermethrin, ενώ στο μαρούλι του Πειραιά βρέθηκε να έχει γίνει χρήση του Bifenthrin.
Ήδη, οι παραγωγοί που είχαν τα προβληματικά σπανάκια έχουν κληθεί να υποβάλλουν τις απόψεις τους, οι οποίες θα διαβιβασθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων που κυμαίνονται από 300 έως 30.000 ευρώ. Επίσης, ο φάκελος θα σταλεί στην Εισαγγελέα για την επιβολή και ποινικών κυρώσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από τη νομαρχία Αργολίδας στους ελέγχους που έγιναν υπήρξαν και 4 περιπτώσεις στις οποίες ανιχνεύθηκαν ουσίες, τα όρια των οποίων όμως ήταν κατώτερα από το ανώτατο όριο υπολειμμάτων που έχει θεσπισθεί για κάθε χρησιμοποιούμενη ουσία ανά προϊόν και για αυτό οι περιπτώσεις αυτές δεν συμπεριλήφθηκαν ως προβληματικές.
Επισημαίνεται ότι τα προβλήματα αυτά δεν θα υπήρχαν αν οι παραγωγοί εφάρμοζαν τους παρακάτω ουσιαστικούς κανόνες: α)Να γίνεται για κάθε καλλιέργεια χρήση μόνο των σκευασμάτων που έχουν πάρει έγκριση, β) Οι ψεκασμοί, προληπτικοί ή προστατευτικοί να γίνονται στο κατάλληλο χρονικό διάστημα, γ) Να μην γίνεται υπέρβαση από τη συνιστώμενη δόση που αναγράφεται στην ετικέτα, δ) Το προϊόν να συλλέγεται για την αγορά μετά το χρονικό διάστημα ασφαλείας που αναφέρεται στην ετικέτα και όχι νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή γιατί τότε σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα.
Οι παραπάνω διαδικασίες φαίνεται ότι δεν τηρούνται με αποτέλεσμα να φτάνουν στο πιάτο των καταναλωτών ακατάλληλα προϊόντα.
Το τμήμα Φυτοπροστασίας της νομαρχίας Αργολίδας προειδοποιεί τους παραγωγούς ότι έχει την τεχνική δυνατότητα πλέον να γνωρίζει με τους ελέγχους που κάνει αν οι παραγωγοί ψέκασαν, με ποιο σκεύασμα και πότε, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή να τροφοδοτείται η αγορά με προϊόντα επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα. Επισημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.
Το τμήμα Φυτοπροστασίας της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας, επισημαίνει ακόμη την περίπτωση που αφορούσε σε δείγμα του μαρουλιού, το οποίο προέρχεται από τα Ίρια: «Όπως προέκυψε από την έρευνα που διενεργήσαμε το μαρούλι μολύνθηκε το πιθανότερο από γειτονική καλλιέργεια μελιτζάνας στην οποία έγινε χρήση του Bifenthrin. Όμως το γεγονός αυτό των επιμολύνσεων στην περιοχή των Ιρίων είναι ουσιαστικό και δεν είναι η πρώτη φορά που το αντιμετωπίζουμε.
Για το λόγο αυτό η χρήση των τουρμπινών για ψεκασμούς είναι προβληματική αφού ένα πολύ μικρό ποσοστό περίπου στο 5% απο το χρησιμοποιούμενο σκεύασμα πηγαίνει στο στόχο ενώ όταν υπάρχει αέρας το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος του σκευάσματος διαχέεται στην περιοχή επιμολύνοντας με αυτό τον τρόπο γειτονικές καλλιέργειες».
Από τη νομαρχία επισημαίνεται τέλος ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και θα συνεχίζονται από τα εργαστήρια που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, για όλα τα προϊόντα. Σημειώνεται ότι τα εργαστήρια έχουν πλέον στη κατοχή τους μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και μπορούν να ανιχνεύσουν ίχνη των χρησιμοποιούμενων ουσιών, ενώ χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η ικανότητα της ανίχνευσης όλο και περισσότερων ουσιών.
24/6/10
Στα πράσα ασυνείδητοι αγρότες, που ράντιζαν πριν πουλήσουν τα μαρούλια στις λαϊκές Άργους και Ναυπλίου και σε σούπερ μάρκετ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου